Słodko ostry krem z pasternaku 185dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka
Kuchenne zapiski Edyty
Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami 233smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa ( porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie ). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka
Smaki Ewy
smaczna zupa kalafiorowa z ryżem i z resztek wyciśniętego soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 177rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypac pieprz, paprykę z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - zupa jest lekka, aromatyczna, smaczna .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zupa curry z krewetkami i dynią 317potrawa na obecny sezon z powodu łatwej dostępności dyni w sklepach warzywnych i supermarketach. Wiele aromatu, cudowny smak i sycące danie jest idealne na jesienne wieczory! Zapraszam do gotowania. Zupa curry z krewetkami i dynią porcja dla 3 osób Składniki: 200 g krewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego
Jaglusia
Grzanki 213Prosty sposób na wykorzystanie czerstwego chleba..pyszne grzanki ..dodatek do zup, a nawet tak bez niczego do pochrupania. czerstwy chleb oliwa dowolne przyprawy [u mnie zioła prowansalskie ] Chleb pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać pokrojony chleb. Mieszać ,aby chlebek ładnie się zarumienił.Pod koniec smażenia dodać przyprawy
Moje domowe kucharzenie
Wegański zielony chłodnik 152przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 cukinie – 1 awokado – 1 puszkę mleka kokosowego light – odrobinę płatków chilli – sól, pieprz, świeże zioła (bazylia, pietruszka) do smaku – duża garść młodego groszku Cukinie i groszek umyć, odkroić końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przygotowana warzywa wrzucić do blendera, dodać awokado, zioła, mleczko kokosowe
Szybko Tanio Smacznie
Jogurtowy chłodnik z grilowanej cukinii i awokado 148chłodnik jest inny od reszty. Po pierwsze jest typowo resztkowy (czyli wrzucicie tutaj resztki warzywne z ostatniego obiadu) po drugie jest niesamowicie gęsty i aromatyczny. Do przygotowania 4 zupy potrzebujemy: – 2 grillowane cukinie (użyłam grillowania żółtej i zielonej) – 1 duży kubek jogurtu naturalnego – czosnek – sól, pieprz – 1 awokado Awokado i czosnek obrać, umieścić w blenderze
Szybko Tanio Smacznie
Bulion z marchewką i białą fasolą 161lubicie, tak jak ja, szybkie i jednocześnie zdrowe posiłki? W około 30 minut przygotujecie tą przepyszną zupę ponadto możecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: – 6 średnich marchewek – puszkę białej fasoli – 500 ml wody – 2 liście laurowe – ziele angielskie
Szybko Tanio Smacznie
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym 192Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy
Gotowanie i blogowanie
Zupa z czerwonej fasoli 147Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce
R'n'G Kitchen
LEKKI KRUPNIK WEGAŃSKI 327Ostatnio w modzie są zupy kremy, jednak ja zdecydowanie preferuję te z kawałkami warzyw. Dziś wrzucam przepis na jesienny, delikatny krupnik: Czytaj więcej
Kasia Sarna
Zupa z kasztanów 195Jesień i zima to okres kiedy chcemy jeść więcej ciepłych potraw. Częściej sięgamy po „cięższe” dania, zupy. Okres ten, ze względu na dłuższe wieczory spędzamy w domu, zapraszamy znajomych. I jeżeli jesteśmy przy... Źródło
Szybko Tanio Smacznie
Zupa z zielonego groszku 205dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy ugotowaną marchew pokrojoną w talarki i wraz z pokrojonym drobno mięsem. Doprawić solą i pieprzem
Atlas Smaków
Zupa ogórkowa - krem 175hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już od kilku dni chodziły za mną jakieś kwaśne smaki. Postanowiłam, że będzie to zupa ogórkowa. Ale nie taka tradycyjna pokrojona w kosteczkę ale podana w formie kremu. Powiem Wam, że bardzo mi smakowała Składniki: 1200 ml wody u mnie bulion 5 średnich kiszonych ogórków
W garach u Gosi
Flaczki z boczniaków 186olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i krótko podgotować w bulionie. Dodać przyprawy według uznania smakowego. Po zagotowaniu bulionu
W garach u Gosi