babka cytrynowa - 1343 przepisów (strona:20/90)

Wielkanocna babka drożdżowa 95

żółtko 150 g cukru szczypta soli 100 g rodzynek 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 3/4 szkl ciepłego mleka 1/4 łyżeczki kurkumy skórka otarta z 1 cytryny 110 g stopionego masła   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder lub lukier do dekoracji babki     Przygotowanie:   Rodzynki zalać wrzątkiem do przykrycia i odstawić na 30 minut(...)minut.   Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 170 st.C. Babkę piec przez ok. 30-40 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babka ładnie się zarumieni. Proces pieczenia może się skrócić lub wydłużyć- wszystko zależy od naszego piekarnika, dlatego zalecam doglądać co kilka minut jak się nasza baba ma ;) Zbyt długo pieczona może okazać

Nastoletnie Wypiekanie
Babka drożdżowa pomarańczowa 42

Babka drożdżowa pomarańczowa ponczowa.   Babka : 500 g mąki pszennej krupczatki, 6 żółtek, 130 g cukru, 2 średnie pomarańcze (po ugotowaniu ok. 330 g), 150 ml soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki(...)masło i bułka tarta do formy, poncz : 120 ml soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko

królestwo garów
Babka cytrynowa z makiem + film 157

stole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 6 łyżek(...)oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy

Smakowite Dania
8 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW NA BABKI IDEALNE NA WIELKANOCNY STÓŁ 55

stole. Może komuś się przyda :) BABKA KAJMAKOWA-  przepis tutaj MIGDAŁOWA BABKA Z DODATKIEM SERKA MASCARPONE-  przepis tutaj BABKA DROŻDŻOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ-  przepis tutaj BABKA GOTOWANA MOJEJ BABCI-  przepis tutaj SZYBKA BABKA Z KAKAO-  przepis tutaj BABKA MAJONEZOWA-  przepis tutaj BABKA JOGURTOWA Z BAKALIAMI-  przepis tutaj MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA-  przepis tutaj

Zrób to smacznie
Babka na białkach 108

pozostałe przepisy na babki, np.: babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) 118

powiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i  lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek.  Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo ciambellone al limone, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo(...)rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowania babki wykorzystujemy 2 miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczan ą. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy

La grande e la piccola cuoca
Babka cytrynowo – pomarańczowa 125

wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Cytrynowe 290

dość proste i zwyczajne, smakiem zdecydowanie zwyczajne nie jest. Jest natomiast mocno cytrynowe, bardzo puszyste, mięciutkie. Wierzch jest zdecydowanie wilgotny co zawdzięcza cytrynowemu syropowi. I choć jadłam już wiele babek cytrynowych, piaskowych, ciast ucieranych, babeczek cytrynowych to to ciasto mimo, iż do tych wszystkich słodkości jest smakiem zbliżone, to na swój sposób jest inne, wyjątkowe, prze-smaczne. Bardzo Wam polecam

Made By Mom And Son
Wilgotna babka cytrynowa 96

Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :) Składniki : - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru, - 150 g masła lub margaryny, - sok i otarta skórka z cytryny, - 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku

Przepisy Mikołaja
Babka cytrynowa 93

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.  Składniki: 250 g masła 250 g cukru(...)jajek 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny szczypta soli Nasączenie: 100 g cukru pudru 100 ml soku z cytryny Jak zrobić babkę cytrynową? Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarnik na 180 ° C Masło i cukier ze szczyptą soli utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo

Rodzinka w kuchni
Wilgotna babka wielkanocna 507

Babka wielkanocna dwukolorowa Wyśmienita puszysta babka wielkanocna na oleju. Wilgotna babka, która sprawdzi się nie tylko od święta, ale i na co dzień do kawy czy herbaty. Można śmiało powiedzieć, że babki to domena Polaków, mamy wiele wariantów tego prostego, aczkolwiek wymagającego ciasta. Idealna babka wielkanocna może być marmurkowa, babka piaskowa czy tak ostatnio popularna babka majonezowa. Zaraz za nimi(...)babki można upiec małe mini babeczki. Wybór jest ogromny, a więc każdy znajdzie swój idealny przepis na babkę. Jasna, ciemna , duża czy mała. Jednak najważniejsze pytanie jakie nurtuje wszystkich i jakby ono nie brzmiało, co zrobić żeby babka była mokra? 😉 Najlepsza babka dwukolorowa Prosty przepis na babkę w dwóch kolorach, jeżeli nie lubisz babki z kakao możesz zrobić babkę cytrynową

Dieta moja pasja
Babka zebra waniliowo-kawowa 535

białkach jest też pulchniejsza i ciężej jest ją zepsuć, poza tym jest przyjemnie wilgotna. A żółtka zostają mi do serników, czy kruchych spodów wykorzystywanych do mazurków. Można też upiec babkę cytrynową na żółtkach (taka będzie w kolejnym wpisie). Babka zebra waniliowo-kawowa. Składniki na formę 26 cm z lejem. Szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (temperatura pokojowa): 9 białek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babka cytrynowa na piwie 111

Bardzo smaczna, bardzo cytrynowa babka na piwie ;) Jest lekka i puszysta - dzięki piwnym bąbelkom. Samo piwo nie jest wyczuwalne w smaku ciasta, ma jednak zasadniczy wpływ na jego konsystencję. Długo zachowuje świeżość :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym(...)profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml piwa cytrynowego skórka otarta z 2 cytryn 4 jajka 250 ml oleju 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz olej

Domowa cukiernia Ewy
Babka cytrynowa 157

Wielkanoc świetnie komponuje się babka, u mnie będzie to babka cytrynowa na oleju. Z cytrynowym lukrem i delikatną dekoracją będzie się ładnie prezentować na wielkanocnym stole. Składniki: ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 110g oleju rzepakowego - 1/2 szklanki cukru - sok z 1 cytryny - skórka z 1 cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki(...)przelewam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika :  180   °C Czas pieczenia: 40 minut (do suchego patyczka) Wyciągam z formy babkę jeszcze ciepłą. Robię lukier i dekoruję nim wystudzoną babę cytrynową. Układam na wierzchu dodatkowo perełki cukrowe.  Kroję dopiero, gdy lukier zastygnie

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania