zupa - 39805 przepisów (strona:1528/2654)

Zupa krem z dyni i papryki. 190

gotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegetariańska zupa z soczewicy! 162

Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy

Kuchnia Pani Wiosny
Wegetariańska grochówka 193

się malutkie. Zapraszam Cię dziś do mojej kuchni :) ukradłam ją mamie... Ona zawsze wszystkim się podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa dla dzieci na Halloween 246

pachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia w tym dniu. I właśnie z myślą o tych najmłodszych zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci

Kolizje Smaków
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 217

Witamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco.  Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pikantny krem z dyni 212

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody   Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu. Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Dynia ta była

Grunt to przepis!
Krem z dyni 163

pieprz do smaku. Oraz mleko kokosowe .Kiełbase kroimy w kostke.Patelnie rozgrzewamy i na gorąca wrzucamy kostki kiełbasy ,smażymy do zarumienienia Ciepłe kostki kiełbasa nadziewamy na patyczki saszłykowe. Wlać zupę do miski, umieścić łyżeczkę śmietany .Posypać serem ,zarumienionymi ziarnami kolendry,oraz kielbaskami na patyku

w mojej kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 184

malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać

Right Behind The Kitchen
Krupnik z grzybami 154

minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc jedzcie, póki jest gorąca

GRUBY WAŁEK
Zupa dyniowo serowa 155

Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.  2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Kto ugości moich gości?
Drobiowe flaczki. 160

utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 161

włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut. Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę. Podawać z grzankami z czosnkiem. *ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra

królestwo garów
Jesienna zupa fasolowa z chili 160

Jesień jest piękna. Kolorowa i ciepła póki co, ale rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili. Składniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka  * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego  * pół papryczki chili  * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli  * majeranek

Magiczne Życie Marty
ZUPA KREM Z DYNI 202

Jesień...kolorowe złocące się liście na drzewach...złocące się dynie...A co za tym idzie...i pyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;)   Składniki:  dynia- u mnie 2,7 kg bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę

Z Majeczką w kuchni
Flaki 209

lubiłam flaków. Ale smaki się na szczęście zmieniają i dziś za nimi przepadam. Na szczęście moja rodzinka też flaki bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania