okazji puddingu < klik > Jeżeli nie macie dostępu do chia zamieńcie go siemieniem lnianym, też będzie zdrowo i pysznie :) Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka jagód 1 banan 1 szklanka mleka 1 łyżka nasion chia Banana obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego
Moja Galeria Smakurównież doskonałym źródłem żelaza. Warto więc włączyć go do swojego codziennego menu. Składniki na 3 porcje: 2 szklanki truskawek 1/2 szklanki jagód 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 duży banan garść liści jarmużu (liście oderwane od łodygi) 1 łyżeczka siemienia lnianego Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 2 szklanki truskawek 2 nektarynki 1 banan 1 szklanka maślanki 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych Truskawki pozbawić szypułek. Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Nektarynki pozbawić pestki, pokroić razem ze skórką. Wszystkie owoce przełożyć do blendera. Dodać maślankę i płatki owsiane. Zmiksować. Przelać do szklanek i pić na zdrowie
Moja Galeria Smakuzawierają również kwas foliowy. Polecam go więc również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria Smakuprawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w sobie dużo witaminy C, już 1 owoc dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na ta witaminę. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku 4 owoce kiwi 2 banany 240 g jogurtu greckiego 120 ml mleka 1. Szpinak umyć. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wraz ze szpinakiem i połową mleka zmiksować. Przelać do szklanek. 2. Banana obrać
Moja Galeria Smakupropozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy < klik > oraz malinowo-czekoladowy < klik > Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 banany 1 szklanka malin 3/4 szklanki borówek 1 łyżeczka kakao 1. Najpierw przygotować pudding chia. Do miseczki wlać mleko, dodać chia. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie nasiona były pokryte. Odstawić do lodówki(...)najlepiej na całą noc. Pudding powinien mieć konsystencję żelu. 2. Przełożyć pudding do szklanki. 3. Owoce rozgnieść widelcem lub zmiksować. 4. Na pudding umieścić warstwowo maliny, borówki i banana. 5. Posypać kakao 6. Udekorować owocami. 7. Smacznego
Moja Galeria SmakuSłoneczny koktajl bananowy z mango, bez dodatku cukru. Prosty, 3-składnikowy koktajl. Składniki na 2 porcje: 1 mango 2 banany 180 g jogurtu naturalnego Mango i banany obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria Smakuszklaneczkę tego pysznego, czerwonego smoothie? :) Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga " Czekoladą utkane " 150 g malin 2 brzoskwinie 300 ml soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 banan 1 małe mango 2 łyżki płatków owsianych Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera kielichowego. Mango i banana obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie owoce przełożyć do blendera, dodać płatki owsiane
Moja Galeria SmakuKoktajl dyniowy na bazie mleczka kokosowego Składniki na 2 porcje: z przepisu z bloga " Kwestia Smaku " 200 g puree z dyni* 1/2 banana sok z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 250 ml mleczka kokosowego Wycisnąć sok z pomarańczy. W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać banana, sok z pomarańczy, cynamon
Moja Galeria Smakuchia i melona świetnie nawodni organizm. Awokado natomiast dostarczy nam zdrowych tłuszczy jednonienasyconych oraz omega-3. Taka szklaneczka to samo zdrowie! :) Składniki na 3 porcje: 2 plastry melona 1 banan 1/2 awokado 1 szklanka wody 1 łyżeczka nasion chia Awokado, banana i melona obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dodać wodę i chia. Zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria Smakutego koktajlu użyć owoców dojrzałych. Najlepiej spróbować kiwi przed dodaniem do koktajlu. Przejrzałe lub niedojrzałe mogą popsuć smak koktajlu. Składniki na 2 porcje: 2 owoce kiwi 1 mały banan 1 szklanka mleka odrobina startego imbiru Kiwi i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, przełożyć do blendera. Dodać mleko i imbir. Zmiksować
Moja Galeria Smakukoktajlu oprócz jabłka dodałam również sok jabłkowy, żeby nadać koktajlowi bardziej płynną konsystencję. Jest pyszny, koniecznie musicie wypróbować:) Składniki na 1 porcję: 1 awokado 1/2 jabłka 1/2 banana 1 szklanka soku jabłkowego odrobina startego imbiru (opcjonalnie) Awokado, banana i jabłko obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać imbir. Zalać sokiem jabłkowym. Zmiksować
Moja Galeria Smakuźródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu i kwas omega 6. Składniki na 2 porcje: 1 małe lub 1/2 dużego mango 1 banan 1 łyżka jagód Goji 1 szklanka wody Mango i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera, dodać jagody Goji i wodę. Zmiksować. Jedna porcja dostarczy około
Moja Galeria Smakuszklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki mleka (można zastąpić jogurtem) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100 g truskawek (mrożone lub świeże) 70 g malin (mrożone lub świeże) 1 banan Banana obrać, pokroić. Wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować. W pucharkach, szklankach układać na przemian obie warstwy. Podawać od razu. 1 porcja dostarczy około 272 kcal. Inspiracja
Moja Galeria Smakułyżeczka suszonej żurawiny 1 łyżka otrębów pszennych (dałam płatki żytnie) 50 ml mleczka kokosowego 30 ml mleka 1 łyżka wiórków kokosowych (dałam płatki kokosowe) 1 małe jajko 1 banan 2 łyżki orzechów (dałam kombinację orzechów laskowych, brazylijskich, makadamia i pekan) 1 łyżka cukru (dałam ksylitol) 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki masła 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2. Mleko podgrzać(...)namoczonych płatków dodać mleczko kokosowe, jajko, miód, cynamon, proszek do pieczenia, płatki żytnie i żurawinę. Wymieszać. 4. Całość przełożyć do dwóch foremek do zapiekania. Na wierzch dać plasterki banana oraz wiórki (płatki) kokosowe. Zapiekać przez 20 minut. 5. Jak owsianka się piecze przygotować orzechową posypkę. Na rozgrzaną patelnię dać cukier i 1 łyżeczkę wody. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodać
Moja Galeria Smaku