włoskie risotto - 500 przepisów (strona:15/34)

Włoskie orzotto - polskie kaszotto! 168

włoskiej kuchni orzotto to danie przypominające risotto (a jakżeby inaczej!), w którym główną rolę pełni kasza jęczmienna perłowa. Polski odpowiednik orzotto o dźwięcznej nazwie kaszotto obił mi się o uszy parę razy, ale zaczarował dopiero wtedy, gdy kaszotto z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :) Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich(...)Dodatkowo, mam bardzo ważny powód do kaszomanii - mój Luby trenuje kolarstwo i zbliża się koniec sezonu, więc power w postaci glikogenu i rozszerzenia naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :) Włoskie orzotto - polskie kaszotto Składniki ok. 100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( ) ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie

VegUlka
Risotto ze szpinakiem, papryką i ciecierzycą (Risotto con spinaci, peperoni e ceci) 120

SKŁADNIKI  (4 porcje) 320 g ry ż u    150 g ugotowanej ciecierzycy 100 g szpinaku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1

La grande e la piccola cuoca
Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią 130

Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki

Moja pasja smaku
Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino) 161

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  300 g grzybów  2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła 

La grande e la piccola cuoca
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 139

Cześć! Risotto to danie, które zawsze poprawia mi nastrój. Dziś za oknem szaro i deszczowo więc postanowiłam zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem 128

Cześć! Risotto to danie, które zawsze poprawia mi nastrój. Dziś za oknem szaro i deszczowo więc postanowiłam zrobić risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem. To danie, które dzięki dodaniu pomidora – przywołuje lato. Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami 114

risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki

Moja pasja smaku
Risotto z gotowanym kurczakiem i natką pietruszki 181

jest risotto. Dziś mam dla Was propozycję z kurczakiem. Danie wyszło obłędnie ! Sposób na przygotowanie kurczaka tzn ugotowanie go z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu podpatrzyłam w książce What Katie Eat – w przepisie na risotto z gotowanym kurczakiem, oliwą z białymi truflami i estragonem. Mój przepis trochę skromniejszy ale wcale nie gorszy Pamiętaj: Ryż musi być włoski

Moja pasja smaku
Risotto dyniowe 55

przyprawiania risotto, jeśli stwierdzisz że wolisz więcej rozgrzewających przypraw. Do przygotowania risotto najlepiej sprawdzi się specjalny ryż do risotto, są one dostępne w większości marketów. Sama użyłam ryżu odmiany arborio, możesz również wykorzystać ryż carnaroli. Gotowe risotto możesz również zamrozić w szczelnie zamykanych pojemniczkach przeznaczonych do mrożenia żywności lub w woreczkach strunowych do mrożenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Risotto dyniowe(...)głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 210 kcal Jesienne risotto z dynią hokkaido. Dyniowe risotto z marchewką i kurczakiem. Kremowe i rozgrzewające danie z ryżem, idealne na jesień. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 1/2 niedużej dyni hokkaido 1 1 marchewka

ProstePesto.pl
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 71

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 89

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto

Martyna Cooks
PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO 106

PIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów jaką jest kuchnia włoska – zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisy bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto

Martyna Cooks
Risotto groszkowo-bazyliowe 168

Dziś zapraszam na przepis na risotto groszkowo-bazyliowe - pyszne, maślane i bardzo aromatyczne. Czytaj więcej »

Ana Mari's world