minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini. Udekorować szałwią. Smacznego
Zielona Kuchniaminut). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba podpiec w piekarniku przez 6 minut w temp. 200st lub zrumienić w tosterze. Pokroić w małą kostkę. Gorącą zupę rozlać do miseczek. Udekorować kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami. Przed podaniem posypać gorącymi grzankami. Smacznego
Zielona KuchniaZupa ta spełniła wszystkie moje zachcianki - jest soczyście pomarańczowa, słodka z budzącą się po chwili nutą chilli i imbiru. Rozgrzewa i poprawia humor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy! Składniki -6 dużych marchwi -3 łodygi selera naciowego -mały kawałek świeżego imbiru -2 cebule -ząbek czosnku -2 łyżki masła -łyzeczka curry -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki
Zielona Kuchniawoda się zagotuje dodajemy przyprawy i czosnek, gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Następnie wyciągamy włoszczyznę. Dodajemy masło i wszystko miksujemy. Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pieprzem, zupa powinna mieć lekko ostrawy smak. Najlepiej smakuje na ciepło posypana startym parmezanem i grzankami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDziś chciałabym zaproponować Wam prosty przepis na krem z pomidorów z nutką parmezanu. Nie smakuje jak typowa pomidorówka i jest fajną, sycącą i rozgrzewającą zupą. Idealnie pasuje do niej czosnkowa bagietka i odrobina parmezanu posypanego z wierzchu. Składniki: 400g pomidorów z puszki, dobrej jakości 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml bulionu 150g parmezanu
Smakuj życie!dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodając do niej na końcu posiekany drobno czosnek. Przełożyć do zupy razem z posiekaną natką i po kilku minutach gotowania doprawić do smaku przyprawą warzywną, ostrą papryką i pieprzem
Czerwień i błękitmojej lodówce królują ostatnio papryki i dynie i to właśnie z tych warzyw przygotowałam wczoraj zupę na kolację: Czytaj więcej
Kasia SarnaAromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy też owoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary mięsne, drobiowe i warzywne znajdziesz w dziale Wywary . Wywar rybny. Składniki 800 g ryby - kręgosłupy z kawałkami mięsa, z płetwami, ja użyłam 3 z sandacza i 1 z łososia
Szybko SzybkowarJeżeli jeszcze nie macie pomysłu co dziś zrobić szybkiego na obiad, to polecam przygotowanie kremowej zupy z cukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu
Niezły Młynekpuszka kukurydzy 1 większy ziemniak kawałek imbiru 1 serek topiony śmietankowy po kawałku czerwonej i zielonej papryki groszek ptysiowy Mamut sól, pieprz Przygotowanie: Bulion zagotować … Czytaj dalej Zupa krem z kukurydzy
czarrna od kuchnisól. Po ugotowaniu warzywa wyjąć. Z lodówki wyjąć masę mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Wkładać na wrzący wywar i również na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy
Codzienna kuchnia niecodziennagotującej przecieram przez specjalne sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką
wesoła kuchniaPyszna,aromatyczna i naprawdę sycąca zupa-wymyślona przeze mnie ostatnio okazała się rewelacyjna-polecam na obiad Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 300 g pieczarek pół małej dyni hokkaido( bo można ją jeść ze skórką,może być również inna ale wtedy trzeba będzie ją obrać) 2 cebule dwa duże pomidory malinowe lub puszka krojonych 1 ostra papryczka(można pominąć
Swojskie jedzonkoSkładniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem
Lena GotujeZupa pomidorowa należy do moich ulubionych. Lubię ją w wersji kremowej z mozzarellą , jak i taką na niedzielnym rosole , na którą przepis poniżej. A jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: rosół warzywa z rosołu (prócz cebuli) udko z kurczaka (z rosołu) pomidory w puszce, sól, pieprz do smaku, lubczyk i jogurt naturalny do dekoracji Przygotowanie: Warzywa miksujemy na gładką masę.Dodajemy
Lena Gotuje