dłuższego czasu miałam ochotę na cytrynową babkę. Wiedziałam, że najlepszą okazją do jej upieczenia będzie Wielkanoc. Wszystko przygotowałam i gdy przyszło do jej upieczenia, okazało się, że nie mam w domu formy do babki! 😉 Dacie wiarę? Musiała gdzieś zaginąć w trakcie przeprowadzki. W obecnej sytuacji nie chciałam iść do sklepu więc musiałam coś wymyślić. W taki sposób powstały mini babeczki(...)akurat takie formy miałam w domu . Wyszły bardzo smaczne, z lekko wyczuwalną nutką cytryny i bardzo wilgotne. Górę posypałam jadalnymi płatkami róży 🙂 . Drukuj Mini babeczki cytrynowe Przygotowanie: 1 h. 10 min. Wielkość: 12 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 220 kcal Składniki 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki) użyłam typ 405 150 g masła 100 g śmietany 18% (2 czubate łyżki
Przepisy na widelcuMamy jeszcze na krzaczkach trochę dojrzałych borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm Składniki
Z miłości do słodkościBabka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych(...)koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy
Gotuj z Mąkąaronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest
Grunt to przepis!O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować. Składniki
Fitsweet.meWielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka(...)wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej. Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto
Smak mojego domuBabka cytrynowa. Miękka, puszysta, wilgotna i mocno aromatyczna. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu. Doskonała nie tylko na wielkanocny stół. Polecam :) Składniki (na formę z kominkiem 24 cm ) - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej ( u mnie mąka szymanowska uniwersalna ) - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna(...)otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy, miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję
Kuchnia z widokiem na ogródmasy na zmianę ze szklanką kawy (może być lekko ciepła), ucieramy tylko do połączenia składników. Białka delikatnie mieszamy z ciastem i w lewamy do formy na babkę nasmarowaną masłem i otrzepaną bułką tartą lub mąką, moja jest o średnicy 23 cm. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C ustawienie góra-dół do suchego patyczka. Jak trochę(...)miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników. Unikniemy wtedy zakalca. Pamiętajmy również o dokładnym wysmarowaniu naszej blaszki tłuszczem i obsypaniu mąką lub bułką tartą. Polecam również: CYTRYNOWA BABKA NA PIWIE oraz BABKA NA MAJONEZIE
Pani na deserCiasta i inne słodkości Mazurek królewski Babka drożdżowa Kokietka Kora orzechowa Kruszynka Rafaello na krakersach Bounty Shrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownica Sernik(...)Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka
Kuchnia domowa AniNajlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru 200g margaryny 50ml oleju łyżka octu spirytusowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy(...)minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch
Pyry na GazDelikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko(...)masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny i dodajemy otarta skórkę wedle uznania. 4. Ciasto wlewamy do formy na babkę, lub dwóch mniejszych i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. 5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOstatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny 1 łyżeczka proszku(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać ostudzoną babkę
pink envelopepóźniej, gdy będzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka(...)Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę. Smacznego
Obiad gotowyrazem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała się nisko-indekso-glikemiczno przyjazna. Ta babka co prawda nie jest tak wilgotna jak babka herbaciana czy babka cytrynowa , ale też jest pyszna ;3 I te jabłuszka w karmelu na wierzchu… tak ślicznie się prezentuje, że bardziej podoba mi się bez polewy. I tak, przepis zawiera dynię(...)ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu miksujemy. Teraz smarujemy formę masłem albo olejem kokosowym. Wysmarujmy dokładnie i nie bądźmy skąpi, żeby babka ładnie potem wyszła z foremki ;) Do nasmarowanej foremki na babkę na spód wrzucamy jabłka w karmelu, a na jabłka wlewamy masę ciastową. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 45-60 minut
Jak gotować i nie zwariowaćcoś takiego w zapachach, że mają ogromne znaczenie, potrafią w sekundę przenieść nas o setki kilometrów i dziesiątki lat, można zamknąć oczy i przypomnieć sobie jak pachniała biszkoptowa babka z cytrynową nutą którą dawno temu częstowała nas babcia… We własnym domu zapominamy jednak o mocy zapachu. O tym, jak łatwo można wprowadzić przytulną atmosferę , sprawić by oczarowywał i przyciągał(...)pożółkłych kartkach ten zapach jest dla WAS, świeczka daje niesamowity klimat… lekko męski, dymny, intensywny obłędny! Zapach Biszkopt-migdały –ta świeca przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, pachnie biszkoptową puszystą babką o cytrynowej nucie którą co niedziela piekła babcia, kojarzy mi się z drewnianą werandą, zachądzącym jesiennym słoncem, talerzem pełnym ciasta i kubkiem mleka…zapach jest tak uroczy, ciepły, że miałam ochotę
Wanilia i Kardamon