zupa - 39353 przepisów (strona:1535/2624)

Chłodnik z jajkiem 167

ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym jajem

Łycha smaków
Zupa z zapiekanym bakłażanem, papryką i pomidorami 105

bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy aż się krem zagotuje.  Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem

Łycha smaków
ORIENTALNY BULION WARZYWNY 214

DETOKS CUKROWY 2016 Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa a'la Flaki 182

Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek).  Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą.  Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około

smacznieinatemat
Wigilijny zupa z owoców suszonych 92

Zupa z suszonych owoców z makaronem zawsze gości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka

Bajeczna Kuchnia
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 122

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo

Czerwień i błękit
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 228

też pokrojone w plastry, na noc lub na godzinę, a następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Po ostudzeniu odcedzić, drobno pokroić ( wywar zachować na zupę) i dodać do uduszonej na maśle drobno pokrojonej cebuli. Doprawić do smaku solą , pieprzem majerankiem, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta. Z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki oliwy i gorącej

Gotowanie-uk
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 118

Kochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej 124

plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 157

Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia

SzczyptaSmaQ
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 199

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chłodnik z pomidorów czyli hiszpańskie Gazpacho idealne na upały 216

roku w Hiszpanii skosztowałam gazpacho i bardzo mi posmakowała. Jest to idealna zupa na zimno na upalne dni! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kapuśniak wigilijny 176

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Rosół z suszonych grzybów 125

przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania