zupa - 39805 przepisów (strona:1546/2654)

Kremowa zupa z zielonego groszku 173

posłuży do dekoracji. Ziemniaka odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem. Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy

My Chcemy Jeść
Chłodnik Litewski 170

Tego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie. Składniki: 1 litr zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Pyry na Gaz
Krem ze smażonych borowików z suszoną śliwką. 216

domu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem

BaRepas
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 220

burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Buraki ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z karotek 121

Zdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa ziemniaczana- kartoflanka 118

Chyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu.  Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik regionalny na żeberkach 130

Krupnik bez wątpienia należy do palety tradycyjnych zup polskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Rosół wietnamski z kurczakiem 148

Wyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak prosty przepis 161

Tradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak wegetariański z ciecierzycą 150

minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy

Tradycyjna Kuchnia
Polewka Wielkanocna 121

Polewka to zupa, która od zawsze gotowana była przez polskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. U mnie na stole gości odkąd pamiętam- polecam wszystkim smakoszom kuchni regionalnej! Składniki: 1 szklanka maślanki 2 łyżki mąki 3 szklanki wody Pół szklanki dobrej śmietany 2 ząbki czosnku, sól do smaku ugotowane jaja Wykonanie: Dokładnie roztrzepać maślankę

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 113

Chłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Zupa waniliowa 114

Smaczna i zdrowa zupa mleczna, z wanilią i ubitymi białkami. Idealna na pożywne śniadanie. Składniki: 1 litr mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 3 jaja 20 dag orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Pianę ułożyć na cedzaku i cały czas obracając, ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa pieczarkowa 120

Tradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 ½ litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, ½ kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa fasolowa ze szczawiem 135

Zupa fasolowa przygotowana w nieco inny sposób- dziś ze szczawiem. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: 1 puszka fasoli białej, 1 pęczek szczawiu, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany kwaśnej, 1 litr wody, sól do smaku, 1 łyżeczka majeranku. Wykonanie: Fasolę przetrzeć przez sito, osobno udusić na maśle pokrojony szczaw. Połączyć fasolę ze szczawiem , wlać przegotowaną wodę, doprawić solą i majerankiem. Zaprawić śmietaną

Tradycyjna Kuchnia