szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko bez glutaminianu sodu
Truskawkowa FiestaNajlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy. Podany z chipsami z kindziuka i z popcornem zrobi piorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero
CookYourselfpierwszy w tym roku. Wyczekiwana: zupa z botwinki SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki koperek szczypiorek młode ziemniaki bulion warzywny śmietana sól, pieprz, lubczyk, olej 3 ząbki czosnku Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 minut), następnie wsypać pokrojoną botwinkę (bez liści) i wlać gorący bulion,zagotować. Gotować przez ok. 10- 15 minut
MarciochaKucharzyZostał mi jakiś litr z zamrożonego wcześniej bulionu, po przygotowaniu fioletowego risotta . Myślę sobie - zrobię na dziś jakąś zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek
BaRepasPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Polecam zupę szczawiową .. Produkty
Ugotujmy Cośdodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny SMACZNEGO! Zobacz także przepis na Rozgrzewającą tajską zupę kokosową <klik
Pora na pora i pomidoraBędąc w Tatrach nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnych potraw regionalnych. Jednym z dań, obok oscypków, czy placków zbójnickich, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji w górach jest kwaśnica- zupa z pozoru i z nazwy nie zachęcająca do spróbowania, w rzeczywistości smakuje o wiele lepiej niż się nazywa. Serwowana praktycznie w każdej karczmie Zakopanego - o ile oczywiście wybieramy
Kuchenne aromatyZupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy
Kuchenne aromatytylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną
Kuchenne aromatyzupa gulaszowa z pieczarkami Produkty: 50 dag wołowiny gulaszowej 20 dag pieczarek 10 dag smalcu domowej roboty ze skwarkami 1 puszka pomidorów 1 marchew 1 papryka czerwona 1 cebula 5 ząbków czaosnku 2 łyzki masła 1 ły zka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki ziół prawonsalnych 2 liście laurowe sól
Ugotujmy Coślubicie, tak jak ja, szybkie i jednocześnie zdrowe posiłki? W około 30 minut przygotujecie tą przepyszną zupę ponadto możecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: - 6 średnich marchewek - puszkę białej fasoli - 500 ml wody - 2 liście laurowe - ziele angielske - przyprawę "Eko Smacznek" (do kupienia
Szybko Tanio SmacznieZupa-krem brokułowy przede wszystkim nie jest trudna. Na dodatek bardzo szybka do przygotowania, nie jest bowiem gotowana na mięsie (korpusie) i nie trzeba jej specjalnie doprawiać aby smakowała wyśmienicie! Skład: - 2 kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa
upichconazaletą roślin strączkowych są ukryte w nich wartości odżywcze: białko, błonnik, potas, wapń, magnez oraz pokłady witamin z grupy B. Dlatego na zimowe obiady bardzo polecam prostą w wykonaniu zupę z cieciorki i soczewicy. Składniki: - puszka konserwowej soczewicy - puszka konserwowej cieciorki - puszka pomidorów całych lub w kawałkach - szczypta kolendry - szczypta kuminu - szczypta pieprzu - kostka rosołowa - 3 ząbki czosnku - 1 cebula
upichconaPrzepis na tę pyszną zupę fasolową dostałam od mojej przyjaciółki Florki :-) Syta, bardzo aromatyczna, pożywna - tak najprościej można ją opisać. Po prostu mniam! Składniki: - 30cm wędzonych żeberek - koncentrat pomidorowy - włoszczyzna (może być w słupkach mrożona) - puszka czerwonej fasoli konserwowej - 4 ziemniaki - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku W 3 litrach wody gotujemy wędzone żeberka, ok. 30 minut
upichconadawno natknęłam się w Lidlu na mieszankę przypraw do zup, skomasowaną w jednej małej piramidce. Parametry techniczne: Skład: pieprz czarny ziarnisty, suszona cebula w płatkach, ziele angielskie w ziarnach, bazylia, rozdrobniony liść laurowy, cynamon Ilość piramidek: 7 sztuk Waga: 7 x 5g Cena: 2,99PLN (Lidl) Niby nic wielkiego a wynalazek mi się spodobał. Sprytne i aromatyczne rozwiązanie. Polecam
upichcona