włoskie risotto - 500 przepisów (strona:29/34)

Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 181

fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v  Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych(...)Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v  Dżemy (46 g cukru na 100g produktu

Mia Cucina Sofieta
Tagliatelle z pistacjowym pesto 123

weekendu. Danie mega szybkie i mega smaczne. 20 min i obiad gotowy. Składniki 400 g makaronu tagliatelle 250 g ricotty 60 g orzechów pistacjowych 60 g orzechów włoskich 1 garść świeżej bazylii 2 łyżki startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek gałka muszkatołowa sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu(...)czasie przygotowujemy pesto: Orzechy razem z bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy. Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 174

smakują, a jeszcze inni boją się nawet ich spróbować. Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze skorupiakami i mięczakami. Było to w pewnej nadmorskiej tawernie w Vieste (Apulia), gdzie podano nam pyszne risotto z owocami morza. Od tamtego czasu trwa moje do nich uwielbienie, mogę je jadać zawsze i wszędzie. Najlepsze oczywiście są świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone(...)wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki  (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę.  Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie wykorzystuje się również

Mia Cucina Sofieta
Słodkie ciasto z radicchio (Torta dolce al radicchio) 130

smaczne. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego p o cieście z cukini ą , marchewk ą , burakami, przyszedł  czas na radicchio. Radicchio nazywane jest włoską cykorią i występuje w wielu formach: okrągłej, podłużnej, otwartej b ą d ź  zamkniętej. Jej kolor bordowy, ciemno fioletowy jest bardzo charakterystyczny, tak samo(...)dodatkiem pomarańczy, czarnych oliwek, oregano, pieprzu i oliwy. Radicchio może być te ż  gotowane i tworzy razem z ryżem przepyszne risotto. Radicchio pieczone w formie lasagne a nawet grillowane. To tylko niektóre potrawy, jakie można przygotować z tym warzywem. Dzi ś  przygotowałam  ciasto z radicchio, które

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami 121

znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing: Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą

Szalona Kuchnia Eweliny
Moje nominacje do Liebster Award 161

makaronem 2.    Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.    Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.    Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.    Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność?  krojenie(...)Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it/ Moje pytania: 1 . Jakie znaczenie w kuchni

Mia Cucina Sofieta
Makaron ze szparagami i pieczarkami 148

Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi

Poezja smaku
Warsztaty Kuchni Włoskiej z Karolem Okrasą i Lidlem 216

Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi blogerami mogłem poznawać tajniki kuchni włoskiej od Mistrza Karola Okrasy. Karola nie trzeba nikomu przedstawiać, bardzo się ucieszyłem z tego zaproszenia, bo nie miałem jeszcze okazji go poznać i uczyć się od niego. Warsztaty odbyły się z okazji dwóch włoskich tygodni(...)się współpracowało :) Po przygotowaniu i zjedzeniu pierwszego dania przyszła kolej na drugie : Saltimbocca z łososiem i risotto milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Kolejny raz ustawiliśmy się przy stole Karola i podziwialiśmy go przy pracy, słuchając między innymi opowieści skąd pochodzi nazwa risotto :) A później gotowanie w grupach, znów z własną modyfikacją przepisów :) Wszystko oczywiście świetnie smakowało :) Karol chodził między

Parowar Faceta
RISOTTO z warzywami 234

Risotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól(...)marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy oliwa lub olej Sposób przygotowania: Ryż gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym

Via Gusto
Bób, bóber, bober: 5 niecodziennych dań z bobu 267

polsku i „po naszemu”, po rosyjsku bob, po ukraińsku bib. Jest bób warzywem głęboko osadzonym w kulturze słowiańskiej, dobrze znanym kuchni włoskiej, w mniejszym stopniu Anglosasom. Amerykanie dopiero kilka lat temu odkryli smakowitość bobu, głównie za sprawą kuchni włoskiej i zajadają się fava bean (albo broad bean, horse bean) przede wszystkim z makaronami. Swój wkład w upowszechnianie bobu ma również(...)dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami Bób z pesto z migdałów- aromatyczne

Niedzielny kucharz
Gorące Piece zostały otwarte! 124

później serwuje na drewnianych deskach z tradycyjną polską przegryzką i sosami, m.in. ćwikłą, czy chrzanem. Brzmi super prawda? W końcu ktoś otworzył restaurację z pomysłem, a nie kolejną włoską pizzerię lub amerykańską  burgerownię , które w ostatnim czasie wyrosły jak grzyby po deszczu. To, co w Gorących Piecach podoba mi się najbardziej to dbałość, z jaką właściciele podchodzą do produktów(...)wędzonych ryb i wędlin Gorące Piece mogą także pochwalić się interesującym menu, w którym tradycyjne polskie dania serwowane są w niecodzienny  sposób — widać  w nich inspirację kuchnią włoską, czy japońską. O tym, czy te miksy kulturowe  wyszły na zdrowie, postanowiłem nie pisać i  pozostawić to do oceny Gościom. Dla mnie szef kuchni trochę niepotrzebnie zaszalał, zamiast

Food Square
Czerwony ryż z roszponką i orzechami 154

ryżem białym nie przepadam, tak ryż czerwony pokochałam od momentu kiedy TO risotto poczyniłam. Za smak, za konsystencję, za możliwość kombinacji, za sytość, za wartości odżywcze, a nawet trafiłam na dostawcę, który w całkiem zacnej cenie ryż czerwony sprzedaje. Nic tylko jeść garściami i kombinować ze smakami. No to pokombinowałam Składniki: 150 g czerwonego ryżu 500 ml gorącej wody(...)kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (jeśli są z kaparami, również dodać kapary) 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami garść prażonego słonecznika garść średnio posiekanych orzechów włoskich 1-2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu, a jeśli macie pieprz pomarańczowy, to już w ogóle bosko 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziarna ryżu zalać 500 ml gorącej wody, posolić

gutfut
Soffritto Jack Monroe... 119

Soffritto, czyli włoska wersja mirepoix - pokrojonych w kostkę warzyw, gotowanych długo na niewielkim ogniu, bez ich brazowienia; zwykle na oliwie lub maśle. Założeniem jest wydobycie naturalnej słodyczy raczej, niż karmelizacja. Bazuje na drobniutko posiekanej pietruszce i cebuli, gotowanych na smalcu, ale obecnie większość kucharzy używa raczej oliwy lub masła. Inne często dodawane warzywa to czosnek, seler i marchewka.  Trzeba(...)przyznać, że moja wersja pachnie nieziemsko i przyda się na pewno przy przygotowywaniu szybkich zup-kremów (zwłaszcza takich "na szybko" i "dla jednego"), risotta i sosów do makaronów.    Składniki: (na 2 większe, lub 3 mniejsze słoiczki) 2 duże marchewki 2 duże cebule 4 gałazki selera naciowego 4 spore, lub 6 małych zabków czosnku - u mnie: 2 czubate łyżeczki

Lejdi of the house
Kurczak cacciatore 35

Kurczak cacciatore to danie kuchni włoskiej , w którym to mięso drobiowe zatopione jest w intensywnym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw oraz ziół. Mięso w sosie gotuje się na małym ogniu, do momentu w którym odchodzi ono od kości. Ten bogaty sos pomidorowy jest rustykalny i zawiera kawałkami papryki, pieczarek, cebuli oraz oliwki. Kurczak w sosie jest bardzo aromatyczny, mięciutki(...)rozpływa się w ustach. Danie to jest bardzo sycące, idealne na obiad oraz na lunch . Najlepiej smakuje podane z dodatkami takimi jak makaron, polenta, puree ziemniaczane, gnocchi czy risotto. Poniżej kilka propozycji na dodatki do kurczaka cacciatore : puree ziemniaczane ze smażoną cebulką Aligot gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem risotto z cukinią i pomidorami polenta z parmezanem i masłem Przygotowanie

MeCooks
Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach 119

Ossobucco alla milanese to tradycyjne włoskie danie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką. Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł(...)pomidory). Danie serwuje się z gremolatą przygotowaną z drobno posiekanej zielonej pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. Szczególnym delikatesem jest szpik ze środka kostki. Danie podaje się z szafranowym risotto, ale z ziemniaczanym puree jest równie smacznie. Proste i pyszne! Składniki na 4 porcje: 4 plastry giczy cielęcej a' 350-400 g 2 marchewki 1 seler naciowy 1 por 2 ząbki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!