zupa - 39805 przepisów (strona:1563/2654)

Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 227

zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku, gęsta, pożywna i ciekawa z racji dodatku jabłka. Spróbujecie??? Zapraszam na Zupowy Wtorek, dzisiaj późny jako że miałam bardzo intensywny dzień z małym nerwem zdrowotnym ale o tym inną razą. 1,2 l. wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14) 192

tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna! 300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szkocki krupnik ze śliwkami czyli Zupowy Wtorek odc.21 217

Dzisiejsza pogoda pozostawiała wiele do życzenia. rano burza z ulewą, potem skwar i duchota. Na szczęście mieliśmy dzisiaj gości. Dzieciaki się wybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku. I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 196

już upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :) Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebulowo-pomidorowa z cheddarem czyli był wczoraj Zupowy Wtorek odc.34 207

przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i Panny Malwinny zobaczyłam te zupę postanowiłam zaryzykować. Przyznaję, że jem ja tylko ja i wcale mnie to nie martwi. Jest bardzo smaczna i sycąca. Od siebie dodałam ser i ja zapiekłam co tylko podkręciło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchwianka z płatkami ryżowymi czyli wspomnienie Zupowego Wtorku odc.35 222

Córcia zaniemogła. Brzuszek bolał ale humor dopisywał. Oprócz wielkiej chałki specjalnie dla niej ugotowałam zupę. Najprostszą z najprostszych, marchwiankę, pierwszą w życiu. Smakowała jej bardzo co mnie cieszy. Ponoć na wszelkie żołądkowe sensacie marchew jest najlepsza! Tylko nie pytajcie co do marchwianki maja suszone cytrusy... Są bo tak jak zupka powstały w chorobowy czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 217

szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym, z bólem pleców, ryczącym Synciem i z zimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką! Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 181

Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 255

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 215

przyznaje bez bicia, dzieci go nie chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z ziemniakow z jablkiem i lososiem czyli Zupowy Wtorek i Srodowe Rybki 200

książce "O jabłkach". Królują jabłka nie tylko w mojej kuchni. Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz z kaszanką 253

cały tydzień wracałam codziennie bardzo późno z pracy i nie miałam czasu na prowadzenia bloga. Ter az mam nadzieję, że nadrobię stracony czas :) Przepi s na t radycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym

Bon Appetit Małgorzaty
Kapuśniak 219

dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować. 7. Doprawić do smaku solą

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z ziemniakami 254

wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy. 4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Uszka 238

wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem. Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania