zupa - 39805 przepisów (strona:1531/2654)

Zupa grochowa na wędzonej bazie 159

łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka. Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku

R'n'G Kitchen
Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym 191

zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik. Polecam też inne zupki krem z cukinii: Zupka krem z cukinii z serkiem topionym Zupa krem z cukinii z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Krupnik Ukraiński 221

seler i pietruszkę na grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa.   Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka.   Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Passion of Cooking
Zupa dyniowa z zacierką 140

Idealna zupa na chłodniejsze jesienne dni :) Składniki: ½ kg dyni 12 dag mąki 1 jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać, zalać 2 szklankami wody, ugotować, odcedzić i przetrzeć. Z maki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto. Następnie ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować w wrzącym mleku. Połączyć z dynią, doprawić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa w 30 minut 154

tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania  .Szynke podsmażyć ,aby była lekko chrupiąca i odstawić.Do zupy doddać mleko i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-12 minut...Dodać kukurydzę i szynkę, doprawić solą i pieprzem

w mojej kuchni
Zupa z żołądków drobiowych 157

Zupa na nietypowym wywarze z żołądków drobiowych. Składniki: 1 kg żołądków drobiowych, 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por), sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, natka pietruszki. Wykonanie: Żołądki płuczemy  kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy przez pół godziny. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę  (marchew, pietruszkę, por),  przyprawy

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z dyni 203

może zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną konsystencją, prawda, że chce się zanurzyć już w tej chwili łyżkę i przenieść ją do ust wraz z chrupką grzaneczką?!.... S kładniki: 1 kg dyni (polecamy odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać ze skórki

kgwjanczewo
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 225

Mmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;) Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa śmietankowa 169

Takie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku. Składniki 2 l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 łyżki masła 500 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonego pieprzu 3 goździki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pieczarek 153

sezonie jesiennym uwielbiam zupy właśnie w postaci kemu, są sycące i rozgrzewające :) No i dzieci za nimi przepadają :) Składniki: 60 dag pieczarek 1  średnia cebula ok. 0,75 l bulionu majeranek, tymianek 1 średni ziemniak oliwa Dodatkowo: kilka plasterków boczku 2-3 kromki chleba pszennego 1 łyżka masła Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone

Delicious Titbits
Krem z dyni 189

obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną

Kuba Gotuje
Krem z cukinii 197

maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

paapilotkaa
Gazpacho z melonem, salsą krewetową i relishem chili 125

brakowało to odrobiny pikanterii. Przeglądając różne magazyny kulinarne znalazłem przepis na tytułowy relish chili o mocnym aromacie kopru, kolendry i imbiru, który idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie je koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Gazpacho: 500 g pomidorów (u mnie żółte śliwkowe) 1/2 melona (u mnie kantalupa) 1 łyżka octu ryżowego

Food Square
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 227

wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę przez sito. Posypujemy posiekaną natką

Be Fit Be Strong