włoskie risotto - 500 przepisów (strona:26/34)

Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 131

łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy(...)otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy

Wspólne smaki
Risotto z porem i pieczarkami 129

Dzień dobry!Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas. Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek

Pora coś zjeść
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 111

słyszę hasło - kuchnia włoska - od razu wyostrzam słuch, bo to jedna  z moich ulubionych kuchni. To kuchnia prosta i pyszna, która  bazuje na dobrej jakości składnikach i tym się właśnie powinna bronić. Gdy więc usłyszałam, że jest wypad na włoskie jedzenie nie mogłam odmówić, mając nadzieję, że na naszym talerzu pojawią się autentyczne włoskie smaki. Tak więc dziś(...)spogląda na nas ToTò, włoski pisarz i aktor, uważany za najwybitniejszego włoskiego aktora XX wieku. Bardzo mi się tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę

Kulinarne przygody Gatity
Risotto Z Dynią I Pokrzywą 146

Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać. Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były

Gotowanie...to proste !
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 133

Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Salade niçoise -klasyczna sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 168

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne

codojedzenia
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 178

cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka na risotto grzybowym podawana na carpaccio z buraka skropiona sosem balsamicznym. MAMA : dorsz z chrzanowym purée

Ostra na Słodko
Risotto z Wędzonym Łososiem i Zielonym Pieprzem czyli spóźnione Środowe Rybki odc.16 150

Leje, wieje i choć noce mam lepsze od jakiegoś tygodnia to wcale wypoczęta nie jestem. Nie mam na nic czasu, a raczej straciłam umiejętność planowania czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron duszony w czerwonym winie z wiórkami gorzkiej czekolady 135

Przepis znalazłam w książce "Wieczory w Umbrii" Marleny de Blasi . Uwielbiam risotto i stąd moje zainteresowanie daniem, przygotowanie makaronu przypomina mi gotowanie risotta, tylko

Moje Małe Czarowanie
Krewetki w sosie śmietanowo - kurkowym z makaronem 160

Krewetki pod każdą postacią to dla mnie posiłek mistrzów. Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś

Moje Małe Czarowanie
Risotto brokułowe - zdrowo i wiosennie 97

Zazieleniło się wiosennie w mojej kuchni dzięki brokułom, które na szczęście są dostępne przez cały rok. Wykorzystałam je do zrobienia risotta, które  lubię bardziej niż

Bon appetit mon amie
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 243

mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 203

krewetkami lub mięsem). Typowo włoskie nadzienie składa się z sera mozzarella, anchois i świeżej bazylii. Więcej o nadzieniach poniżej. Faszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron(...)kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu) kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż i zioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można

Chilli Czosnek i Oliwa
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 152

wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych. Wśród

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Risotto z selerem naciowym w doborowym towarzystwie! 105

Love . A w towarzystwie "cottonovych" kulek, risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą....cudny widok. :) Risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą Składniki: 2 cebule 4-5 łodyg selera naciowego (w zależności od wielkości) 1 ząbek czosnku 10 dag gorgonzoli 1 i 1/ litra bulionu warzywnego 30 dag ryżu arborio ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy

Moja Mama Gotuje
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowa 167

Kuchnia włoska wywodzi się z biednej, chłopskiej kuchni, a w rzeczywistości to prawdziwa skarbnica smaków, pomimo iż kojarzy się nam głównie z pizzą i spaghetti to tak naprawdę kryje w sobie mnóstwo dań, kojarzonych z danym regionem. Słynne risotto pochodzi z Lombardii, Piemont pachnie gęstą zupą na bazie anchois i warzyw. Umbria to królestwo spaghetti, a Marche lazanii. Natomiast matką

Słodki Kompromis
Risotto alla milanese 106

miastami do których są połączenia lotnicze z Lublina. Ja wybrałam Risotto alla milanese z Mediolanu. Gotowałyśmy na Moście Kultury. Oczywiście gotowałyśmy je bez użycia soli jako przyprawy. Sól bowiem była w dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej.   200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula

królestwo garów