zupa - 39749 przepisów (strona:1534/2650)

DIETETYCZNA ZUPA KREM Z BOTWINKI 173

zadowolona , ponieważ nie muszę już jej kupować w sklepie czy na rynku.Mam swoją świeżą botwinkę , którą zrobiłam do słoików , pachnącą słońcem i czosnkiem , a dziś zrobiłam z niej przepyszną zupę krem na bazie skórki z cytryny i soku.Pięknie pachnie...i też smakuje. 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera dorodny pęczek botwinki 1 litr bulionu z 2 skrzydełek kurzych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa ogórkowa. 187

kroimy w kostkę. Następnie do bulionu wrzucamy starte ogórki oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, kiedy już będą odpowiednio miękkie wlewamy zahartowaną śmietanę (do kubeczka ze śmietaną wlewamy trochę zupy i mieszamy). Gotujemy jeszcze około 5-10 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Chłodnik z botwinki 199

Klasyczny CHŁODNIK Z BOTWINKI podawany z koperkiem i ugotowanym jajkiem.... Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Wiosenne gazpacho z czarną quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 165

passatę, którą kupiłam ze względu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść, więc zastąpiłam go czarną quinoą. Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, dla chorujących na celiakię, dla wegetarian i  wegan :) Wszystkie

Quinoa Raz!
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 190

sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w  pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego  1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju

Quinoa Raz!
Chłodnik bazyliowy – because I’m happy! :) 128

Chłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!  

Wiszniówka
zupa krem szpinakowy z grzankami 157

składniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki

Domowy Smak Jedzenia
Krupnik na gęsich pipkach 237

indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie. Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami

Mama Gotuje
zupa wiśniowa 146

mnie w domu w okresie letnim obowiązkowo kilka razy musi być zupa wiśniowa

Ugotujmy Coś
Lane kluseczki 135

Favorite Takie kluseczki robiła moja mama, można je jeść w rosole czy innych zupach. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mąkę, wodę i sól. Dokładnie utrzeć za pomocą widelca . Zagotować wodę, lekko osolić. Do gotującej się wody wrzucać kluseczki, co jakiś czas zamieszać. Ciasto nabierać widelcem i lekko nim potrząsając wlewać ciasto do gotującej się wody. Gotować około 1 minuty. Odcedzić kluski

Kuchnia Pokoleń
Kociołek węgierski 170

jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku

Dobra karma
Zupa krem z cukinii 209

Cukinia dostępna jest praktycznie cały rok, możemy ją grillować, robić przetwory czy kotleciki, dziś przedstawiam najprostszy i najszybszy sposób na jej przyrządzenie. Zupa z cukinii posmakuje każdemu, jest delikatna i bardzo lekka. Możemy podawać ją z grzankami, kleksem śmietany, ale doskonale smakuje też bez żadnych dodatków. Składniki (4 miseczki): 1 średnia cukinia 2 cebule 1 pietruszka 2 ząbki czosnku papryczka

Dobra karma
Gazpacho truskawkowe. 129

tymianku otrzeć z gałązek. W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek. 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny. Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem. Oprószyć lekko pieprzem, skropić oliwą, udekorować plasterkami truskawek i gałązkami tymianku

zadanie-gotowanie
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 205

cytryny. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy

cool and minty
Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami 210

podlewamy połową przygotowanego bulionu. Pozostałą część dodajemy jak pierwsza w połowie wyparuje. Gotujemy ponownie ok 20 minut, dodajemy płynną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Miksujemy. Zupę przecieramy przez sito bardzo dokładnie, a to co zostanie odkładamy. 2. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem, startym serem, mąką i 1 zaokrągloną łyżką pozostałości z przecedzonego kremu. Doprawiamy solą

Kuchnia w czekoladzie