Grecka pomidorowa 162Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa
R'n'G Kitchen
Krem z kalafiora - wegański :) 255śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurtu w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję, że te danie zostanie ze mną na długo 😉 Składniki: 1 średni kalafior 3 średnie ziemniaki
Zdrowie na języku :P
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 293gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii
CookYourself
Zupa pieczarkowa z makaronem 209Pieczarki obrać, umyć i pokroić. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki [ pieczarki można wcześniej ciut poddusić] i przyprawy. Wszystko razem gotować . Do gotującej się zupy wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Pod koniec dodać masło,śmietanę, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenie
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 216prawie do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z marchewki z curry i rukolą 143marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą do poziomu marchewki, dodajemy sól, gotujemy do miękkości, miksujemy dodając curry, kurkumę, chilli i śmietanę. wylewamy zupę na talerz, dekorujemy rukolą, konsumujemy
Gocha gotuje!
Zupa krem z czosnku z grzankami 125wodą centymetr, dwa nad poziomem ziemniaków, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. kromki ciabatty smarujemy masłem, "maczamy" w posiekanej natce, grzejemy na małym ogniu na suchej patelni. zupę podajemy ozdobioną natką i kilkoma kroplami oliwy wraz z chrupiącymi grzankami również skropionymi oliwą. naprawdę rozgrzewa ;) (chyba nawet bardziej niż rosół
Gocha gotuje!
Zupa krem z bobu z miętą i imbirem 127szklankę, dwie wrzątku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), dodajemy miętę i starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. dodajemy resztę bobu, pozostawiając kilka ziaren do dekoracji. wykładamy zupę na talerz, dekorujemy łyżką śmietany, bobem i listkiem mięty. smacznego
Gocha gotuje!
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki i grzankami 151osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy kilka strączków do dekoracji, resztę wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy natkę i śmietanę, miksujemy. bagietkę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie aż będą chrupiące. zupę wylewamy na talerz, dekorujemy strączkami fasoli, posiekaną natką i grzankami, konsumujemy
Gocha gotuje!
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i orzechami włoskimi 156przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego
Gocha gotuje!
Żurek dla wegetarian 211czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 229muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek
My Chcemy Jeść
Wielkanocny żurek bez glutenu i laktozy 236chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują. Życzę miłych przygotowań do świąt
Quinoa Raz!
Żurek na schabie 283minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z białych warzyw ze smardzówkami 202ostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację . Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza