włoskie risotto - 500 przepisów (strona:25/34)

Risotto z groszkiem cukrowym 183

T ak naprawdę ten przepis powinien się nazywać risotto z sokiem z groszku cukrowego albo z esencją groszku cukrowego, ponieważ zamiast gotować ryż ze świeżym groszkiem

Food Square
Risotto z suszonymi smardzami 224

Zostały mi z tamtego roku suszone smardze i postanowiłam je wykorzystać do zrobienia risotto. Smardze suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże i dlatego risotto wyszło

Moje Małe Czarowanie
Odkrywamy kalifornijskie wina 147

wewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca) na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC. W Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii.   W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron(...)Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu:   Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane

królestwo garów
Spaghetti z cykorią sałatową, porami i boczkiem 120

chęci jej spróbowania  😋   Cykoria sałatowa, czerwona cykoria, Cichorium intybus a po włosku: Radicchio jest, niestety mało u nas znanym i jeszcze mniej popularnym warzywem. A szkoda. Z chrupiącą konsystencją i przyjemnie gorzkawym smakiem może być niezwykle wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Na myśl przychodzi risotto lub lasagne , nie mówiąc już o ciastach i naleśnikach w wersjach wytrawnych. Dziś zaproponuję(...)zdoła przekonać do cykorii nawet największych sceptyków. Do dzieła więc... Składniki: 300g Spaghetti (przyjmujemy 100g makaronu na osobę) 1 główka cykorii sałatowej ( Radicchio ) 250g pora (tylko biała część) 70g włoskiej Pancetty (można ew. zastąpić surowym, wędzonym boczkiem)  6 łyżek oliwy extra vergine 150ml wody 25g migdałów (obranych) 35g Parmigiano Reggiano DOP (startego) 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz

Pasta Po Polsku
Pomidorowe risotto z cukinią 189

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniałe, pełne smaku risotto. Wpadłam na ten pomysł z nadmiaru działkowych warzyw – pomidorów i cukinii. Najczęściej robię makarony po … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Amore Mio - Warsztaty z Karolem Okrasą i Lidlem 136

okazji tygodnia Włoskiego w Lidlu zostały zorganizowane warsztaty z Karolem Okrasą. O tak zdecydowanie po tym spotkaniu zakochałam się we Włoskich smakach.  Samo wydarzenie mogę zaliczyć do jednego z najciekawszych na jakich byłam, ciężko będzie je pobić. Gotowaliśmy wspólnie w bardzo rozbawionym klimacie, każda grupa gotowała ten sam zestaw jednak, każdy miał za zadanie dodać coś(...)suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi i Saltimbocci z łososia i Risotto Milanase z mascarpone i pesto bazyliowym Wszystko smakowało wybornie, mieliśmy jeszcze jedno danie do wykonania, niestety czas nam na to nie pozwolił, jednak chętnie wykonam Makaron z sosem Carbonara w domu na najbliższy obiad.  Tydzień Włoski w Lidlu trwa, aż dwa tygodnie :) Dziękujemy Lidl za tak wyjątkowe warsztaty

Niezły Młynek
Risotto z drobiem, z perliczką 155

ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami. Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno. Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki(...)żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną ryż, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny

królestwo garów
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 164

łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy(...)otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy

Wspólne smaki
Risotto z porem i pieczarkami 155

Dzień dobry!Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas. Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek

Pora coś zjeść
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 144

słyszę hasło - kuchnia włoska - od razu wyostrzam słuch, bo to jedna  z moich ulubionych kuchni. To kuchnia prosta i pyszna, która  bazuje na dobrej jakości składnikach i tym się właśnie powinna bronić. Gdy więc usłyszałam, że jest wypad na włoskie jedzenie nie mogłam odmówić, mając nadzieję, że na naszym talerzu pojawią się autentyczne włoskie smaki. Tak więc dziś(...)spogląda na nas ToTò, włoski pisarz i aktor, uważany za najwybitniejszego włoskiego aktora XX wieku. Bardzo mi się tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę

Kulinarne przygody Gatity
Risotto Z Dynią I Pokrzywą 173

Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać. Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były

Gotowanie...to proste !
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 162

Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Salade niçoise -klasyczna sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 200

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne

codojedzenia
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 206

cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée

Ostra na Słodko

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję