czosnek w plasterki.W garnku gotujemy 3/4 litra wody i na wrzątek wrzucamy warzywa i gotujemy kilka minut. Następnie doprawiamy solą i dodajemy przyprawy,czosnek i cebulę.Gotujemy ok.5-6 minut. Zupę podajemy z kaszą jaglaną,fasolką,posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.PYCHA!!!! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaczosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy do zupy wraz z sokiem z cytryny. Na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut, tak by łodyżki odpowiednio zmiękły. Odmierzamy 1 chochlę i łączymy ze śmietaną, by ją zahartować. Dodajemy do całości
Kuchnia w czekoladziesmakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały
Ze smakiem bez glutenuJeśli chcemy mieć wersję bardziej przyrumienioną lepiej piec w 200 stopniach. Dalsza obróbka lub podanie zależy od inwencji i potrzeb. Ja upieczoną dynię studzę i zamrażam w porcjach na zupę. W zimie mogę sobie zrobić ekspresowy krem z dyni. Można ją też zjeść od razu, np. z dipem czosnkowym. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuChłodna pogoda nie chce nas do końca opuścić, stąd ostatnio w mieszkaniu zimno - postanowiłam więc ugotować sycącą zupkę z mięskiem. Jedną z takich zup jest właśnie gulaszowa - fajna sprawa, tym bardziej, że gotuje się praktycznie sama. Z niewielką pomocą - wystarczyło jedynie powrzucać właściwe składniki - i voila! - mamy fantastyczny efekt przepysznej zupki, całkowicie zastępującej drugie danie. Kto nie wierzy - musi spróbować
psgotujemyminut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut
Moje domowe kucharzeniekażdy się nadaje w/g smaku i gustu. Moje dzisiejsze to mięsno pieczarkowe. Farsz powstał ze zbieraniny mięs gotowanych i pieczonych. Zawsze kiedy zostanie mi mięso z gotowania wywaru do zupy, czy kawałki pieczeni obiadowej itp. od razu mrożę, póki świeże, kiedy nazbiera się większa ilość jest jak znalazł. Takie mięsa wystarczy zmielić i mamy doskonały... już dobrze doprawiony farsz
Kuchnia z widokiem na ogródUwielbiam zupy z aromatem wędzonki. Oprócz grochówki , fasolowej czy ziemniaczanej z aromatem wędzonki świetnie komponuje się też kapuśniak. Zupka jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca. składniki: 700 g wędzonych kości lub żeberek 3,5 l wody 1 marchewka 1 cebula kawałek selera 3 liski laurowe 500 g odciśniętej kiszonej kapusty 600 g obranych ziemniaków 2 łyżki majeranku sól do smaku
Monia miesza i gotujebędzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi
Ugotowane pozamiatanePomysł na podobną zupę znalazłam w jednej książce, w necie też znalazłam podobne przepisy..ale ja zrobiłam trochę inaczej i nie wiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy
Moje domowe kucharzenieDzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych Składniki: 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki 20 g konbu 30 g katsuobushi (bonito) Składniki
Oryginalny smakZupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa
R'n'G Kitchenśmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurtu w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję, że te danie zostanie ze mną na długo 😉 Składniki: 1 średni kalafior 3 średnie ziemniaki
Zdrowie na języku :Pgotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii
CookYourself