babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:30/90)

BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 181

kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami.  Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel cytrynowy op.skórki pomarańczowej (100g) Lukier: 2 łyżki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Babka piaskowa 111

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny

AleTorcik
Babka piaskowa 111

razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny

AleTorcik
CYTRYNOWA BABA WIELKANOCNA 144

Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Babka budyniowa o smaku cytrynowym, gotowana 38

każdym razem wmieszać dokładnie jajko w masę. Do masy dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wlać olej, ocet i olejek cytrynowy. Dokładnie wymieszać. Blaszkę do gotowania babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto do blaszki i dokładnie zamknąć. Do dużego garnka wlać letnią wodę i włożyć foremkę z babką. Doprowadzić do wrzenia

Kuchnia Pokoleń
Babka cytrynowa 210

składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć(...)przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polecam też: Babkę cytrynowo-jogurtową Pomarańczową babkę na białkach

Monia miesza i gotuje
Wielkanocna babka wisząca. Tak puszystej babki jeszcze nie jadłeś /aś 288

Anielsko puszysta i delikatna babka wielkanocna, z cytrynową nutka. To będzie wielkanocny Hit. Zniknie ze stołu w mig. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 1/2 szklanki maki pszennej. Szklanka o pojemności 250 ml. 10 małych jajek lub 7 dużych 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki letniej wody Krem: 300 ml śmietany kremówki(...)piekarnika, formę odwrócić do góry dnem i zawiesić ja na dużej butelce. Patrz film. Zostawić ja tak do wystudzenia. Następnie zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem i kremem cytrynowym. Wystudzona babkę ostrożnie wyjąć z formy i posmarować z wierzchu kremem. Ozdobić według uznania. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Babka ucierana 137

grypą i przygotowania świąteczne zaczynamy z opóźnieniem. Ale zdrowi, wypoczęci i z wielkim zapałem zabieramy się do pracy.  Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła(...)babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki

Smak mojej kuchni
Babka gotowana limonkowa 150

Pyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną(...)mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Do dokładnie wymieszanego ciasta dodać ubite białka i wymieszać już delikatnie łyżką. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem lub innym tłuszczem, obsypać kaszą manną. Wylać ciasto do formy. Gotowanie babki – do dużego garnka położyć szmatkę na dno, włożyć formę z ciastem. Wlać zimną wodę

Kuchnia Pokoleń
Babka zebra z lukrem cytrynowym 68

Babka zebra z lukrem cytrynowym – kolejna pyszna babka warta spróbowania ! Ciasta i wszelkie wypieki nie są moją mocna […] Artykuł Babka zebra z lukrem cytrynowym pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia
Wielkanocna babka 90

Babka króluje w tradycji Wielkanocnej. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tego wypieku. Babka piaskowa, cytrynowa, czy waniliowa. Babka wielkanocna kojarzy nam się ze słodkim, puszystym i wilgotnym ciastem z czasów dzieciństwa. Jak więc zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocna babka waniliowa 108

Wielkanocna babka waniliowa z majonezem to jedna z naszych ulubionych babek wielkanocnych. Babka jest lekka, puszysta, smaczna i wilgotna. Piekę różne rodzaje babek majonezowych np. babkę jasną z cytrynowym lukrem , babkę kakaową z polewą czekoladową, wszystkie znikają błyskawicznie po rozkrojeniu. Gdy babkę odpowiednio ozdobimy w stylu wielkanocnym to pełni też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. Takie babki piekę na ostatnią chwilę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PROSTA BABKA CYTRYNOWA 259

Wilgotna, puszysta i odpowiednio słodka :)  O zapachu i smaku skórki cytrynowej. Lubię mieć taką babkę "w rezerwie", tak na co dzień.  Kawałek do kawy sprawia, że patrzymy na świat innymi oczami ...  U mnie oczywiście bez lukru (nie przepadam, żeby nie powiedzieć - nie lubię) i innych zbędnych posypek. W prostej, surowej formie ... ale przecież nie o formę(...)około 65-70 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem, czy babka jest przepieczona, gdyż każdy piekarnik piecze jednak trochę inaczej.  Uświetnieniem babki, będzie cytrynowy lukier lub cukier puder - ja pominęłam

Walijskie Pichcenie
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 92

serem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami   Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy(...)Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już za chwilę, warto

karmelowy
Babka cytrynowa 128

Babka albo też chlebek cytrynowy, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a równocześnie bardzo smaczna. Idealnie nadaje się w szczególności na letnie dni, ponieważ jej smak jest przyjemnie orzeźwiający. Ja moją babkę upiekłam w keksówce o wymiarach 35x12 cm. SKŁADNIKI 120 g masła 3 jajka 180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150 g kwaśnej

Passions hobbies life