włoskie risotto - 500 przepisów (strona:28/34)

Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 136

  W mojej kuchni nie istnieje takie pojęcie jak nuda na talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem

Mango Papaja
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 175

wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem i również takowymi kurkami Podstawowymi składnikami risotto są oczywiście: ryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek. Wiele osób zastanawia się w jakich proporcjach przygotowywać risotto. Wydaje mi się, że najlepszy efekt osiągniemy kiedy mamy pół(...)risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie solą, koniecznie świeżym pieprzem. Cała potrawa ma mieć taką konsystencję na talerzu, że gdy poruszymy delikatnie talerzem, ryż "rozleje się" powoli w stronę jego rantów . Gdy jest zbyt zwarty, dolejmy odrobinę wywaru warzywnego. Łączymy tym samym dorobek kuchni włoskiej

Right Behind The Kitchen
PESTO BURACZANE 285

włoskiej W moim domu uwielbiamy buraki, ale pesto też jest na topowej liście! Postanowiliśmy połączyć smaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Tak powtało nasze autorskie pesto buraczane, które świetnie trafia w nasze kubki smakowe. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. My najczęściej dodajemy do hamburgerów ( w krótce dodam przepis ), ale pasuje też do śledzi, jajek, na kanapki, do risotta

kuchniabellissima.wordpress.com
Risotto ze szparagami i homarem 182

Danie godne mistrzów było na mym stole. Polecam pokusić się o ugotowanie takiego cuda a potem delektowanie się smakiem i delikatnością dania. Homara kupiłam ugotowanego i

Moje Małe Czarowanie
Risotto z botwinką i kozim serem 146

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Risotto z botwinką i kozim serem Składniki – 2 porcje: Ryż arborio Uncle Ben's – 200g Marchewka –   1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny(...)cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki

Kuchnia Bon Appetit
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v  Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych(...)Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v  Dżemy (46 g cukru na 100g produktu

Mia Cucina Sofieta
Tagliatelle z pistacjowym pesto 147

weekendu. Danie mega szybkie i mega smaczne. 20 min i obiad gotowy. Składniki 400 g makaronu tagliatelle 250 g ricotty 60 g orzechów pistacjowych 60 g orzechów włoskich 1 garść świeżej bazylii 2 łyżki startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek gałka muszkatołowa sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu(...)czasie przygotowujemy pesto: Orzechy razem z bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy. Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 213

smakują, a jeszcze inni boją się nawet ich spróbować. Pamiętam moje pierwsze spotkanie ze skorupiakami i mięczakami. Było to w pewnej nadmorskiej tawernie w Vieste (Apulia), gdzie podano nam pyszne risotto z owocami morza. Od tamtego czasu trwa moje do nich uwielbienie, mogę je jadać zawsze i wszędzie. Najlepsze oczywiście są świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone(...)wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki  (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę.  Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie wykorzystuje się również

Mia Cucina Sofieta
Słodkie ciasto z radicchio (Torta dolce al radicchio) 175

smaczne. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego p o cieście z cukini ą , marchewk ą , burakami, przyszedł  czas na radicchio. Radicchio nazywane jest włoską cykorią i występuje w wielu formach: okrągłej, podłużnej, otwartej b ą d ź  zamkniętej. Jej kolor bordowy, ciemno fioletowy jest bardzo charakterystyczny, tak samo(...)dodatkiem pomarańczy, czarnych oliwek, oregano, pieprzu i oliwy. Radicchio może być te ż  gotowane i tworzy razem z ryżem przepyszne risotto. Radicchio pieczone w formie lasagne a nawet grillowane. To tylko niektóre potrawy, jakie można przygotować z tym warzywem. Dzi ś  przygotowałam  ciasto z radicchio, które

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z kurczakiem, orzechami i orzeźwiającymi owocami 161

znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju i pozostawić do wystudzenia. 2. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy włoskie uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 3. Pomarańcze obrać ze skóry, wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek. 4. Dressing: Sok z cytryny, pomarańczy dokładnie wymieszać z miodem, musztardą

Szalona Kuchnia Eweliny
Moje nominacje do Liebster Award 189

makaronem 2.    Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.    Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.    Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.    Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność?  krojenie(...)Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it/ http://fantazje-luny.blogspot.it/ http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/html http://cosniecos.blox.pl/html http://aleksandraseghi.com/ http://www.gotujebochce.blogspot.it/ http://lepszysmak.wordpress.com/ http://qchenne-inspiracje.blogspot.it/ Moje pytania: 1 . Jakie znaczenie w kuchni

Mia Cucina Sofieta
Makaron ze szparagami i pieczarkami 191

Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi

Poezja smaku
Warsztaty Kuchni Włoskiej z Karolem Okrasą i Lidlem 243

Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi blogerami mogłem poznawać tajniki kuchni włoskiej od Mistrza Karola Okrasy. Karola nie trzeba nikomu przedstawiać, bardzo się ucieszyłem z tego zaproszenia, bo nie miałem jeszcze okazji go poznać i uczyć się od niego. Warsztaty odbyły się z okazji dwóch włoskich tygodni(...)się współpracowało :) Po przygotowaniu i zjedzeniu pierwszego dania przyszła kolej na drugie : Saltimbocca z łososiem i risotto milanese z mascarpone z pesto bazyliowym Kolejny raz ustawiliśmy się przy stole Karola i podziwialiśmy go przy pracy, słuchając między innymi opowieści skąd pochodzi nazwa risotto :) A później gotowanie w grupach, znów z własną modyfikacją przepisów :) Wszystko oczywiście świetnie smakowało :) Karol chodził między

Parowar Faceta
RISOTTO z warzywami 287

Risotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól(...)marchewka (lub dwie małe) pół bakłażana pół ogórka 1 pomidor 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, koper włoski, kurkuma, lubczyk sos sojowy oliwa lub olej Sposób przygotowania: Ryż gotujemy – dodajemy do niego przyprawy i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do wchłonięcia wody i przykrywamy. Pokrojoną cebulę podsmażamy z posiekanym

Via Gusto