 Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 227
Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 227zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku, gęsta, pożywna i ciekawa z racji dodatku jabłka. Spróbujecie??? Zapraszam na Zupowy Wtorek, dzisiaj późny jako że miałam bardzo intensywny dzień z małym nerwem zdrowotnym ale o tym inną razą. 1,2 l. wody
Dzieje kuchennej Wiewióry Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14) 192
Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14) 192tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna! 300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Dzieje kuchennej Wiewióry Szkocki krupnik ze śliwkami czyli Zupowy Wtorek odc.21 217
Szkocki krupnik ze śliwkami czyli Zupowy Wtorek odc.21 217Dzisiejsza pogoda pozostawiała wiele do życzenia. rano burza z ulewą, potem skwar i duchota. Na szczęście mieliśmy dzisiaj gości. Dzieciaki się wybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku. I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami
Dzieje kuchennej Wiewióry Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 196
Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 196już upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :) Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali
Dzieje kuchennej Wiewióry Cebulowo-pomidorowa z cheddarem czyli był wczoraj Zupowy Wtorek odc.34 207
Cebulowo-pomidorowa z cheddarem czyli był wczoraj Zupowy Wtorek odc.34 207przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i Panny Malwinny zobaczyłam te zupę postanowiłam zaryzykować. Przyznaję, że jem ja tylko ja i wcale mnie to nie martwi. Jest bardzo smaczna i sycąca. Od siebie dodałam ser i ja zapiekłam co tylko podkręciło
Dzieje kuchennej Wiewióry Marchwianka z płatkami ryżowymi czyli wspomnienie Zupowego Wtorku odc.35 222
Marchwianka z płatkami ryżowymi czyli wspomnienie Zupowego Wtorku odc.35 222Córcia zaniemogła. Brzuszek bolał ale humor dopisywał. Oprócz wielkiej chałki specjalnie dla niej ugotowałam zupę. Najprostszą z najprostszych, marchwiankę, pierwszą w życiu. Smakowała jej bardzo co mnie cieszy. Ponoć na wszelkie żołądkowe sensacie marchew jest najlepsza! Tylko nie pytajcie co do marchwianki maja suszone cytrusy... Są bo tak jak zupka powstały w chorobowy czas
Dzieje kuchennej Wiewióry Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 217
Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 217szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym, z bólem pleców, ryczącym Synciem i z zimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką! Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica
Dzieje kuchennej Wiewióry Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 181
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 181Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka
Dzieje kuchennej Wiewióry Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 255
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 255Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął
Dzieje kuchennej Wiewióry Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 215
Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 215przyznaje bez bicia, dzieci go nie chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał
Dzieje kuchennej Wiewióry Krem z ziemniakow z jablkiem i lososiem czyli Zupowy Wtorek i Srodowe Rybki 200
Krem z ziemniakow z jablkiem i lososiem czyli Zupowy Wtorek i Srodowe Rybki 200książce "O jabłkach". Królują jabłka nie tylko w mojej kuchni. Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem
Dzieje kuchennej Wiewióry Barszcz z kaszanką 253
Barszcz z kaszanką 253cały tydzień wracałam codziennie bardzo późno z pracy i nie miałam czasu na prowadzenia bloga. Ter az mam nadzieję, że nadrobię stracony czas :) Przepi s na t radycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym
Bon Appetit Małgorzaty Kapuśniak 219
Kapuśniak 219dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować. 7. Doprawić do smaku solą
Kuchnia domowa Ani Barszcz czerwony z ziemniakami 254
Barszcz czerwony z ziemniakami 254wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy. 4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy. 6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia domowa Ani Uszka 238
Uszka 238wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem. Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie
prawdziwe jedzenie