babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:39/90)

Babka cytrynowa z lukrem 145

Nikt nie powiedział, że babki są tylko Wielkanocne. Cytrynowa, którą zawsze robiła moja mama świetnie zastąpi niejedno "codzienne" ciasto. Intensywnie pachnąca cytryną, puszysta i wilgotna babka idealna. Składniki ciasto -250 g mąki pszennej -250 g masła -250 g cutru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 jajek -skórka otarta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -szczypta soli lukier

Zielona Kuchnia
Babka majonezowa 64

babka majonezowa. W niecałe 10 minut mamy gotowe ciasto do pieczenia. Babkę majonezową możemy podać polaną lukrem, albo posypaną cukrem pudrem. Zapraszam Was po mój sprawdzony i wypróbowany przepis na babkę idealny na Wielkanoc. Babka majonezowa to ciasto, które obowiązkowo trzeba spróbować, jest wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego deseru potrzeba dosłownie kilka składników. Babka(...)takiej potrzeby po znika bardzo szybko ze stołu. Ta majonezowa babka to tylko jeden z obowiązkowych przepisów wielkanocnych, na moim blogu kulinarnym znajdziesz również sprawdzony przepis na babkę marmurkową, oraz na klasyczną propozycję wielkanocną babkę. Koniecznie spróbujcie. Babka z tego przepisy nie tylko dobrze smakuje, ale również polana lukrem cytrynowym i posypana bakaliami będzie się świetnie prezentować. Babka majonezowa składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka adwokatowa 171

Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni.     Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru

Pasja Smaku
Babka marmurkowa 52

Prosta w przygotowaniu i efektowna dwukolorowa babka marmurkowa. Babka marmurkowa to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Ciasto przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników. Przepis na babkę sprawdzi się nie tylko jako świąteczny wypiek, podasz ją także na inne okazje. Babkę udekoruj lukrem, np. lukrem cytrynowym bądź posyp cukrem pudrem. Zapraszam po sprawdzony przepis na babkę marmurkową. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki

Zasmakuj Kuchni
Babka piaskowa 640

Babka piaskowa z nutą cytrynową jest przepyszna i idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne. Stanowi również świetny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Artykuł Babka piaskowa pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Babka drożdżowa z bakaliami. 41

psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat. Tylko szkoda, że tak szybko znika. Przygotowanie babki drożdżowej. Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe . Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami(...)termoobiegiem. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa. Po upieczeniu, pozwól babce ochłodzić się trocę w formie. Nastęnie wyciągnij ją z formy i wystudź na kratce. Gdy ostygnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Notes Ja piekłam babkę w formie na babki, która

SmartBake.pl
Babka drożdżowa z bakaliami. 111

już gotowa. Po upieczeniu, pozwól babce ochłodzić się trocę w formie. Nastęnie wyciągnij ją z formy i wystudź na kratce. Gdy ostygnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym. Notes Ja piekłam babkę w formie na babki, która ma średnicę ok 30cm.     Nutrition Kalorie: 176 kcal Artykuł Babka drożdżowa z bakaliami. pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
Babka cytrynowa 213

mąki ziemniaczanej 200 g masła 165 g drobnego  cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z dwóch dużych cytryn - zostawić odrobinę soku do skroplenia babki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny  skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja(...)roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy. 6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy 7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę. Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa

KreatywnePiny
Babka gotowana 169

godz. 30 min – sprawdzaj co jakiś czas ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową .   Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki? Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu ugotuj-przepis.pl

ugotuj-przepis.pl
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 219

babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII […] Artykuł Tradycyjna babka

Gotowanie-uk
BABKA GOTOWANA 138

każdym domu była foremka do gotowania babki. W dzisiejszych czasach wypiek ten został zapomniany, a szkoda, bo babka gotowana jest pyszna. U mnie klasyczna, z lekko cytrynową nutką i bogato oblana czekoladą. BABKA GOTOWANA 6 jajek 1 szkl cukru 250 g miękkiego masła 1 i 1/3 szkl mąki pszennej tortowej 2/3 szkl skrobi ziemniaczanej skórka otarta z cytryny

Pieguskowa Kuchnia
Babka marchewkowa z lukrem cytrynowym (przepis bez glutenu, bez cukru, bez laktozy) 68

Leci do Was kolejny przepis na Wielkanoc! Mamy nadzieję, że lubicie ciasto marchewkowe, bo ta babka marchewkowa to must have na świątecznym stole. Koniecznie spróbujcie zrobić ten cytrynowy lukier, który nadaje orzeźwiającej nuty. Dajcie znać czy chcecie rolkę z przepisem 😍 Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm): Ciasto marchewkowe -350g obranych marchewek -6 jajek -130g mąki ryżowej -130g mąki(...)koniec wsypać marchewki i dobrze ale delikatnie wymieszać ciasto. 6. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 180’C ok 55 minut do suchego patyczka (w połowie włączyłyśmy termo obieg). 7. Następnie babkę wystudzić i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z formy. LUKIER CYTRYNOWY 8. Ksylitol zmielić na puder. 9. Do pudru dodać startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku

Candy Pandas
Babka herbaciano-miodowa 107

prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy. Wyszło pysznie! Babka herbaciano-miodowa - składniki: 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml) 2 saszetki/torebki herbaty (mocnej) 150g masła lub margaryny 100g(...)cukru 2 jajka 100g miodu (płynnego) 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: 1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*) Ponadto do dekoracji: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie: Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło/margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania

Di gotuje
Babka cytrynowa 186

Babka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka margaryny sok i skórka otarta z jednej cytryny 1 duży aromat cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady posypka cukrowa tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno,ucierając

Bajeczna Kuchnia
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 392

szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier cytrynowy: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Babka piaskowa: W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i aromatem waniliowym, do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy porcjami przesiane mąki i proszek(...)część ciasta, następnie ciemną. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki

W kuchni Katie