zupa - 39741 przepisów (strona:1511/2650)

Obowiązkowa botwinkowa 141

teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Chłodnik szczawiowy 153

Szczaw zawsze przypomina mi mojego Dziadka. Mężczyznę, dla którego miasto było za ciasne, ale który potrafił również z niego wycisnąć wszystkie soki. Wędkarza, grzybiarza i wyrobnika

gotować!
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 330

przeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata".  Jako pierwszy zrobił ją mój kolega z pracy ale pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio.  Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 203

wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby).  Moja botwinka już

Quinoa Raz!
Tradycyjny zakwas na żurek 159

będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni. Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił. Smacznego Artykuł Tradycyjny zakwas na żurek pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Fioletowy krem ziemniaczany 159

bardzo suche ;/ Z kilku ziemniaczków przygotowałam chipsy. Kochani to był strzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe

PatiGotuje
Barszcz rosyjski 139

Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę

R'n'G Kitchen
Zupa krem ze szparagów i brokuła 156

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna zupa krem z brokuła i szparagów z serkiem topionym. Ma fajny aksamitny smak, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Składniki: 1 brokuł Pęczek zielonych szparagów 1,5 litra rosołu drobiowego 150 gram kremowego serka topionego  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Cykoria Czosnek granulowany Cykoria Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki

Bajeczna Kuchnia
Zupa marchewkowa z groszkiem 110

kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Zupa z fasolką szparagową i klopsikami 163

przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut

Moje domowe kucharzenie
Krem marchewkowy 148

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml

Pyry na Gaz
na piersi kurczaka szczawiowa zupa... 155

słoiczki szczawiu, gotować z 5 minut dodać śmietanę 12%, krótko zagotować i zdjąć z ognia, na koniec wsypać pieprz mielony, podawać z kawałkiem piersi i jajkami ugotowanymi na twardo - zupa jest pyszna na dość szybki obiad..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA JARZYNOWA ZE SZPARAGAMI 216

CZASIE DODAĆ OBRANE,I POKROJONE W KOSTKĘ ZIEMNIAKI I GOTOWAĆ DO ICH MIĘKKOŚCI.DODAĆ SZPARAGI-obrać pokroić, MOŻNA UŻYĆ KONSERWOWYCH I WRZUCIĆ JUŻ NA SAM KONIEC GOTOWANIA.DOPRAWIĆ ZUPĘ PRZYPRAWAMI I ROZMIESZANĄ MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ.CHWILĘ ZAGOTOWAĆ, I GOTOWE.POSYPAĆ ZIELENINĄ.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko 169

bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)       Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso

Różowa kuchnia
KRUPNIK Z MŁODEJ WŁOSZCZYZNY 143

siekam. Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.  Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania

JejKuchnia