Pomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą. 1 litr zmiksowanych świeżych pomidorów lub passaty 1 litr bulionu 200 ml słodkiej śmietany 1 główka czosnku 1 duża cebula pęczek świeżej bazylii oregano
Jadło i czytadłoBazylia pięknie mi rośnie w donicy na parapecie, więc znów trochę ją przycięłam i wykorzystałam w kuchni. Postawiłam na lekką, zieloną zupę, a do niej zjadłam ryż z olejem kokosowym i czarnuszką. Czytaj więcej
Kasia Sarnabazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego wystudzenia. Do zimnych jagód wlej jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem). Zupę schłodź w lodówce. Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu
Delicious Placezaczną się rumienić. Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut. Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne 15 minut
Delicious Placeprzepyszny przepis na zupę ziemniaczano - porową tworzy zaskakująco zdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany
wysmienityprzykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitcheninnych ogórki kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek. Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim . Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę ; lub na zimno – chłodnik . Botwinka – 1 lub 2 pęczki, 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków, sok z cytryny, 300-400 ml. śmietany 18%, cukier
królestwo garówKlasyczny CHŁODNIK Z BOTWINKI podawany z koperkiem i ugotowanym jajkiem.... Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEChociaż potrawa banalna, to jedna z tych które przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa. Ciepła zupa mleczna z domowymi kluseczkami bardzo często gosciła w naszym domu kiedy byliśmy mali. Chociaż mama wracając z 12godzinnej zmiany w pracy bywała bardzo przemęczona, zawsze nas rozpieszczała taką kolacją i kanapkami z domowym dzemem i masłem/twarożkiem. Na ciepło świetnie nadaje się także
Zielona Kuchniaminut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nakładamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Rosół z pieczoną na ostro marchewką pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogpietruszkę pokrojone w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek, majeranek, ziele i listek laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną. Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem
Gotowanie jest łatwepotrawą jest oczywiście chłodnik. Mam nadzieję, że w Polsce także, po chwilowym ochłodzeniu nadejdą jeszcze takie dni, że z chęcią sięgniecie po fantastyczne gazpacho z arbuza . Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z książki "Magic Soup", o której pisałam w podsumowaniu maja . Chłodnik z arbuza z dodatkiem soku pomidorowego i odrobiny sosu Tabasco jest po prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną
Codzienne GotowanieMarzenie zaczarować rzeczywistość ( z małą pomocą cukinii ) i razem podnosimy wzrok w kulinarną przyszłość. W końcu: kto nie gotuje, ten... musi liczyć, że nakarmi go ktoś inny. ;) No cóż, zupą można nakarmić się całkiem nieźle (i całkiem łatwo), a nawet w środku upalnego lata zdarzają się dni, kiedy wskazane jest rozgrzać serca szczyptą chili. Właściwie, to przecież gorące i bardzo
zadanie-gotowaniebulionu.Ostrym nożem odkrajać kawałki ciasta (jak malutki kopytka)i wrzucać je do rosołu,gotować aż kluski aż zmiękną (musimy próbować),następnie 1 łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną ,wlać do zupy ,zagotować ,wsypać pozostały pokrojony drobniutko szczypiorek,gotowe!!! Smacznego
Swojskie jedzonkoChłodnik ogórkowy w upalny dzień może zastąpić nie jedną tradycyjną zupę. Jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotujecie go w 5 minut. I równie szybko zniknie. Ten rodzaj chłodnika można nazwać błyskawicznym. Jogurt i ogórki możemy użyć prosto z lodówki i chłodnik ogórkowy jest gotowy, jeśli jednak czas nam pozwala warto schłodzić go godzinę dla idealnego połączenia smaków
Życie zaczyna się w kuchni