koniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość. Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :) Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:) składniki: 2 szkl mąki 1 szkl cukru(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Białko utrzeć z sokiem cytryny, stopniowo dodając cukier puder aż do otrzymania odpowiedniej gęstości. Po wystudzeniu polukrować babkę
6niebowylądowała na stole, do chwili jej całkowitego zniknięcia nie minął kwadrans. Wszyscy się na nią rzucili - i koledzy, i nauczyciele; wszyscy się nią zachwycili. Miękka, puszysta, delikatnie cytrynowa i lekko wilgotna. Babka idealna, nie było co do tego najmniejszych wątpliwości. Niestety, okazało się, że to były ostatnie wielkie chwile tejże babki. Od tamtej chwili ani razu się nie udała(...)wyjdzie , co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę taką upiec. Okazało się, że nie mam w domu kisielu cytrynowego, wybrałam więc wiśniowy. Pominęłam jedno jajko, dodałam nieco mniej tłuszczu, i, moi drodzy, wyszła mi babka jak ze wspomnień, idealna . Lekko wilgotna, intensywnie maślana, sypka, ale się nie kruszy. Delikatny wiśniowy aromat wzmocniłam dekoracją z suszonych wiśni (można
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu . Składniki: 500g mąki(...)koniec dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokresu dzieciństwa pamiętam ten świąteczny czas jako niezwykle wiosenny, zielony, wręcz sielsko-wiejski, bardzo naturalny, taki po prostu prosty, a przez to piękny! To chwile pachące cytrynowym sernikiem, piaskową babką, żurkiem, chrzanem. Te świąteczne dni zawsze wtedy tchnęły wiosną, świeżą ziemią, trawą. W wazonie stały żonkile, a ogródek pokrywał się szafirkami. Stół nakrywany był białym obrusem i zastawiany wielkanocnymi przysmakami(...)wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy ja ostrożnie, po całym wierzchu i dopiekamy. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik dekorujemy dowolnie i schładzamy w lodówce. Smacznego! Artykuł Sernik cytrynowy z chałwą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienialukier wyszedł za rzadki, to dosypujemy łyżkę cukru pudru. Taki lukier szybko tężeje więc od razu zabieramy się do dekorowania ślimaczków. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na mleczną babkę z lukrem cytrynowym
Marder&Marder ManufacturePrzychodzę do Was z zestawieniem najlepszych przepisów na Wielkanoc! 1. BABKA WIELKANOCNA Z POMARAŃCZAMI I CZEKOLADĄ! PUSZYSTA I ŁATWA DO ZROBIENIA! 2. KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 3. Czekoladowo - śliwkowa babka wielkanocna 4. cytrynowy sernik z mascarpone 5. Wielkanocny mazurek z migdałami 6. drożdżowa chałka z pomarańczą 7. Rogaliki o smaku lemon curd 8. pasta z tuńczykiem do kanapek
SMYKWKUCHNIPRZEPIS NA: Damusia.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Ciasto bananowe z bakaliami PRZEPIS NA: Mała Cukierenka 3. Ciasto z masłem orzechowym i bananami PRZEPIS NA: Przyślij Przepis 4. Babka bananowo-cytrynowa PRZEPIS NA: Moje Wypieki 5. Ciasto czekoladowe z bananami PRZEPIS NA: 2smaki .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Przepiski.plsytuacji. Gdybyście szukali pomysłów przygotowałam ich dla Was kilka: Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Czekoladowe pisanki Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy
Cynamonowe szczęściePyszna babka jogurtowa-cytrynowa. Jogurt nadaje jej wilgotności, a skórka cytrynowa i sok - pięknego aromatu. Dodatkowo wzbogaciłam ją czekoladową posypką. Prosty, nieskomplikowany przepis na małe co nieco do kawki 👍 Składniki: 250g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 3 jajka 120g cukru 1 cukier waniliowy 16g 150g gęstego jogurtu naturalnego skórka orata z 1 sparzonej cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny
Walijskie Pichcenienimi niesamowicie miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa
Ostra na Słodkoczasie wierzch przykryłam folią aluminiową i jeszcze piekłam 20 minut. Po wystudzeniu możemy polać czekoladą lub lukrem. Ja posypałam cukrem pudrem. Smacznego :) Robiłam już kiedyś taką babkę o smaku cytrynowym. Również była pyszna :) Przepis: KLIK
Pani na deserBabka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych. Składniki: 130 g mąki pszennej (1 szklanka), 150 g cukru (niepełna szklanka), 5 jajek, margaryna do pieczenia (250 g), 5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, dowolna
Nie tylko w kuchnipiękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI: ( keksówka 12×22 ) * mąka pszenna
Ostra na Słodkoświęta nadchodzą? Mam wypatrywać pierwszej gwiazdki, czy jak..? Inni ludzie też się niecierpliwią. Zawiązała się nawet fejsbukowa akcja pod hasłem: “pomóż wiośnie, jedz śnieg”. Postanowiłam […] Artykuł Śnieżna babka kokosowo-cytrynowa pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadrożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do gustu, w dodatku okazał się być tak elastyczny, że na jego bazie stworzyłam już kilka różnych wypieków drożdżowych. Jednym z nich jest babka kokosowo-cytrynowa. Teraz przedstawiam Wam kolejną […] Artykuł Drożdżówka policyjna;) Czyli ciasto drożdżowe truskawkowo-porzeczkowe, na oleju pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPomysł na nieco inną babkę świąteczną :) Mocno cytrynowa, bardzo aromatyczna i mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Łatwo i szybko się ją robi. Na pewno będzie zadowoleni z efektu końcowego, ten keks to cytrynowe szaleństwo, które spodoba się Waszym kubkom smakowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw
Domowa cukiernia EwySezon dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne
Kto ugości moich gości?pomarańczy. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate". Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy
Smaki Brazylii