zupa - 39805 przepisów (strona:1539/2654)

Lekka zupa kalafiorowo-koperkowa 169

płatkach, oregano i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 207

Uwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik z botwniki 171

grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo

Emcia Pichci
warzywna lekka zupa z makaronem... 187

pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut wsypać makaron, kucharka, pieprz, kostki rosołowe i gotować z 8 minut na koniec wsypać koperek pokrojony - smaczna, lekka warzywna zupa................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowo-ogórkowa 129

mogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany

R'n'G Kitchen
Krupnik jarzynowy 163

kostkę.          - Warzywa przełożyć do garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować.          -  Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu            gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową

W królestwie smaków Beaty
Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek 192

Skład można zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych  Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca  ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi

W królestwie smaków Beaty
Zupa krem z groszku 207

garnku rozpuścić masło dodać pokrojony por chwilę podsmażyć dodać  warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l  Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem  podawać z koprem i groszkiem ptysiowym

W królestwie smaków Beaty
Botwinka 163

pokroić cebule  koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę  Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce  - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać  nie gotować już bo straci kolor

W królestwie smaków Beaty
Krem z pieczonego kalafiora z nutą trufli 154

czasu przemieszać a gdy będzie gotowy dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut po czym zblendować na gładką masę.   Jeść samą, z pieczywem, wyśmienicie pasuje do tej zupy makaron ryżowy! Smacznego

greenscarf
Krem z zielonego groszku 197

międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami.  Smacznego

Fit-amina
Kremowy kalafior z pieprzem 148

Najprostsza zupa na świecie. 15 minut i gotowa ;)  Smaczna, nieskomplikowana, z nutą świeżo mielonego pieprzu.   SKŁADNIKI: dwa średnie kalafiory 1,5l bulionu szklanka mleka 3,2% łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz2 płaskie łyżki kaszy manny PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy bulionem wymieszanym

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku. 184

sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia 3-4 łyżki oleju      Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (tak by była ciągle zanurzona). Zostawiamy by namokła

Rozpustne gotowanie
Rosół po krakowsku. 210

następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą lub ewentualnie vegetą i wyłączamy grzanie. Na talerzu układamy porcję

Rozpustne gotowanie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 277

Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego

Rozpustne gotowanie