włoskie risotto - 500 przepisów (strona:24/34)

QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 188

niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

wege i kropka
Risotto z kurkami 180

No i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125

R'n'G Kitchen
Risotto z mulami 173

Jako że wszyscy wiedzą że kuchnia włoska jest naszą ulubioną dlatego potrawy włoskie często goszczą na naszym stole. Pizza, spaghetti czy lazania to pyszne i szybkie dania. Dziś postawiłam na risotto a dodatkiem są tu mule które także uwielbiamy. Wszystkich zwolenników owoców morza zapraszam na danie szybkie i wykwintne zarazem. Risotto z mulami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 321

wersja będzie zbyt oczywista. A mielone i tak miałam rozmrożone, więc utoczyłam z niego banalnie proste, acz fantastycznie pyszne mini kotleciki. Włoskie podobno. Zatem by pozostać w klimacie podałam je z banalnie prostym, acz fan-ta-stycznie pysznym risotto. Jak zwykle działałam pod wpływem bliżej nieokreślonych emocji, totalnie nieokiełznana i nieprzygotowana, więc risotto powstało z tego, co akurat pod rękę

bastalena
Mistrzowie makaronu 98

długo wymieniać nazwy włoskich makaronów.  Tym większe słowa podziwu należą się autorom książki "Mistrzowie makaronu”. Marc Vetri, znany szef kuchni, który swoje umiejętności doskonalił m.in. we włoskim Bergamo i David Joachim, autor, współautor i redaktor ponad czterdziestu książek kucharskich podjęli, w swojej najnowszej książce,  trudne wyzwanie przybliżenia czytelnikom sztuki własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Bez względu

Cztery Fajery
Risotto z warzywami i soją 135

Nietypowe, bardzo smaczne i szybkie risotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól

Tradycyjna Kuchnia
Pieczarkowe risotto 127

Pieczarkowe risotto Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak

Ogrodnik w podróży
Ciasto ryżowo pomarańczowe 177

Kuchnia Szwajcarska jest zaczerpnięta z kuchni włoskiej, niemieckiej i francuskiej. Moją propozycją na deser jest ciasto z ryżu używanego to tradycyjnej i znanej dla wszystkich potrawy Risotto. #MyVictorinox  Składniki: - 300 g ryżu Arborio - 1,75 l mleka - 0,25 l wody  - 150 g cukru - 5 jajek - skórka z dużej pomarańczy lub dwóch małych - 3 łyżki likieru pomarańczowego

Kulinarne życie
Risotto z gruszkami, orzechami i gorgonzolą 228

zasadzie tytuł powinien brzmieć risotto z biedronki bo przepis zaczerpnęłam z gazetki promocyjnej „ITALY”. Gotowałam kiedyś tagliatelle z ich przepisu i wyszło super więc teraz też postanowiłam spróbować bo wszystkie składniki bardzo lubię. I tym razem się nie zawiodłam. Polecam. Dla dwóch osób proponuję tylko zrobić z połowy porcji(...)wyszło jak dla pułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej) 40 g pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut

Mama z miasta
Jamie gotuje po włosku 173

Dziś mam dla Was prawdziwą encyklopedię kuchni włoskiej, bo książka Jamie gotuje po Włosku to ponad 400 stron i aż 130 przepisów na dania tej uwielbianej na całym świecie kuchni. Są tutaj przepisy na antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Autor przez(...)włoskich Nonn (babci), bo to one gotują najlepiej korzystając z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu ta książka to nie tylko zbiór przepisów ale opowieść o tym co we włoskiej kuchni jest najważniejsze.   Dzięki pięknym zdjęciom przenosimy się do słonecznej Italii i możemy poznać bogactwo smaków płynącą z kolorowych, niepowtarzalnych przepisów. Są tradycyjne włoskie receptury

Cynamonowe szczęście
Mleczne risotto z kalafiorem 153

Ponieważ jak wiecie już pewnie, kocham risotto miłością pierwszą, jak tylko zobaczyłam to kalafiorowe zaraz musiałam je przygotować. Jest pyszne, kremowe, wykwintne i bardzo szybko znika

Moje Małe Czarowanie
Risotto z małżami (risotto di vongole) 169

Dzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią się  gumowate. Oczywiście trzeba je też odpowiednio doprawić, aby wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat.Składniki:200 g małży400 g ryżu do risotto Arboriookoło 1 litra bulionu warzywnego1/2 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki oliwy

Oryginalny smak
Arancini z pieczarkami 252

kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 165

włoskie menu. Włochy to nasz ulubiony zakątek na Ziemi, a większość włoskich przepisów spełnia wszystkie nasze wymagania – są proste, pyszne i niedrogie! Było tylko jedno utrudnienie – jakiś czas temu założyliśmy sobie że makaron będziemy jedli maksymalnie raz w tygodniu. Włoska kuchnia jest jednak tak bogata, że nawet z takim ograniczeniem mieliśmy w czym wybierać! Przepisów na włoski tydzień(...)zapiec. 5 Zapiekanka trafiła do pieca. 6. Zaczęliśmy przygotowywać składniki do risotto. 7 W międzyczasie gotowe były kurczak i bulion. Rosół trafił do risotto. Z mięsa zrobiliśmy pulpety 8 Przygotowaliśmy składniki do sosu pomidorowego i do minestrone. 9 Zapiekana gotowa. Pulpety idą do pieca. 10 Minestrone jest gotowe. Risotto dochodzi. Pulpety podlewamy sosem pomidorowym i wstawiamy na chwilę do pieca

Niedzielny kucharz