babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:22/90)

Wielkanoc 321

rybno warzywną Schab z gorczycą i kolendrą Szynka wieprzowa Babka z kisieli Babka czekoladowa z szampanem Jajka w sałatce warzywnej z chrzanem Babka adwokatowa Jajka z farszem z bobu Babka cytrynowa Pasztet domowy Mazurek kokosowo orzechowy Mazurek kajmakowy Maślany baranek Czekoladowy zajączek Baranek orzechowy Babka ucierana z żurawiną Zajączki wielkanocne z jajka Kurczaczki z jajka Serowa chatka z rodzynkami Sernik

Ala piecze i gotuje
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 234

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ...  Babka cytrynowa.  Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej(...)Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze

Walijskie Pichcenie
Herbaciana babka z pieprzem 140

nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru, 125g masła,  2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu

Z miłości do słodkości
Babka piaskowa 142

pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo masło i bułka tarta do formy Lukier : 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny (około 5 łyżek) 1 łyżka tartej skórki cytrynowej Babka piaskowa Jak przygotować babkę. Do miski włożyć miękkie masło oraz wsypać cukier. Utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jajka (dodajemy po jednym jajku), szczyptę soli, ekstrakt waniliowy. W osobnej(...)dodawać po trochu wymieszane, suche składniki, cały czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny. Cały czas ucierając

mecooks
.929. różowa kukurdzianka 143

jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić tę bezglutenową, cytrynową babkę, którą upiekłam jeszcze przed wyjazdem do Finlandii, ale opublikowałam dopiero dwa dni temu, kliknij na zdjęcie aby przejść do przepisu. A TUTAJ *klik* pozostałe przepisy Wielkanocne, polecam się

breakfast of dreams
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 148

babka jest niezwykła z kilku powodów.  Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój. Po drugie jest prosta w przygotowaniu. W niedzielne popołudnie, nim Córcia dostała gorączki, przygotowałam ja razem z nią, tzn głównie ona przygotowywała. Prosty przepis zarówno jeśli chodzi o przeczytanie jak i wykonanie.  Po trzecie(...)zapachem. Po czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 138

BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO -CYTRYNOWĄ IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! TARTA Z JABŁKAMI, KROK PO KROKU

SMYKWKUCHNI
BABKA KAKAOWA 127

babeczkę przygotujecie w 10 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Zrobiłam ją na podstawie  BABKI CYTRYNOWEJ . Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na budyń, dodałam kakao i zrezygnowałam z cytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pani na deser
Idealna babka cytrynowo- jogurtowa. Szybko, świeżo, prosto - Donna Hay, recenzja i konkurs. 220

książką, ale i zdecydować, który z przepisów sprawdzić jako pierwszy. Z drugiego dylematu wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką.  Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu - składniki tylko miesza się(...)dziś Synek upiekł jeszcze jedno!  Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay. BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA DONNY HAY /przepis cytuję za Donną Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto"/ 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

KUCHARNIA
Babka dyniowo-cytrynowa 142

Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :) SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)   240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej  2 duże jajka 120 g cukru  150 g masła 130 g puree z dyni   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka(...)proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki

Kto ugości moich gości?
Babka cytrynowa na krupczatce 200

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .   Składniki: 4 jaja mąka pszenna tym 500 1 szklanka mąka krupczatka  1 szklanka 5 łyżek majonezu skorka otarta z cytryny sok z połowy cytryny ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier

Różowa kuchnia
Babka cytrynowa babci Wiktorii 71

przepis podziękujcie babci Wiktorii Wesołych Świąt. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 250g margaryny 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka(...)Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy w temp 170 stopni przez ok 50 minut. Przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy na pewno się upiekła. Babkę można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem jak kto woli. Do dzieła! The post Babka cytrynowa babci Wiktorii appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Babka cytrynowa przekładana dżemem 89

Dzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny(...)łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min) Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników Formę dokładnie wysmaruj

Słodki Blog
Babka cytrynowa babci Wiktorii 146

zmianę dodawać po trochu żółtka, przestudzoną margarynę i mąkę. Masę cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy w temp 170 stopni(...)przez ok 50 minut. Przed wyciągnięciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy na pewno się upiekła. Babkę można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem jak kto woli. Do dzieła! The post Babka cytrynowa babci Wiktorii appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Dania wielkanocne 139

bloga Nieleniwapanidomu Nie może zabraknąć jej na wielkanocnym stole. Zobaczcie jaka cudna! Babka majonezowa – przepis z bloga Jazwyklamatkaa Babka majonezowa? Czemu nie! Wypróbujcie koniecznie, bo smakuje fantastycznie Babka cytrynowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Kolejny klasyk. Jedna z lepszych bab wielkanocnych jakie miałam okazję jeść. Ponadto warto wspomnieć że polana lukrem smakuje wybornie. Babka poziomkowo – czekoladowa – przepis

Arbuziaki