babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:24/90)

Muffinki cytrynowe z makiem 51

Przepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki dodatkowi soku z cytryny długo zachowują świeżość. Jeśli lubicie przepisy z dodatkiem dużej ilości cytryn to na blogu znajdziecie również przepis na pyszną babkę cytrynową oraz nalewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Muffinki cytrynowe

To co lubię - gotuję i polecam
Babeczki cytrynowe 38

Babeczki cytrynowe z tego przepisu przygotowuję od wielu lat i zawsze są hitem. Są wilgotne , mięciutkie, lekkie i ultra cytrynowe, czyli po prostu babeczki idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu. Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato(...)pojawia się przepis na te cudowne cytrynowe babeczki , do którego wracam od dawna. Babeczki cytrynowe – z lukrem i nie tylko Te muffinki/babeczki cytrynowe możecie podawać w wielu wersjach. W oryginalnym przepisie Marthy Stewart muffinki są w towarzystwie bezy i kremu cytrynowego lemon curd . Ja najczęściej podaję je w prostszej wersji – z cytrynowym lukrem lub posypane tylko cukrem pudrem

Na-talerzu.pl
Mini babeczki cytrynowe 58

dłuższego czasu miałam ochotę na cytrynową babkę. Wiedziałam, że najlepszą okazją do jej upieczenia będzie Wielkanoc. Wszystko przygotowałam i gdy przyszło do jej upieczenia, okazało się, że nie mam w domu formy do babki! 😉 Dacie wiarę? Musiała gdzieś zaginąć w trakcie przeprowadzki. W obecnej sytuacji nie chciałam iść do sklepu więc musiałam coś wymyślić. W taki sposób powstały mini babeczki(...)akurat takie formy miałam w domu . Wyszły bardzo smaczne, z lekko wyczuwalną nutką cytryny i bardzo wilgotne. Górę posypałam jadalnymi płatkami róży 🙂 . Drukuj Mini babeczki cytrynowe Przygotowanie: 1 h. 10 min. Wielkość: 12 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 220 kcal Składniki 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki) użyłam typ 405 150 g masła 100 g śmietany 18% (2 czubate łyżki

Przepisy na widelcu
Ciasto cytrynowe z borówkami 139

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki

Z miłości do słodkości
Babka cytrynowa 108

Babka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych(...)koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy

Gotuj z Mąką
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 289

aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest

Grunt to przepis!
Babka cytrynowo-limonkowa z chia 107

O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować. Składniki

Fitsweet.me
Jogurtowa babka cytrynowa 143

Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka(...)wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto

Smak mojego domu
Babka cytrynowa 99

Babka cytrynowa. Miękka, puszysta, wilgotna i mocno aromatyczna. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Doskonała nie tylko na wielkanocny stół. Polecam :) Składniki  (na formę z kominkiem 24 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna(...)otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję

Kuchnia z widokiem na ogród
BABKA KAWOWA 128

masy na  zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników.  Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą.  Polecam również:  CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz   BABKA NA MAJONEZIE

Pani na deser
Na wielkanocnym stole 197

Ciasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa  Kokietka   Kora orzechowa Kruszynka   Rafaello na krakersach Bounty Shrek   Królewiec Królewicz z jabłkami   Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik(...)Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki   Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka

Kuchnia domowa Ani
Najlepsza babka cytrynowa 187

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy(...)minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch

Pyry na Gaz
Babka piaskowa cytrynowa 162

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. 5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka cytrynowa 113

Ostatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny  1 łyżeczka proszku(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę

pink envelope

Proponowane wyszukiwania