babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:24/90)

Ciasto cytrynowe z borówkami 158

Mamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki

Z miłości do słodkości
Babka cytrynowa 169

Babka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych(...)koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy

Gotuj z Mąką
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 319

aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest

Grunt to przepis!
Babka cytrynowo-limonkowa z chia 125

O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować. Składniki

Fitsweet.me
Jogurtowa babka cytrynowa 163

Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka(...)wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto

Smak mojego domu
Babka cytrynowa 116

Babka cytrynowa. Miękka, puszysta, wilgotna i mocno aromatyczna. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Doskonała nie tylko na wielkanocny stół. Polecam :) Składniki  (na formę z kominkiem 24 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna(...)otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję

Kuchnia z widokiem na ogród
BABKA KAWOWA 147

masy na  zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników.  Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą.  Polecam również:  CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz   BABKA NA MAJONEZIE

Pani na deser
Na wielkanocnym stole 214

Ciasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa  Kokietka   Kora orzechowa Kruszynka   Rafaello na krakersach Bounty Shrek   Królewiec Królewicz z jabłkami   Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką   Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową   Sernik szachownica Sernik(...)Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki   Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka

Kuchnia domowa Ani
Najlepsza babka cytrynowa 202

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy(...)minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch

Pyry na Gaz
Babka piaskowa cytrynowa 220

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. 5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Babka cytrynowa 131

Ostatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny  1 łyżeczka proszku(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę

pink envelope
Babka cytrynowa 195

później, gdy będzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka(...)Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę. Smacznego

Obiad gotowy
Babka dyniowa z jabłkami 252

razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała się nisko-indekso-glikemiczno przyjazna. Ta babka co prawda nie jest tak wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa , ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy. I tak, przepis zawiera dynię(...)ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu miksujemy. Teraz smarujemy formę masłem albo olejem kokosowym. Wysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki ;) Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut

Jak gotować i nie zwariować
Migdałowe ciasteczka i jesienne zapachy do domu 71

coś takiego w zapachach, że mają ogromne znaczenie, potrafią w sekundę przenieść nas o setki kilometrów i dziesiątki lat, można zamknąć oczy i przypomnieć sobie jak pachniała biszkoptowa babka z cytrynową nutą którą dawno temu częstowała nas babcia… We własnym domu zapominamy jednak o mocy zapachu. O tym,   jak łatwo można wprowadzić przytulną atmosferę , sprawić by oczarowywał i przyciągał(...)pożółkłych kartkach ten zapach jest dla WAS, świeczka daje niesamowity klimat… lekko męski, dymny, intensywny obłędny! Zapach Biszkopt-migdały –ta świeca przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, pachnie biszkoptową puszystą babką   o cytrynowej nucie którą co niedziela piekła babcia, kojarzy mi się z drewnianą werandą, zachądzącym jesiennym słoncem, talerzem pełnym ciasta i kubkiem mleka…zapach jest tak uroczy, ciepły, że miałam ochotę

Wanilia i Kardamon
Lemon curd 30

Share Pinterest Print Lemon curd to klasyczny angielski krem cytrynowy. Słodko – kwaśny, kremowy i przepyszny. Idealny do tart, babeczek, naleśników, tortów, ciastek, deserów i wielu, wielu innych wypieków. Jak dla mnie genialny! Lemon curd Składniki: 2 jajka 3 żółtka 100 g masła pokrojonego na kawałki 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty z 2 soczystych cytryn skórka z 1 cytryny (starta(...)przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przechowywać do 2 tygodni. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami → Muffiny z mango i cytrynowym lukrem → Babka szafranowo – cytrynowa → Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym → Ciasteczka pomarańczowo – cytrynowe Artykuł Lemon curd pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak