Leje, wieje i choć noce mam lepsze od jakiegoś tygodnia to wcale wypoczęta nie jestem. Nie mam na nic czasu, a raczej straciłam umiejętność planowania czasu
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w książce "Wieczory w Umbrii" Marleny de Blasi . Uwielbiam risotto i stąd moje zainteresowanie daniem, przygotowanie makaronu przypomina mi gotowanie risotta, tylko
Moje Małe CzarowanieKrewetki pod każdą postacią to dla mnie posiłek mistrzów. Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś
Moje Małe CzarowanieZazieleniło się wiosennie w mojej kuchni dzięki brokułom, które na szczęście są dostępne przez cały rok. Wykorzystałam je do zrobienia risotta, które lubię bardziej niż
Bon appetit mon amiemięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów
Kulinarne przygody Gatitykrewetkami lub mięsem). Typowo włoskie nadzienie składa się z sera mozzarella, anchois i świeżej bazylii. Więcej o nadzieniach poniżej. Faszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron(...)kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu) kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż i zioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można
Chilli Czosnek i Oliwawodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych. Wśród
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLove . A w towarzystwie "cottonovych" kulek, risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą....cudny widok. :) Risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą Składniki: 2 cebule 4-5 łodyg selera naciowego (w zależności od wielkości) 1 ząbek czosnku 10 dag gorgonzoli 1 i 1/ litra bulionu warzywnego 30 dag ryżu arborio ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy
Moja Mama GotujeKuchnia włoska wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni, a w rzeczywistości to prawdziwa skarbnica smaków, pomimo iż kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo dań, kojarzonych z danym regionem. Słynne risotto pochodzi z Lombardii, Piemont pachnie gęstą zupą na bazie anchois i warzyw. Umbria to królestwo spaghetti, a Marche lazanii. Natomiast matką
Słodki Kompromismiastami do których są połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej. 200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula
królestwo garówEsa wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z
pichcisztozawsze wychodzi coś pysznego. Dzisiaj postanowiłam połączyć typowe włoskie danie z typowo polskimi smakami i wyszło naprawdę ciekawie. Mój narzeczony stwierdził, że "niebo w gębie" i, że chce jeszcze, niestety więcej nie było. Następnym razem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dwie porcje 2 małe białe cebule 1/2 szklanki ryżu do risotto garść suszonych prawdziwków około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy
Delusional TrineJesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to wszystkim znana masa z kaszy manny, w tym wypadku z dodatkiem dyni, wzbogacona aromatem pomarańczowym oraz rodzynkami i orzechami włoskimi.I tak, gotowana, aromatyczna masa dyniowa zamknięta warstwą herbatników, polana czekoladą smakuje genialnie- mimo niewielkiego
Kraina Miodem Płynąca