Nieco odmienna wersja Risotto po mediolańsku - równie smaczna co oryginalna wersja. Post Risotto po mediolańsku pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
PancookZa oknem wiosna, choć dziś akurat chłodno to forsycje kwitną jak szalone a pąki kwiatowe na mirabelkach gotowe do rozkwitu, uwielbiam ten czas gdy wszytko budzi
Wanilia i Kardamonjednak bardzo wiele jej wersji, a wspólnym mianownikiem jest ryż przyprawiony szafranem. Oryginalnie ryż przyrządzany jest w taki sam sposób jak ten do risotto, jednak ja z braku czasu ugotowałam go normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać przy hiszpańskich smakach można ją zastąpić chorizo. Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie
Mania GotowaniaSyte włoskie i tradycyjnie nieskomplikowane :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaPogoda nas ostatnio rozpieszcza. Słońce jak w Italii. Dlatego postanowiłam przygotować dzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis
Smakowity Blog Kulinarnywłoskiego. Gdy dostałam zaproszenie bardzo się ucieszyłam że tematem warsztatów będzie kuchnia włoska, którą wprost uwielbiam. Bardzo lubię przyrządzać potrawy właśnie z tej części świata :-). Menu które musieliśmy przygotować na warsztatach, składało się z dwóch dań: -Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi oraz -Saltimbocci z łososia i risotto(...)zdecydowanie za szybko Pamiętajcie, że w sklepach Lidl trwa tydzień włoski, który wyjątkowo trwa aż 2 tygodnie! Poniżej wrzucam parę zdjęć z w/w warsztatów PS: W ciągu najbliższych dni zamieszczę przepis na łososia z risotto w moim wydaniu, mam nadzieję że Wam również posmakuje Post Warsztaty z Lidl Polska
Marta GotujeJest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a
Pasja SmakuRisotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku
Roślinna - blog wegańskiRolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami Udko to całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma
Ogrodnik w podróżytajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się bezmięsnymi wersjami dań. Wspólnie gotowaliśmy, a potem spożywaliśmy nasze dania przy
Chilli Czosnek i OliwaJeszcze jeden przepis na pizzę – taką włoską, nieprzeładowaną składnikami (nie znajdziecie tu sosu czosnkowego ani kebaba). Pizza z tuńczykiem – jedna z podstawowych we Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka(...)wygina się i dodatki z niego nie spływają. Nie jest przeładowana składnikami – pamiętajcie, że prawdziwa włoska pizza ma od 3 do 5 składników. No i nie zapomnijcie o włoskim winie! :) Podobne przepisy Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Risotto z krewetkami Sałatka z tuńczyka Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important
Pociąg Do Kuchniwyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego
Wanilia i KardamonRisotto z borowikami i ziołami! Pyszne i bardzo proste risotto z grzybami. Ta jesień obfituje w grzyby, ostatnie dni spędziłam na wsi i miałam okazję pochodzić
SMYKWKUCHNIgrzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula(...)smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu
Kuchnia Bon AppetitRisotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić
Pociąg Do Kuchni