najszybsza zupa kremowa jaką kędykolwiek zrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony. paczka rozmrożonego szpinaku (lub świeży) 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 1 łyżka litr bulionu sól i pieprz gałka muszkatołowa dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki
AZgotuj!Dziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupkę, w sam raz na letnie upały. Wszystko "na oko". Podobną zupę mogłaby zrobić moja mama w jednym garnku na turystycznej butli gazowej w większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;) Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy 2 młode marchewki
Quinoa Raz!woda odparuje. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Wrzucamy makaron. Gdy makaron będzie miękki w małej ilości zimnej wody rozcieńczamy śmietanę po czym wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania
Dziś Ja gotujewłoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy
Kulinarne przemysleniaNadeszły afrykańskie upały... a na upał najlepszy jest chłodnik. Zupa która orzeźwia, chłodzi i syci. Chłodnik jest szybki w przygotowaniu, można go zrobić od razu więcej i mieć z głowy obiad na 2-3 dni. Bo uwierzcie mi można go jeść i jeść i się nie nudzi. To idealny lekki obiad, nawet do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakie temperatury jedyna słuszna zupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden z ichniejszych chłodników. Dodatek arbuza w pomidorowym gazpacho dodaje fajnej słodyczy i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej orzeźwiające. Ja podaję je najczęściej ze świetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim
Food SquareProsty posiłek na letni dzień, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak
babka w formieZupy nadal królują w moim domu..i czasem brak już pomysłów, ale jakoś daję radę..no i tym razem prosta zupka z małym dodatkiem kapusty i pomidorów. 2-3 marchewki kilka ziemniaków 1-2 pomidorki kawałek białej kapusty bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz koperek Marchewki, pomidory i ziemniaki pokroić, kapustę poszatkować,przełożyć do garnka, wlać bulion
Moje domowe kucharzenieZdaję sobie sprawę, że za oknem deszcz i prędzej przekonałabym Was do rozgrzewającej zupy niż do chłodnika ale gwarantuję Wam, że za chwilę wyjdzie jeszcze słońce, będzie upał a Wy nie będziecie mogli oderwać się od tego chłodnika tak jak ja! Przepis nie może czekać, bo ja tak mam i już! Kiedy zobaczyłam w ogrodzie mojej mamy ostatnie,tak bardzo
Mango Papajapeperone PRZYGOTOWANIE Cukinie kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem chłodnik oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką
La grande e la piccola cuocaMały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty 1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie
Moje domowe kucharzenieKrólowa zup- przynajmniej dla większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Ale taka klasyczna i prawdziwie pomidorowa, bardzo aromatyczna i słodka, bo przygotowana ze świeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra
Kraina Miodem PłynącaSezon na dynię uważam za rozpoczęty. Co prawda na razie na naszą dynię z zamrażalnika, ale zawsze coś. Trzeba zrobić miejsce na nowy egzemplarz. Wariantów zupy dyniowej jest tyle ile osób gotujących, a nawet jeszcze więcej. Tym razem przygotowałam bardzo łagodną wersję ze śmietanką. Tylko kilka składników, a smak mmmmm. Składniki: 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie
Gotowanie z pasjąokresie dojrzewania wiśni jak mogło by się obejść bez zupy z jej dodatkiem.Jest smaczna a u mnie w okresie gorących dni obowiązkowa 🙂 . składniki:garnek 3 litrowy 1/2 kg wisni 1 szklanka jagód lub borówek amerykańskich 1/2 soku z cytryny 3 gożdziki 1/2 szklanka cukru /ale można mniej lub więcej dodać w zależności
Ugotujmy Coścelu połączenia się smaków i schłodzenia. Gazpacho podawać schłodzone z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,6 l chłodnika. Gazpacho to andaluzyjska zupa podawana na zimno. Tradycyjnie gazpacho blenduje się na gładki krem i jedynie dekoruje na wierzchu kawałeczkami warzyw. Ja nie blenduję całkowicie gazpacho, gdyż moja rodzina bardzo lubi te niewielkie kawałeczki
Gospodyni Miejska