BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1,5 szkl. płatków owsianych 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 4 łyżki syropu z agawy, miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 5 łyżek wody PRZEPIS: blenduję płatki owsiane, dosypuję resztę składników i chwilę blenduję przekładam ciasto(...)mleko, mieszam, aż zgęstnieje PRZEPIS- BABECZKI: wyciągam ciasto, odkrawam 1/4 i zostawiam do posypki, wkładam do lodówki większą część dzielę na kuleczki i wyklejam nimi papilotki (najlepiej silikonowe podpiekam 10 minut w 180 stopniach. na spody nakładam budyń, rabarbar, posypuję posiekaną gorzką czekoladą mniejszą część ciasta kruszę palcami i układam na babeczkach Piekę 15 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Upiecz sobie babeczkęinnym artykule przeczytałyśmy, że po otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić, że zawsze używamy(...)mieszankę oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy. Ciasto wstawić na co najmniej 30min do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać odpowiednie kształty tworząc pandki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 150’C ok 5 minut
Candy PandasReceptą na idealny początek dnia jest udane śniadanie. Dlatego dziś zapraszam Was do wspólnej celebracji poranka. W tym celu idealnie sprawdzą się racuszki z jabłkiem i
Fitsweet.meobowiązkami. Nawet od pewnego czasu zaczęłam żyć z terminarzem w rękach i aplikacją na pulpicie komputera, która cyfrowymi karteczkami w ostrych kolorach przypomina mi, co danego dnia zaplanowałam. Bez planu nie ujadę już. I zastanawiam się jak to się dzieję, że brakuje mi czasu. Czyżbym naprawdę aż tyle więcej obowiązków miała? Kiedyś, kiedy dzieci były małe, też sporo było(...)ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba tylko dać mu czas na wyrastanie. Dzień wcześniej szybko zagnieść, wstawić do lodówki, a reszta robi się sama. Nie trzeba pilnować, zbijać. Wystarczy wyjąć około 2 godzin przed pieczeniem
Codzienna kuchnia niecodziennaWięcej na ten temat przeczytasz tutaj . Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać mleko. Ciasto wyrabiać (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki lub dolać mleka. Z ciasta uformować kulę i przełożyć(...)samym miejscu co poprzednio do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. W cieplejsze dni godzinka powinna wystarczyć ;) Polecam w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią- chlebek będzie bardziej puszysty. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, nadać mu podłużny kształt i umieścić w formie keksówce o długości 30 cm i szerokości 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej kaszą
Nastoletnie Wypiekanieczuję, że to z pozoru niepozorne blogowanie pozwala dążyć do spełnienia marzeń. Ponadto zauważyłam, że przez ten czas nauczyłam się wielu nowych rzeczy o pieczeniu. Nawet patrząc na moje początkowe fotografowanie ciast widzę, jaki postęp poczyniłam (choć mimo to bardzo daleko mi do ideału, ale może kiedyś uda mi się osiągnąć poziom jaki sobie wymarzyłam, czas pokarze(...)doczekałam się 2 publikacji z prasie moje zdjęcie przepisów w grupie społecznościowej w tle gościło 4 razy (Gotuję, Piekę i Plotkuję) zostałam zaproszona do współpracy jako administratorka grupy społecznościowej "Kuchnia z fantazją i pogaduchy" A jako, że urodziny bez tortu nie mogą się odbyć to wpadłam na pomysł zrobienia "Chałwowca". Przepis na "Chałwowiec" wystarczy kliknąć w poniższy
Ciastka - domowe słodkościczęsto przygotowujemy piersi kurczaka w cieście francuskim, ale bez dodatku farszu. Dodatek dwóch rodzajów farszu w tym daniu dodatkowo podnosi jego walory smakowe i wizualne, można faktycznie porównywać to danie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku(...)szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 20-25 minut w 185 stopniach. Przed podanie kroimy piersi z kurczaka w dosyć grube plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętalerzyków to muffiny czekoladowe z niespodziank ą w środku, kostk ą białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz(...)wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. W 2 misce wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych
La grande e la piccola cuocagolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w
moj przepis naSernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek(...)zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym
Wanilia i Kardamonmoim pierwszym chlebie z Tartine Bakery . Słynnym i niezwykłym, wymagającym czasu, cierpliwości i oczywiście zakwasu, ale pszennego. To podstawa, bez niej - jak to z zakwasem - ani rusz. Chleb piekę kilka razy w tygodniu. Rytm i czas pieczenia dopasowałam do codziennych spraw i obowiązków. Każdy tydzień, to co najmniej trzy, cztery różne chleby. Ciągle odkrywam nowe i nieustannie(...)hydrolizę, czyli etap, kiedy mąka wchłania wodę, następnie cztery godziny na pierwszą fermentację i całonocne wyrastanie uformowanych bochenków w lodówce. Mój levain przygotowałam w piątek wieczorem, w sobotę ciasto rosło i było składane, a następnie uformowane w bochenki, a w niedzielę cały dom pachniał chlebem. To rzeczywiście chleb wyjątkowy, o niezwykle miękkim, wilgotnym miąższu, pełnym nieregularnych dziur
KUCHARNIAlodówce od 2h do 2 dni jest jak najbardziej nie do zlekceważenia. Przepis Julii Child przekonał mnie, że tradycja robienia ciasta kruchego bez użycia jajek jest warta kontynuowania. Składniki:na ciasto (porcja na 2 tarty, połowę zostawiłam na kolejny dzień)2 szklanki mąki tortowej170g zimnego masłałyżka soli1/2 szklanki zimnej wodyna nadzienie2 średnie cebule200g kiełbasy (w przepisie polecano gotowaną(...)smaku solą, gałką i solidnie pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem.Po 2h wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 kawałki. Jeden z nich rozwałkować na grubość 2mm. Zawinąć je na wałku i wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem bardzo dokładnie. Piec wstępnie 10 - 15 minut na górnej półce do zarumienienia się w temperaturze 230 stopni.Dno rumianego ciasta wyłożyć
W kuchni wieczoremmomentu, gdy nie naszła mnie ochota zrobić coś całkowicie samemu, bez niczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate ciasta. Pierwszy tort o smaku Rafaello z okazji Dnia Taty, później(...)pyszne ciasta na co dzień i od święta ", gdzie do dziś spotykam się z wieloma miłymi opiniami, przydatnymi poradami i przede wszystkim BARDZO życzliwymi ludźmi (pozdrawiam wszystkie Panie <3). We wrześniu miałam przyjemność być Blogerem Tygodnia na serwisie Gotujmy.pl. Wywiad możecie przeczytać tutaj- klik . W październiku na Nastoletnich opublikowałam przepis na Ciasto Bounty (przepis
Nastoletnie WypiekanieOj zrobiło się ciepło! Dlatego teraz w cenie są wszelkie lekkie desery. U nas zagościły białe myszki 🐭 i to nie byle jakie! Myszki są proteinowe 💪 a
Candy PandasKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania
To co kochamnapracowała i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek(...)tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu
Kulinarny karnet ChristopheraNiezwykle sycąca, słodka i pełnowartościowa pieczona owsianka idealnie sprawdzi się na rodzinny deser. Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Koszt: Tanie Dziś będzie wpis
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś coś dla ciastożerców, ponieważ dziś przepis na dużą blachę, co zdarza mi się raczej rzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być
RelaxtimePavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Placki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą
Słodkie okruszkiTort piernikowy na zakończenie mega ciężkiego tygodnia? Chyba nie można sobie wyobrazić lepszej opcji, szczególnie jak po 10 dniach bez odpoczynku masz chwilę dla siebie, możesz odpocząć i zrelaksować się. Ostatnie dni były dla mnie ciężkie – mnóstwo projektów, spotkań, ciągły niedoczas i próba odzyskania mijającego czasu kosztem snu. Nie wiem jak Wy, ale ja już niecierpliwe odliczam(...)zadania, próbuje ogarnąć przedświąteczne przygotowania i gdzieś po drodze w tym wszystkim nie zwariować. Dlatego te kilka godzin niedzieli zamierzam poświęcić na totalny relaks z dobrą książką i pysznym ciastem Padło na Tort piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy przepis na tortownicę o średnicy
365 dni dookoła kuchniZarozki 1 na poczōntku 2 Wōm powiym, że we mianie 3 niy idzie ô 4 nazwa składnika, ale wiejś ze keryj 5 żech tyn recept 6
Chop w kuchniżeliny z czarnej lub czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg(...)smarujemy najpierw dżemem następnie wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy blatem, na to znów dżem i reszta masy serowej. Polewa 5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na środek ciasta dodając do niej jedną łyżeczkę dżemu i całość rozprowadzamy tworząc esy floresy. Gotowy torcik chowamy do lodówki na co najmniej
Gotowanie...to proste !Niedziela bez ciasta? Na pewno nie.. dziś zachęcam do wypróbowania bardzo znanego w internecie ciasta "Shrek". Naprawdę warto :) Ciasto Shrek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( zielony) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka agrestowa Dodatkowo 2 opakowania delicji Polewa czekoladowa(domowa/kupna) Sposób
Smaki Nataliiwyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek (w oryginale 400 g) cukier puder i posiekane pistacje do posypania ew. cynamon, i cukier trzcinowy jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie(...)części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone
Dzieje kuchennej Wiewióryzdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć. To spowodowało, że ciągle jakieś ciastka znikały(...)wymieszać razem, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z solą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie
Pełny talerzEkonomiczne drożdżówki, czyli bez mleka, jaj i masła- a mimo to puchate, mięciutkie i smaczne :)Jako, że sezon śliwkowy trwa, to wykorzystałam te owoce, a
Kraina Miodem Płynącamalutkie buleczki z mieciutkim miazszem i miekka skorka na opolszczyznie znane byly pod nazwa bulek wroclawskich.W orginale byly bez maku.Dzis juz ich nie kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam!Skladniki na 9 buleczek:350 g maki pszennej210 g mleka pol na pol z woda1(...)elastyczne ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Wyrzucic ciasto na blat,powtornie zagniesc i podzielic na 9 kawalkow o wadze 62-67 g.Uformowane buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!Jak tylko jest okazja to wybieram serowe , ale od czasu do czasu odmiana w postaci tych z makiem , solą czy też sezamkiem dobrze mi robi ;)Dziś mam dla Was przepis właśnie na obwarzanki – krakowskim oczywiście nie dorównują i nawet(...)rozpuszczamy 1 łyżkę miód i stopniowo dodajemy do mąki z drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki ( ja lubię grubsze ), zamaczamy w wodzie wymieszanej z resztą miodu i posypujemy makiem. Łączymy końce, tak by powstał okrąg i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 25-30 minut
Ostra na SłodkoZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarny