z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:78/703)

Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 193

śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić i solidnie popieprzyć. Smażyć(...)odparuje cała woda, która wypłynęła z pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki

W kuchni wieczorem
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 170

wreszcie skompletowałam wszystkie potrzebne składniki.      Składniki na ciasto:  - 250g mąki pszennej- 150g zimnego masła- 1 łyżeczka soli- 1 żółtko- 2 łyżki lodowatej wody         Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe(...)kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody

mojewypiekiinietylko
Zapiekanki 174

Oczywiście można takie zapiekanki wzbogacić o dodatki, ale u mnie dziś w wersji podstawowej :)Składniki:2 półbagietki lub 1 duża bagietka50 dag pieczarek2 cebulesól, pieprztarty żółty serketchupSposób przygotowania:1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę.3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.4(...)Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.5. Podajemy polane ketchupem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczarkowa pasta kanapkowa 182

pyszną pastę pieczarkową.Jest bardzo wyrazista i grzybowa w smaku,a ponieważ przygotowujemy ją własnoręcznie jest całkowicie wolna od konserwantów,wypełniaczy i polepszaczy smaku.Nie zawiera również nadmiaru soli.Zapach smażonych pieczarek zapowiada niezłą ucztę.Wielbiciele grzybowych smaków bedą zachwyceni.Składniki:300-400 g pieczarek2 ząbki czosnku5 łyżek oliwy,oleju5 g suszonyh podgrzybków lub prawdziwków2 łyżeczki suszonego majerankusól,pieprzodrobina soky z cytryny1(...)łyżka creme fraiche1 łyżka masła1 łyżka oliwy-opcjonalnie 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszkiWykonanie:papierowym ręcznikiem oczyścić pieczarki i pociąć w 0,3 mm  plasterki.Obrać 2 żąbki czosnku i pokroić również w plasterki.Rozgrzać na dużej patelni 5 łyżek oleju i na mocnym ogniu podsmażyć pieczarki z czosnkiem około 5-7 minut do lekkiego zrumienieniasuszone prawadziwki zmielić  bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Francuskie rogaliki z grzybami 210

też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro ….    Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki:- ciasto francuskie(...)pieczarki – ok. 300 g– szczypiorek – 1 pęczek– jajko – 2 szt- masło – 1 łyżka– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ).Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ).Pieczarki ścieramy na grubych oczkach.Podsmażamy 10 min na maśle

Ostra na Słodko
Makaronowe kotlety z mięsem i warzywami 257

pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY:- makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g– dowolna wędlina – 100 g– papryka czerwona – 100 g– cebula – 1 szt– pieczarki – 50 g– jajko – 2 szt– bułka tarta – 50 – 80 g– sól – do smaku– pieprz – do smakuSOS:- pieczarki(...)lubczyk – 1 szczypta– sól , pieprz – do smaku– olej – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SOS: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje.    KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być bardzo

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną 217

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną...Pyszne, zdrowe i sycące danie.Czerwone, pieczone papryki.Farsz z kaszy jęczmiennej.Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli.Całość doprawiona ziołami prowansalskimi.Zapraszam do stołu!Składniki:6 średnich, czerwonych papryk;2 duże cebule;250 g pieczarek;1/2 puszki groszku konserwowego;1 szklanka kaszy jęczmiennej;Łyżeczka ziół prowansalskich;Łyżeczka ostrej papryki;Łyżeczka słodkiej papryki;Odrobina wody;Sól;Pieprz;Olej(...)Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Groszek odsączyć z zalewy.Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.Ugotowaną kaszę odsączyć, przesypać

Gospodyni Miejska
Zupa pieczarkowa z makaronem 230

Zupa pieczarkowa z makaronem...Pieczarkowa, mocno pieczarkowa.Zabielona kwaśną śmietaną.Podana z makaronem.Pychota! Składniki:800 g pieczarek;1 duża cebula;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki oleju;1 litr przegotowanej, ciepłej wody;150 g makaronu;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem(...)obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać olej i rozgrzać.Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż większość wody odparuje.Następnie dodać przyprawę do zup/kostkę rosołować i zalać 1 litrem wody. Gotować razem około 10 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej

Gospodyni Miejska
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 370

zrobić.     Od wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę.  Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli 1 filet z piersi kurczaka3 pieczarki 5 pomidorków cherry 1 szalotka 1 łyżka startego parmezanu(...)kurczaka i włączamy go na 20 minut.Makaron w tym czasie wrzucamy do pojemnika na ryż. Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, tagliatelle zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do parowaru. Pieczarki, pomidorki i posiekaną szalotkę też wstawiamy na kolejnym poziomie, możemy na tacce aluminiowej, albo w pojemniku do żywności.  Po skończeniu parowania, wyjmujemy przez ściereczkę pojemnik z makaronem. Resztę możemy

Parowar Faceta
Babcina zupa pieczarkowa 314

później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, pieczarki kroimy w paski. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy, aż pieczarki zmiękną, a płyn wyparuje.3. Odłożoną marchewkę i kawałek(...)selera ucieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do przecedzonej zupy. Dodajemy również pieczarki. Gotujemy 5 minut, po czym wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości (dzięki gotowaniu makaronu bezpośrednio w zupie, puści trochę "kleju" i zagęści naszą pieczarkową). 4. Śmietanę rozprowadzamy w kilku łyżkach zupy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem - trzeba doprawić naprawdę "od serca

My Culinary Art
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 333

powinna już wrzeć. Solimy ją i wrzucamy pierożki. Mieszamy je i gotujemy ok. 10 min aby były lekko twardawe w środku (bo będziemy je jeszcze smażyć i zapiekać). 4. PIECZARKI (5 min): myjemy je i kroimy w plasterki. Dorzucamy na patelnię kiedy cebula i szynka już się zrumienią i lekko solimy (wtedy pieczarki szybciej puszczą wodę). Smażymy(...)woda z pieczarek całkowicie nie wyparuje. Wszystko pieprzymy do smaku (nie za dużo) i przerzucamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać całość. 5. POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min): wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy. 6. PIEKARNIK: czas aby nastawić go na 150 stopni

Nerds Kitchen
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1189

Ciasto z żółtego sera – co to za wynalazek? Jeden z tych naprawdę pysznych. Do tego farsz z piersi kurczaka, suszonych pomidorów i pieczarek. Z tego połączenia wychodzi przepyszna rolada, którą można jeść na ciepło czy na zimno oraz wykorzystać jako danie główne, bądź przystawkę. Prezentuje się wybornie, mimo, że nie wymaga wysiłku. Z nami pójdzie Wam gładko! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)rumieni się zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio

Nerds Kitchen
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 165

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50 dkg pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy puszka pomidorów  sól,pieprz, wegeta mąka Cebulę drobno pokroić , przełożyć na patelnię i zeszklić na smalczyku. Dodać pokrojone pieczarki [ kilka zostawić]. Doprawić solą(...)pieprzem.  Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie

Moje domowe kucharzenie
Jajka inaczej 205

różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy(...)pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej.  Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już wodę i się podsmażą przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Żółtka rozdrabniamy widelcem, siekamy lub ścieramy na tarce i łączymy je z pieczarkami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek. Oczywiście nie wypełniamy tylko dziurki

Olikowa kuchnia
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 223

jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz(...)sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Pieczarki i paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania