Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 3 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 100g selera 2 pęczki botwinki pieprz w ziarnach ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Szalona Kuchnia Ewelinymieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać
Apetyczna babeczkaoraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem
wesoła kuchniaPrzepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz
R'n'G KitchenPikantna, rozgrzewająca zupa krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :) Składniki: 6 niewielkich cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta majeranku szczypta tymianku 700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę
Gotuj z MąkąZnana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj
gotuj ze mnąZupa ogórkowa kojarzy mi się z wersją z ogórków kiszonych. Przynajmniej taka zawsze gościła na moim stole. Pierwszy raz skusiłam się na ugotowanie jej ze świeżych, nieprzetworzonych ogórków, dlatego nazwałam ją "ogórczastą", dla odróżnienia ;) Wyszła pyszna i aromatyczna. Moi współbiesiadnicy byli zaskoczenia, że nie jest ostra i mocno podkręcona przyprawami, jak to zwykle moje potrawy
Pichceniomaniakapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRyba i warzywa duża porcja zdrowia oraz wspaniałego smaku. Szczerze polecam, wspaniała i szybka w przygotowaniu zupa:)) Składniki 5 średniej wielkości ziemniaków 1l wywaru z warzyw 2 marchewki 1 pietruszka 200 ml mleka 1/2 pęczka natki pietruszki 100 g łososia wędzonego 1 cebula 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy sól,pieprz do smaku W garnku … Czytaj dalej Łososiowa
gotuj ze mnąZupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany
Zasmakuj KuchniKuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.Do tego chrupiące czosnkowe grzanki z dodatkiem sera. Składniki 4 duże cebule 750 ml bulionu wołowego 200 ml białego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz
R'n'G Kitchenzmniejszamy ogień do małego i gotujemy 15 minut. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki gotujemy jeszcze 5 minut. W miseczce mieszamy śmietankę z gorącym wywarem, przelewamy do garnka z zupą i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem
cool and mintyPostanowiłam dziś wypróbować zapiec żurek. Wcześniej zapiekałam barszcz biały. Do dania wykorzystałam Żurek Winiary . W torebce znajdziemy czosnek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki: 1 op. Żu rek Winiary 750 ml zimnej wody 2 szalotki 200 ml słodkiej śmietanki 4 jajka 4 białe kiełbasy sól pieprz
Kuchnia w oparachpowszechnie wiadomo, należy spożywać warzywa ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych, ponieważ każda zawiera określone składniki niezbędne dla zdrowia. Dziś w swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku
Nie do chrzanu!