łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina soli Składniki mokre: 3/4 szklanki mleka/jogurtu naturalnego 1 jajko 5 łyżek roztopionego masła Dodatkowo: średnie jabłko banan 5 daktyli Składniki z poszczególnych grup mieszamy w osobnych miskach. Jabłko ścieram na tarce, banana rozgniatam, a daktyle kroję na drobno. Mieszam wszystko razem i nakładam do papilotek w formie
Przepysznik - BLW i nie tylkomleka roślinne, a także krowie czy kozie. Budyń kokosowo-bananowy 1 szkl. mleka kokosowego + 2 łyżki do wymieszania z żółtkiem 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 banan ¾ szklanki mleka zagotować, po czym wlać do niego mąkę dokładnie wymieszaną w pozostałym mleku, cały czas szybko mieszając (przy innych mlekach roślinnych można do gotującego się mleka dodać odrobinę masła(...)Zdjąć mieszankę z gazu i mieszając miotełką, cieniutką stróżką wlać żółtko wymieszane z dwiema łyżkami. Kiedy wszystko się połączy, postawić jeszcze na chwilę na gazie, w tym czasie banana rozgnieść widelcem i również dodać do mieszanki. Gotować na maleńkim ogniu przez minutę. Podawać lekko przestudzone. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopapek. Jadają, jadają, tylko gęstsze i zawsze przy pomocy rąk lub samodzielnie łyżeczką :D Budyń jaglano-orzechowy 30g płatków jaglanych 1 szkl. mleka (u nas ryżowe) lub wody 1/2 banana 1 łyżka masła orzechowego Mleko zagotować, po czym wsypać płatki. Gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 7minut, aż płatki dobrze zgęstnieją (można też użyć ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej(...)Banana zmiażdżyć widelcem na papkę i połączyć z masą jaglaną i masłem orzechowym. Jeśli ktoś preferuje bardziej gładką konsystencję, typowo budyniową, można jeszcze zblendować. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoorzechów) 1/2 szklanki pasty z daktyli (1 szklankę daktyli trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym lekko odsączyć i z miksować na gęstą pastę) 1 mocno dojrzały banan 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru(...)trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc
Przepysznik - BLW i nie tylkoszkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę, odsączone i zblendowane) 1 jajko lub banan (albo obydwa ;) ) 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany (u mnie w melasie) Kaszę jaglaną zblendować dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko(...)albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach celcjusza (do suchego patyczka). Powinny mieć złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłko 4 łyżki dowolnego mleka 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 banan masło orzechowe (najlepiej 100% orzechów) Wodę zagotować i wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pozwolić płatkom napęcznieć. W tym czasie obrać połówkę jabłka i zetrzeć na tarce, dorzucić do płatków, wymieszać(...)jajko roztrzepać, żeby się połączyły, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylkobabkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm. SKŁADNIKI 120 g masła 3 jajka 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) szczypta soli 100 g kwaśnej śmietany 12% 4 banany 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody można dodać: 1 płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę(...)wysmarować margaryną i posypać mąką. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i ostudzić. Banany obrać ze skórki i pognieść widelcem na papkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, lekko je roztrzepać, dodać cukier, szczyptę soli i chwilę mieszać, po czym dodać ostudzone masło, śmietanę i papkę bananową, wymieszać
Passions hobbies lifewrzody, niestrawność i wzdęcia. Tak więc, LET'S DRINK! Składniki na 3 porcje: - 150-200g jeżyn (+/- jedno pudełko) - 1,5 szklanki mleka sojowego (krowie, inne roślinne) - 1 banan *opcjonalnie: nasiona chia do posypania Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera lub miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Podajemy w szklaneczkach
Be Fit Be Strongszybki w wykonaniu - w sam raz na pożywne śniadanie, które doda energii na cały dzień. Brzmi znajomo? Tutaj znajdziecie ich więcej - SERNICZKI. Składniki : 100 g twarożku 1 banan kropelka aromatu waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu plasterki banana maliny orzechy kawałki nektarynki Wszystkie składniki oprócz dodatków miksujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut
Chocolate Muffin Blognich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: W głębokim talerzu wykła damy rukolę i przecięte na pół winogrona. Banana i brzoskwinię obieramy ze skórki i tniemy
ChilliJemyGęsty, kremowy koktajl malinowy z dodatkiem serka waniliowego, soku z jabłka i banana Składniki na 2 porcje: 1 serek waniliowy 2 szklanki malin 1 dojrzały banan 1/2 szklanki soku jabłkowego Jak zwykle w przypadku koktajli sposób przygotowania jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Opcjonalnie można też koktajl dosłodzić. Smacznego! Inpiracja
Moja Galeria SmakuPyszne, bardzo sycące śniadanko. Ostatnio moim ulubionym połączeniem jest smak banana i czekolady - niby nic nowego, a można wyczarować cuda :) Mój naleśnik miał kształt serduszka, dzięki uroczym foremkom, które Mama kupiła mi w Biedronce ;) Z poniższego przepisu wychodzą dwa grube naleśniki i trzy małe krążki. Przepis podpatrzony w internecie :) Składniki : 2 banany 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Chocolate Muffin Blogjutro. Takie serniczek idealnie wpisuje się w koncepcję śniadań o niskiej zawartości węglowodanów. Jest też bardzo dobrą bazą do stworzenia własnych kompozycji smakowych. Zapraszam :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 banan ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) Dodatkowo : maliny masło orzechowe orzeszki ziemne Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać
Chocolate Muffin Blogborówek zrobiłam koktajl i choć lepszy jest z tych leśnych to z amerykańskich też pycha. Koktajl borówkowo-bananowy - przepis Składniki: miseczka borówek (najlepiej leśnych, ale mogą być amerykańskie) banan pół litra mleka łyżeczka cukru brązowego Koktajl borówkowo-bananowy - przepis Wykonanie: Borówki myjemy. Banana obieramy ze skórki. Owoce, cukier i troszkę mleka wrzucamy do blendera i miksujemy. Pod koniec miksowania dolewamy
Pyza i Surówka