zasadzie już po Świętach, ale kto powiedział, że żurek jest tylko od święta? Ten kto lubi tego typu zupy (na zakwasie, ostre, z chrzanem i z "jajem";) z pewnością przygotuje ją jeszcze nie raz w tym roku, nie tylko na Wielkanoc (to za cały rok!). Ponadto, znam osoby, które na Wielkanoc wyjeżdżają, wracają i chętnie coś na spokojnie (jeszcze
Zasmakuj KuchniPieczarki obrać, umyć i pokroić. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki [ pieczarki można wcześniej ciut poddusić] i przyprawy. Wszystko razem gotować . Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Pod koniec dodać masło,śmietanę, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieprawie do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniemarchewkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą do poziomu marchewki, dodajemy sól, gotujemy do miękkości, miksujemy dodając curry, kurkumę, chilli i śmietanę. wylewamy zupę na talerz, dekorujemy rukolą, konsumujemy
Gocha gotuje!wodą centymetr, dwa nad poziomem ziemniaków, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. kromki ciabatty smarujemy masłem, "maczamy" w posiekanej natce, grzejemy na małym ogniu na suchej patelni. zupę podajemy ozdobioną natką i kilkoma kroplami oliwy wraz z chrupiącymi grzankami również skropionymi oliwą. naprawdę rozgrzewa ;) (chyba nawet bardziej niż rosół
Gocha gotuje!szklankę, dwie wrzątku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), dodajemy miętę i starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. dodajemy resztę bobu, pozostawiając kilka ziaren do dekoracji. wykładamy zupę na talerz, dekorujemy łyżką śmietany, bobem i listkiem mięty. smacznego
Gocha gotuje!osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy kilka strączków do dekoracji, resztę wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy natkę i śmietanę, miksujemy. bagietkę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie aż będą chrupiące. zupę wylewamy na talerz, dekorujemy strączkami fasoli, posiekaną natką i grzankami, konsumujemy
Gocha gotuje!przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego
Gocha gotuje!czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujemuszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćchrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują. Życzę miłych przygotowań do świąt
Quinoa Raz!minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację . Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaktórej moczyły się grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na maśle, dodajemy do niej mąkę i chwilkę podsmażamy aby powstała zasmażka. Wlewamy troszkę zupy dokładnie mieszamy a następnie wlewamy całość do żurku. Dodajemy posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz
Domowy Smak Jedzeniaminut. Dosypujemy groszek i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy całość blenderem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzem ziołowym. Kategoria: żarło powszednie Tagged: groszek , twaróg , zupy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha