Pożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą! Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów. Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna. Składniki: 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 puszki pomidorów krojonych 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki) 1 łyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej
CzarnawisienkaGdzieś w necie widziałam zupę ogórkową z makaronem zamiast ziemniaków..w sumie ja nigdy tak wcześniej nie robiłam..no i jak dla mnie z ziemniakami jest lepsza.. 3-4 kiszone ogórki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera bulion sól,pieprz domowa vegeta śmietana koper makaron Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu
Moje domowe kucharzeniemniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestazakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniindyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy delikatny wywar. Wyjmujemy mięso i dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur
sierotka maRysia w kuchniprzez około 3 minuty. Wsypałem następnie oba rodzaje soczewicy, mieszałem przez 1 minutę. Dodałem pomidory z puszki, litr wody, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem przez ok. 15-20 minut, zupa powinna być gęsta jak gulasz. Po spróbowaniu doprawiłem ponownie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podałem nakładając na wierzch po łyżce śmietany i pokrojone awokado
R'n'G KitchenRozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy. Krok 2. Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem . Krok 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną
Moja Książka KucharskaKrok 2. Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę. Krok 3. Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek oraz cebulę kroimy
Moja Książka Kucharskapomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki
Gotowanie...to proste !Zupa powstała spontanicznie z końcowek różnych produktów - głównie chodziło o zużycie otwartego soku pomidorowego ;). Czytaj więcej
Kasia Sarnawięc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku
Weekendy w domu i ogrodziepołowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół
Gospodyni MiejskaJeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko! Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest
Stare GaryMimo, że chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona
Apetyczna babeczka