zupa - 39805 przepisów (strona:1498/2654)

Ekspresowy krem z zielonego groszku 157

więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego  czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół z trzech mięs 305

połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół

Gospodyni Miejska
Zupa z topinamburem i czosnkiem niedźwiedzim 171

Jeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko! Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest

Stare Gary
Zupa chrzanowa 197

Mimo, że chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona

Apetyczna babeczka
Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico) 131

pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty.  Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi.  Całość miksujemy.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Cuocete gli asparagi al vapore per circa 5-10 minuti, il tempo di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. In una grande casseruola

La grande e la piccola cuoca
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM 198

Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej

słodki bratek
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 202

paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka  1 żółtko śmietana  jajka gotowane Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Zupa chrzanowa 130

lekko "pyrtolić", nie gotować się. Wrzucić kiełbasę i parzyć 15 minut. Kiełbasę wyjąć. Odcedzony wywar wlać do kartofli, zagotować, zmiksować. Dodać żurek. Zagotować. Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podgrzać, nie gotować. Gotowany chrzan traci na ostrości. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z jajkiem i kiełbasą. Można posypać świeżo startym chrzanem. *można użyć chrzan przygotowany w domu

królestwo garów
Pomidorowa z czosnkiem i cebulką 266

Łatwe Tanie Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna! Składniki 1l bulionu warzywno – drobiowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietanka 18%, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano – do smaku 2,5 łyżki mąki i pół szklanki zimnej wody – do przygotowania zaklepki makaron […] Artykuł Pomidorowa z czosnkiem

PysiaGotuje.pl
Zupa z boczniakami 133

Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy kilka minut. 4. Całość zalewamy wodą z dodatkiem przypraw i gotujemy ok. 30 min. Zupa z boczniakami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 300 ml Energia: 74,5 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jak zrobić domowe grzanki? 195

Grzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie

Bananowe Pole
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 159

wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa chrzanowa 149

koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę, sok z cytryny,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę.Na końcu dodać śmietanę.Podawać z ugotowanym jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa-jak u mamy 121

Zamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego

Kopystką po garach
Botwinka z ziemniakami i kozim serem 186

buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego

Kopystką po garach