Nigdy nie robiłam zupy z kurczaka z mleczkiem kokosowym a że akurat mleczko zalegało mi w szafce w końcu nastąpił ten pierwszy raz. W internecie sporo różnych przepisów, szczególnie z dodatkiem curry za którym nie przepadamy. Dlatego też stworzyłam swoją wersję ze składników i przypraw jakie miałam pod ręką. Do zupki planowałam podać makaron ryżowy ale akurat mi się skończył
Monia miesza i gotujegarnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką
Qchnia po prostuZup na blogu jest u mnie troszkę...ale krupniku chyba nie ma..przeglądając swoje zapiski mam zaległych jeszcze zupek[ krupnik też jest, ale inny] i innych wpisów do opublikowania , ale jak to bywa ciągle brak czasu..a teraz na dodatek coś mnie grypa chyba dopadła.. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera
Moje domowe kucharzeniepolega na spożywaniu niebarwiących pokarmów i napojów. Należy unikać picia kawy, herbaty czarnej, białej i zielonej, czerwonego wina, ciemnych soków coli i innych ciemnych napojów. Unikać trzeba ciemnych sosów, zup oraz warzyw i owoców takich jak buraczki, szpinak
Kulinarne pyszności Molkimarchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Z śmietany i mąki robimy zawiesinę, hartujemy ją i wlewamy do zupy. 5. Doprawiamy i chwilę gotujemy. Smacznego
Od łyżki do widelcaLekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków. Składniki 250 g świeżych krewetek 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 2 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 liść kaffiru 200 g makaronu udon 1 duża kapusta pak choi sok z limonki tajskiej natka pietruszki sól, pieprz
R'n'G Kitchenmoim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder
Czerwień i błękitsmażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat
OliveandThymedorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne. Posypcie posiekaną natką pietruszki
OliveandThymewymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki
OliveandThymekabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy i pozostawiamy na małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i wlewamy do grochówki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z majerankiem. Przed podaniem pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieGęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar! Składniki: bataty dynia piżmowa chutney z mango gałka muszkatołowa cebula szalotka olej roślinny ziarna czarnuszki sól morska gruboziarnista woda Przygotowanie: Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1. Czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja
Karczma Honoriettyoraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Można tez dodać koperek. Zupę można podać z grzankami
Moja Galeria Smakutaki, który starczy na 2-3 dni Uwielbiam dania jednogarnkowe, które nie wymagają ciągłego doglądania i mieszania. Poświęcamy pół godziny, a potem wszystko gotuje się samo Zapraszam na zupę gulaszową! SKŁADNIKI: 0,5 kg rostbefu wołowego 4 marchewki 4 pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej
Kuchnia w bieguWrzucałam niedawno przepis na kimchi - klik . Dziś pójdziemy o krok dalej i przygotujemy na jego bazie zupę w azjatyckim stylu. Czytaj więcej
Kasia Sarna