zupa - 39805 przepisów (strona:1547/2654)

Lekki barszczyk z botwinki 129

maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków

Tradycyjna Kuchnia
Zupa rozgrzewająca na mięsie 150

Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Zupa brokułowa z łososiem i migdałami 160

Zdrowa i pyszna zupa brokułowa. Smak dopełniłam wędzonym łososiem i migdałami. Składniki: 45 dag brokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie

Tradycyjna Kuchnia
Zupa jaglana na maślance 110

Smaczna, dietetyczna i zdrowa zupa na bazie maślanki.  Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 4 szklanki maślanki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Zagotować osobno maślankę i połączyć z kaszą. Dodać pokrojony koperek, śmietanę i doprawić do smaku solą

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 151

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna zupa grzybowa z pęczakiem 173

Pyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie. Składniki: grzyby leśne 1/2kg 1 szt cebula biała 1 szt marchew seler 1/2szt 4 łyżki mleko sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka mąka 1 łyżka masło śmietana 1/3szklanki kasza pęczak 1woreczek natka piertuszki Sposób przygotowania: Ugotować kaszę w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Kapuściany kociołek 163

Zupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę z przyprawami

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowe a-la flaczki 141

Pyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką

Tradycyjna Kuchnia
Zupa rabarbarowa 159

Nietypowa zupa na słodko- z tegorocznym rabarbarem. Polecam Składniki: 25 dag rabarbaru, 1 szklanka śmietany, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym

Tradycyjna Kuchnia
Zupa mleczna 132

Ostatnio jadłabym tylko śniadania na słodko ;) taką zupę mleczną robiłam kiedyś bardzo często, że aż mi się znudziła ;) ale dziś znów wróciła mi na nią ochota ;) wczoraj miała urodziny moja najlepsza (osiedlowa;p) kumpela! ;) jeszcze raz STO LAT! ;) ;* Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru rozkruszone tabletki stewi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa mleczna z żytnimi kluskami 152

widziałam. Dziś czekolada była dozwolona!;p moja kolacja po tym ciężkim dniu, kluski <3 Składniki: na kluski: 1 jajko 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki żytniej mleko za zupę (około 1 szklanka) stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na kluski mleko + stewię zagotowujemy, kiedy zacznie lekko bulgotać wlewamy kluski łyżką mieszamy wszystko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomarańczowy krem z warzyw 157

smaku ciekawa, wyjątkowa. Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej

Moniki Smakołyki
kalafiorowa-groszkowa zupa na maśle... 206

dodać groszek z puszki razem z zalewą, kucharka, masło, pieprz, gotować z 2 minuty dodać śmietanę gęstą słodką 18%, wsypac posiekany koperek i doprowadzić do zagotowania smaczna, lekka, szybka zupa................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sycąca zupa z mielonym mięsem 196

warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Chłodnik z zielonych ogórków 183

tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania,  lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki

Stare Gary