Sezon na grzyby właśnie pomału ruszył, ja pierwsze grzybobranie mam już za sobą i to całkiem udane! Uwielbiam zbierać grzyby i tworzyć z nich niezapomniane dania
SMYKWKUCHNIpojęcia jak to możliwe ale dwoje moich dzieci ich nie cierpi. Dzisiejszy przepis na gołąbki to gołąbki z włoskiej kapusty nadziewane wołowiną z ryżem. Ostatnio kupuję gotowe mieszanki ryżowe z grzybami. Odkryłam, że mogę je wykorzystać nie tylko na risotto ale również do gołąbków. Tym razem wybrałam mieszankę ryżu z suszonymi pieczarkami. Ugotowałam również pyszny sos grzybowy . Gotowanie gołąbków jest
codojedzeniaPrzepis najpierw usłyszałam w radio, w audycji Piotra Adamczewskiego, potem udało mi się odnaleźć go tutaj. Autorką jest Tessa Capponi - Borawska, z
Stare GaryArancini to danie wywodzące się z Włoch, a konkretnie z Sycylii. Podstawą tego dania jest ryż, który po ugotowaniu dzieli się na porcje, rozpłaszcza je na
MeCooksNa blogu doliczyłam się szesnastu przepisów na risotto. Z dzisiejszym jest ich już siedemnaście. To chyba najlepszy dowód na to, że to danie jest zdecydowanie
Mango Papajazagospodarujemy i między czasie szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często
Moniki SmakołykiSzybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym
cool and mintyChyba wszyscy odwiedzający mojego bloga wiedzą, że risotto to najbliższe mojemu sercu danie. Uwielbiam je przygotowywać a jeszcze bardziej lubię je jeść. Jakiś czas temu totalnie
Mango PapajaNie jeden raz już wspominałam, ze risotto to moje ulubione danie, które mogę przyrządzać i jeść o każdej porze dnia i nocy, w nocy o północy
Mango PapajaRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „
Poezja smakuSezon na szparagi w pełni, dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów na szybkie i proste dania ze szparagami. Dzisiaj na blogu risotto ze
SMYKWKUCHNIZróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez w potrawach. Wracamy do risotto. Risotto nie znosi(...)kupcie parmezan za 90 zł za kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno. Mimo, że wszędzie straszą, że risotto to się robi po długich praktykach i jak nie wyjdzie to otwiera się włoskie piekło kuchenne i do końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu
ladykitchenRisotto z kurkami, to proste i smakowite danie. Jest to danie rodem z kuchni włoskiej, w której jak wiadomo królują potrawy złożone z zaledwie kilku składników, ale ...... najwyższej jakości. I tak jest i tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku(...)czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki. Dodać kurki, przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dodać pozostałe masło i większość parmezanu, dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty. Risotto podawać posypane natką pietruszki i pozostałym parmezanem. Smacznego
Codziennik Kuchenny