zupa - 39353 przepisów (strona:1557/2624)

Chłodnik litewski 123

kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Stojąc nad tymi gotującymi się burakami, cały czas zastanawiam się

pink envelope
ZUPA KREM Z BURAKÓW 186

buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu aby warzywa były max 4 cm pod nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami. Do posypania zupki użyłam ziarenek z ZIARENKOWA

Z Majeczką w kuchni
3. Zupa chrzanowo - jabłkowa 152

delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula  2 sztuki jabłko kwaśne  2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu  100 g. masło   2 łyżki rosół drobiowy   1 litr śmietana 18%  0.5 szklanki boczek wędzony   150 g. mąka  2 łyżki Cebulę pokroić

Jadło i czytadło
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 183

osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami

Jadło i czytadło
Zupa porowo - imbirowa 156

Był czas, że czarną herbatę piła wyłącznie z imbirem, poszłam jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego

Jadło i czytadło
Frittatensuppe 329

Czyli zupa naleśnikowa, czy też po prostu rosół z pokrojonymi naleśnikami zamiast makaronu. Na zupkę natknąłem się w Austrii przy ostatnim wyjeździe. Szkodniki bardzo chętnie wcinały frittatensuppe podczas przerw w białym szaleństwie. Pewnie rosół by im tak nie smakował;-) Zupkę dodaję do działu kulinarne podróże ( klik ). Jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, to nie będę Was zamęczał. Wydaje

Gotuj z Misiem
Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki 170

Grzanki, kto nie lubi grzanek? Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam

Kuchnia z widokiem na ogród
Aromatyczna grochówka na wędzonce 133

Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi. Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób. Składniki  - groch

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa miso z tofu, grzybami, wakame i szczypiorem 225

Bulion dashi juz wszyscy umieją robić. To teraz czas na zupę miso. U nas będzie zupka na bogato. Na bogato, ale bardzo bardzo łatwa w przygotowaniu, bo większość polega na ułożeniu składników w miseczce. No i musicie mieć pastę miso … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zupa z Brukwi 194

Wrzucić seler,pietruszke i czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem i kolendrą. Wszystko zalać woda i  gotować na małym ogniu 30 -40 min.Ugotować. Wyjąć mięso lub kości. Zupę zmiksować.Podawać z kulkami z ziemniaka i plasterkami pieczarek.Ziemniaki----ugotowac ,albo z dnia poprzedniego,zgnieść i robić kulki,które podgrzewamy na patelni z pieczarkami.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Kapuśniak na żeberkach 244

Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęsta należy dolać nieco gorącej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić na małe kawałeczki, dodać

Monia miesza i gotuje
Zupa cebulowa 218

soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej. Podajemy z chmurką żółtego sera i chrupiącą grzanką. Proste, treściwe jedzenie. Dawno temu zupa spod strzech trafiła na salony i zyskała wyrafinowaną winną nutę

Gotuj z Blue Raven
Zupa pomidorowa 163

Kultowa Polska zupa?... można polemizować, która z nich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest  wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati  sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka

Gosia gotuje
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 114

przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio  małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut, aż będą

Gosia gotuje
Chłodnik szczawiowo miętowy 123

życie też swoje dokłada, niestety... Niemniej polecam, bo we Wrocku ciągle upalne dni się zdarzają. Składniki : 500 g świeżego szczawiu 1/2 garści świeżej mięty 1/2 l słodkiej śmietany do zup 1/2 l maślanki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku ziiemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Szczaw obrać z twardych gałązek, umyć, pokroić i wrzucić

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania