babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:33/90)

Babka wielkanocna (cytrynowa) 160

naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Wraz z córka w tym roku przygotowałam Babkę wielkanocną cytrynową , które nie tylko jest łatwa do upieczenia, ale też zawsze wychodzi. Składniki: ciasto:  - 200 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 450) - 1/2 szklanki cukru - 110 g oleju rzepakowego - sok z 1 dużej cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka (u mnie L) dekoracja: lukier cytrynowy: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - kolorowa posypka cukrowa Forma:  silikonowa forma na babkę Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą

Kuchnia co dnia
Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową 129

najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji... Zresztą sami spróbujcie! Moja rodzina i znajomi są nią bardzo zachwyceni. (Forma o wymiarach 8,5 x 27 cm)   3 jajka(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki startej skórki cytrynowej Dodatkowo: 200g chałwy Polewa: 50g chałwy 2 łyżki mleka Mąkę wymieszać z kisielami, proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlać olej z mlekiem oraz sok z cytryny. Następnie należy dodać składniki suche. Całość wymieszać na jednolitą konsystencję oraz delikatnie

Di gotuje
Babka gryczana z cytrynową nutą 139

był strzał w 10!  Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników. Babka gryczana z cytrynową nutą składniki: 2 jajka 125 g miękkiego masła  100 g brązowego cukru 120 ml mleka 120 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku(...)uzyska gładką konsystencję. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gdy babka wystygnie możemy ją polukrować. Ja przygotowałam lukier cytrynowy. aby taki przygotować należy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Babka cytrynowa 156

cukru kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy  wierzch babki:  1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny zielony barwnik kolorowa posypka Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy   ubijać 3 minuty mikserem, dodać(...)piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy:   1 szklankę cukru pudru mieszamy  mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny . Wylewamy 3/4 lukru na ciasto, zdobimy posypką. Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik. Jak odrobinę zgęstnieje wkładamy do rękawa cukierniczego lub innego dozownika i robimy napisy, szlaczki itp. Na zdjęciach świąteczna wersja babki. Z porcji wychodzą dwie takie

Humanistka w kuchni
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 181

Dziś zapraszam Was na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu cytrynową mini babkę (na oleju rzepakowym) . Taką babkę możecie przygotować zarówno dla niespodziewanych gości, codziennej kawy lub herbaty, jak również do świątecznego wielkanocnego koszyka. Ten mały wypiek doskonale się tu sprawdzi Do przygotowania babki wykorzystałam olej rzepakowy. Jakbym miała wymienić 3 powody, dla których w mojej wielkanocnej kuchni nie może(...)kuchni zarówno wielkanocnej, jak i codziennej. A wracając do przepisu naszykujcie miskę, łyżkę i… do dzieła Składniki: (na foremkę 155x60x55 mm) 5 łyżek cukru 1 łyżka krojonej skórki cytrynowej* 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko M 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oleju rzepakowego *kupna, drobno krojona Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, dodajemy

Słodkie okruszki
Babka z majonezem 387

nawale prac przedświątecznych możemy ją upiec np. kilka dni wcześniej. Babkę możecie udekorować polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem. Przepis na polewę znajdziecie tutaj . Do mojej babki dodałam aromat cytrynowy, bo lubię takie pachnące ciasta. Ten krok możecie oczywiście pominąć;) Babka z majonezem Drukuj Składniki 4 jaja 200 g cukru 60 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)cukru wanilinowego 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę średniej wielkości smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, aromat, jaja oraz majonez. Miksujemy około 3 minut, aż składniki

Rusty Fork
Zielona babka ucierana 94

Czas czytania: 2 min Zielona babka ucierana Zabawy z zieloną herbatą Matcha ciąg dalszy! Dziś przepis na zieloną babkę ucieraną, babkę piaskową o smaku cytrynowym. Jest to bardzo orzeźwiające połączenie i mam nadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy(...)puszysta, jasna i gęsta. Jest to przepis, w którym smak możecie zmienić i dostosować do swoich upodobań. Babkę możecie upiec z dodatkiem proszku herbacianego lub bez niego, babka będzie wtedy po prostu cytrynowa . Sok i skórkę z cytryny możecie zastąpić, na przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe

SprawdzonaKuchnia.pl
BABKA CYTRYNOWA II 140

Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową. Składniki: 6 jajek 200 g margaryny 2 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker  0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę pszenną(...)przestudzona margarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z cytryny oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto można piec w keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
40 przepisów na świąteczne słodkości (40 ricette per dolci natalizi) 134

mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne(...)crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Tort pomarańczowy z kremem z gorzkiej i mlecznej czekolady (Torta

La grande e la piccola cuoca
Krem cytrynowy-praktyczne porady 133

parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy na bazie budyniu: 750 ml mleka 250 g miękkiego masła 150 g cukru(około 3/4 szklanki) 75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki) 70 g mąki pszennej(5 łyżki

Ciasta z tradycjami
Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa 128

poczujesz się lepiej! I na duszy i na ciele, a to wszystko również dzięki dodaniu świeżego imbiru Polecam ją nie tylko na święta! Filmik z przygotowania klik Babka słoneczna – cytrynowo imbirowa Składniki: 250 g mąki 100 g cukru opakowanie cukru cytrynowego 100 g masła 4 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  kawałek świeżego imbiru POLEWA(...)pokojowej. Masło, cukier, cukier cytrynowy i żółtka ubijamy mikserem na puszysty krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do puszystego dodajemy stopniowo, na przemian przesianą mąkę i mleko, cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy do masy, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Formę na babkę (śr. 22cm) smarujemy masłem, wykładamy

Mój pomysł na
Babka piaskowa 143

zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku, niewątpliwie należy do naszych ulubionych. Idealna z zimnym mlekiem. W moim wydaniu, babka jest dwukolorowa, z paskiem ciasta kakaowego, ale z powodzeniem możecie zrobić ją jednokolorową – będzie również pyszna. Ciasto piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy(...)dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej kilka kropel ulubionego aromatu (dałam migdałowy) 1 kostka masła

Mieszam w Garnku
Babka cytrynowa 120

Przepyszna, mięciutka i puszysta babka o wyczuwalnie cytrynowym smaku. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wagi, większość składników odmierzana jest za pomocą szklanki lub łyżki. Idealna na świąteczny stół. Składniki: 4 duże jaja, 200 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna. Lukier(...)Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty soku z cytryny. Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem cytrynowym oraz cukrowymi jajeczkami bądź posypać cukrem pudrem.  Smacznego i wesołych Świąt

Moja kraina smaków

Proponowane wyszukiwania