zupa - 39805 przepisów (strona:1535/2654)

Zupa brokułowa 191

lodówce zalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka

Truskawkowa Fiesta
Zupa ziemniaczana 'Hotel Ferenc' 135

tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · musztarda · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana 1 144

imbir mielony · gałka muszkatołowa mielona  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki (jak zapałki), zalać wywarem, ugotować. Czosnek obrać, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą oraz keczupem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.  Przepis bierze udział w akcji : http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/warzywa-psiankowate-2015

Camilla w kuchni
Zupa-krem z ogórka świeżego 196

przeczytałam gdzieś to nie mogłam uwierzyć. Ale jak zrobiłam, to uwierzyłam. Akurat mamy wysyp na ogórki! Pyszna, szybka i lekka zupa-krem! Składniki -200 g ogórka już obranego i pozbawionego pestek -50 g śmietankowego serka topionego -2 kostki rosołowe -mąka ryżowa lub siemię lniane -700 ml wody -śmietana, koperek świeży Wszystkie składniki zblenderować na gładko, poza wodą. Następnie wlać

Z Kuchni Do Kuchni
Gazpacho z truskawkami 159

związku z upałami, które trwają testuję zupy i smaki, których nie miałam jeszcze przyjemności spożywać. Biorąc pod uwagę fakt, że truskawki się już kończą postanowiłam wyczarować coś co już od dawna chodziło mi po głowie. Chłodnik jest przepyszny, smak truskawek idealnie podkręca słodycz pomidorów malinowych. Idealnie orzeźwiające danie. Składniki (na 2 porcje): 2 pomidory malinowe 250 gram truskawek

Mango Papaja
Zupa ziemniaczana z kukurydzą 169

cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą

Camilla w kuchni
greckie fakes inaczej 195

Kuchnia śródziemnomorska zawsze zaskakuje swoją prostotą i jednocześnie bogactwem smaków. Taka właśnie jest grecka zupa fakes. W tym wypadku prezentujemy nieco zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały

zobacz ich smak
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 185

Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik ze świeżych ogórków, mięty i orzechów 142

Kiedy latem temperatury wzrastają tak, że słupki rtęci wskazują podobne wyniki w Polsce i w Hiszpanii, to czas na stwierdzenie, że jedyną przyswajalną przez organizm formą zupy jest chłodnik. Nie, nie będziemy rozwodzić

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z fasolki szparagowej "Opera" 116

pieczarki 6-8 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · cukier · przyprawa do zup  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć

Camilla w kuchni
Botwinka wiosenna 134

garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 131

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Żurek Griźliński 146

kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, wlać żur, zagotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Retro" 143

papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać w kostkę, połączyć z ziemniakami oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Zingara 1" 149

mielona  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki pokrajać w półplasterki i połączyć z zupą, keczupem, śmietaną i winem, zagotować, doprawić do smaku, posypać posiekaną natka pietruszki

Camilla w kuchni