Za kilka dni nadejdą Walentynki, święto miłości, które obchodzimy na czerwono i z sercem. Dzisiaj mam dla was przepis na walentynkowy deser, cytrynowe blondie z malinową
codojedzeniaSzybkie i pyszne ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem, polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSzybkie i pyszne ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem, polecam :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZaczął się sezon na rabarbar, a takie lekkie szybkie ciasta babkowe są najlepsze :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZaczął się sezon na rabarbar, a takie lekkie szybkie ciasta babkowe są najlepsze :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKarnawał trwa w najlepsze. Moją kolejną propozycją na tłusty czwartek będą pieczone cytrynowe oponki. Wyglądają jak pyszne donaty, ale są mniej tłuste a równie smaczne :) Czytaj
Ana Mari's worldKarnawał trwa w najlepsze. Moją kolejną propozycją na tłusty czwartek będą pieczone cytrynowe oponki. Wyglądają jak pyszne donaty, ale są mniej tłuste a równie smaczne :) Czytaj
Ana Mari's worldDziś polecam pyszne babeczki z nutą cytrynową z borówką amerykańską i mleczną czekoladą, pyszności. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś polecam pyszne babeczki z nutą cytrynową z borówką amerykańską i mleczną czekoladą, pyszności. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldZa oknem już powoli robi się jesiennie, więc polecam Wam szybkie ciasto cytrynowe z malinami, ostatni powiew lata :) Do przygotowania ciasta użyłam gotowego ciasta "Kętrzyński
Ana Mari's worldZa oknem już powoli robi się jesiennie, więc polecam Wam szybkie ciasto cytrynowe z malinami, ostatni powiew lata :) Do przygotowania ciasta użyłam gotowego ciasta "Kętrzyński
Ana Mari's worldCałość polewamy czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, albo całą noc w zależności kiedy przygotowujesz ciasto. Smacznego! Wypróbuj również przepis na BABKĘ WIELKANOCNĄ CYTRYNOWO -CZEKOLADOWĄ
SMYKWKUCHNISmaczna, wilgotna babka cytrynowo-jogurtowa może być ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając cukier
Pyszności SłodkościOstatnio dostałam mnóstwo wiadomości z zapytaniem o dekoracje, które pojawiły się przy niektórych moich przepisach. Babka żurawinowa na kisielach i oleju z polewą z białej czekolady - klik . Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową - klik . Najprostsze babeczki z galaretki - klik . Fakt, ozdoby te naprawdę prezentują się uroczo! Cała moja ich pokaźna kolekcja pochodzi z pracowni artystycznej GRAWNET
Di gotujejajka , sałatce jarzynowej , pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie . Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą: babki wielkanocne – cytrynowe, marmurkowe, marcepanowe lub drożdżowe, mazurki, serniki, keksy. Warto pamiętać, że w przypadku wypieków, jaki i innych potraw, dużo zależy również od zwyczajów regionu lub rodzinnych. (Artykuł zewnętrzny) (function(){ cnXg
Kuchcik gotujeJeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny
Simply Foodjajek 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej wody kilka kropel barwnika posypka … Czytaj dalej Babka cytrynowo-pomarańczowa
gotuj ze mnąSzukasz prostego ciasta, które zawsze wychodzi i możesz je upiec z produktów dostępnych przez cały rok? Gorąco zachęcam do zrobienia tej pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki :-) Czas przygotowywania: 20 minut Czas pieczenia: 55 minut Ilość porcji: średnia forma na babkę z kominem Składniki: • 200 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej • 3 średniej wielkości
AniaGotuje.plwyboru jest wiele rodzajów babek... piaskowe, cytrynowe albo... piwne. Do jej przygotowania namówił mnie mąż. Jej smak jest nietypowy i bardzo ciekawy... zasmakuje nie tylko panom :) Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 120g margaryny pół szklanki oleju łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 szklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej
Pyry na GazSAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym
Słodkie okruszkiZapraszam na przepyszną i aromatyczną babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc! Serio, jeśli lubicie drożdżowe babki i nie może takowej zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole - gorąco polecam ten przepis! Babka wychodzi mięciutka, pulchniutka, a do tego cudownie cytrynowa dzięki otartej skórce z cytryny i dodatkowi cukru cytrynowego. Do swojej babki dodałam też rodzynki, ale jeżeli nie lubicie, to po prostu(...)pomińcie. Ta babka jest tak dobra, że śmiem przypuszczać, iż jako pierwsza zniknie ze świątecznego stołu ;) Składniki : 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych 250 ml mleka 90 g cukru opakowanie cukru cytrynowego ( występuje też pod nazwą - cukier ze skórką z cytryny ) - 15 g 100 g masła 5 żółtek 1 jajko
Opowieści z piekarnikaBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około 20 cm) wysmarowanej wcześniej 1 łyżką roztopionego masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Wyrośniętą babkę pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Kuchnia MagdaLenyCudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym lukrem jest dla mnie osobiście wyjątkowa. Polecam! Składniki: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu starta skórka z jednej(...)obrotach miksera dodać zmieszane ze sobą i przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny i majonez. Na koniec dodać sok z cytryny. Wlać do formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem. Piec w temp. 175°C około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Z podanych składników przygotować lukier. Do przesianego cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny
Pysznie & PięknieSpytałem znajomych, jakie ciasto najbardziej kojarzy im się z Wielkanocą, i okazało się, że babka. Ja najbardziej lubię tę cytrynową i przepis na nią Wam przekazuję. Nie jest to co prawda "prawdziwa" babka wielkanocna, taka z 30 jaj i odrobiny mąki, ale i tak jest pyszna! Składniki: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 125 g masła(...)ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny (pamiętajcie, by cytrynę wcześniej sparzyć, by pozbyć się sztucznego wosku) i aromat cytrynowy i ponownie wymieszać. Blachę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wlać gotowe ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu
W SMAKBabka piaskowa - klasyczny i łatwy przepis na najlepszą babkę piaskową z budyniem cytrynowym, w polewie czekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny(...)delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni -pieczemy około 45 minut lub nieco dłużej. Babka powinna być ładnie zarumieniona, z odstającymi od formy bokami. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika - po 10 minutach wyjmujemy z formy na kratkę. Krok 4. Przygotowujemy polewę: do rondelka wkładamy
Moja Książka Kucharskasię wypieka ) Innym sposobem na wypiek ; jest obserwacja czy brzegi już odeszły od formy, wtedy ciasto jest wypieczone. Lepiej dłużej potrzymać w piekarniku, aniżeli za krótko. Jedną białą babkę polałam lukrem cytrynowym : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z jednej cytryny, Drugą babkę z kakao posmarowałam polewą czekoladową : 50 ml śmietany kremówki rozgrzałam zdjęłam z ognia i włożyłam w kawałkach
Pysznosci Babci Basiserem Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy(...)imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę
karmelowyBabka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12 Porcja 1,5 - foremka 40x14 33 dkg margaryny(...)wyścielamy zwykłym papierem śniadaniowym. Na spód foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy
Przepisy i porady kulinarneskrobi ziemniaczanej szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wyjdzie) tarkowana skórka z 1 cytryny Forma do babki, tłuszcz do niej i odrobina bułki tartej lemon curd (lekko słodki i kwaskowaty sos cytrynowy) 2 jajka 2 cytryny 120g cukru 80g masła Robimy! Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia (jeśli go dajemy) Jajka myjemy(...)lekko płynna, a potem zaczęła gęstnieć- cały czas mieszamy. Po około 15 minutach powinna już być gęsta. Lekko studzimy i polewamy naszą babkę Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Babka piaskowa, lekko cytrynowa z lemon curd first appeared on Latosiowy
LatosiowydomBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo-cytrynowym. Wychodzi mięciutka, zbita i wilgotna w środku. Nie jest też przesłodzona, a cytrusowy, orzeźwiający smak sprawia, że sięga się po nią z przyjemnością! Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie(...)wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 125 g masła 4 jajka trochę ponad 1/2 szklanki cukru 3 op. kisieli cytrynowych bez cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny ok. 1 szklanki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka
Kuchnia MagdaLenyprzytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj podzielę się z wami jednak jeszcze ciastem, które gościło na naszym stole. Byłą to babka... ale nie taka zwykła cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy
Kuchnia w oparachPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi się nie tylko na Święta, ale także do weekendowej lub codziennej kawki. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy z kominem, o śr, 25cm. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej, dałam 370g mąki orkiszowej typ750(...)programie góra-dół, (do suchego patyczka). Ja swoją polukrowałam lukrem marcepanowo-cytrynowym. cukier trzcinowy dokładnie rozmieszałam z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego i posmarowałam nim babkę. Górę posypałam makiem i skórką cytrynową. Smacznego
Smaczne Zdrowe