Ossobuco (dosłownie “kość z dziurą”) to potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne(...)Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto
Smakowity Blog Kulinarnydobrej jakości makaron, wybierzcie ten włoski robiony z mąki durum. Mięso mielone, powinno być bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad(...)bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. WIĘCEJ 11. SPAGHETTI AGLIO OLIO. KUCHNIA WŁOSKA Ale pysznie! Typowe włoskie danie! Włochy kocham całym sercem. Uwielbiam beztroskich i ciągle uśmiechniętych Włochów krzyczących: "Bella, Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę
SMYKWKUCHNIWarszaty prowadzili: Alfredo i Leonardo. Była to porywająca przygoda z gotowaniem w towarzystwie dwóch najprawdziwszych Włochów. Było wspólne gotowanie poprzez naukę, śmiech i wiele cennych uwag. Uwielbiam język włoski. Jest dla mnie jak muzyka. Gotowałam w przemiłym zespole sześciu osób, a dyrygentami naszego zepsołu byli wlaśnie Alfredo i Leonardo. Powyżej podaję link do Instytutu. Pownieważ możecie tam znaleźć(...)wodą. Ostawic i obrać ze skórki. Pietruszkę posiekać wraz z ząbkiem czosnku, zetrzeć ser na płatki. Wymieszać z bobem, doprawić solą i pieprzem, skropić octem. Wlać oliwę według upodobania. Risotto ze szparagami Serdecznie dziękuję MASALA Smaki Świata za możliwosć nauki gotowania. Za wspaniałą atmosferę i prowdziwą lekcję kulinarną
AZgotuj!wszystko ręczna robota. Koszt maski od 25 euro - warto za taki oryginał zapłacić. Wieża zegarowa Torre dell' Orologio Nasz gondolier Bruno uwiecznił nas na gondoli. Opowiadał nam po włosku o zabytkach, które mijaliśmy. Coś tam zrozumieliśmy, resztę doczytaliśmy z przewodnika:) Koszt 35 minutowej przeprawy po kanałach 80 Euro do 18:00, potem 100 Euro. Na targu w Rialto można(...)wstyd byłoby mi podać coś takiego, czegoś takiego nie jadłam. Che figura! Zapłaciliśmy za to 40 euro!!!! Kolejnego dnia poszliśmy do: Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto z rukolą było mega słone. Byłam tak głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami. Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro
AZgotuj!działo! 😁 Amuse bouche: 👉 Omlet tamago z sosem sojowym Prosty i smaczny początek całej kolacji, rozbudził nasz apetyt, a dzięki formie podania rozbawił całe towarzystwo Przystawka: 👉 Menu wege - Risotto słonecznikowe na cykorii z orzechem laskowym, prosem i estragonem Bardzo smaczna wegetariańska propozycja! Chrupiąca, z mocnym orzechowym akcentem, sycąca. Nie brakowało mi tu mięsa ani przez chwilkę. 👉 Menu mięsne - Grasica(...)zajadać ją codziennie! Iście niebiańsko lekki deser z klasycznie przełamanym smakiem pomarańczy i kardamonu przebijającym się w chrupiącej marchewce. Pychota! 👉 Menu mięsne - Brownie z białą czekoladą, bezą włoską i marakują Brownie to dla mnie już nieco zbyt ciężka propozycja, ale jeśli kochacie czekoladę to ten deser będzie dla Was wymarzonym zwieńczeniem posiłku. Mocno czekoladowe ciacho z dodatkiem kwaśnego
Cooking MonsterNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitPospolite trawki, chwasty czy zielsko (erbette/verdurine) od zawsze były związane z włoską kuchnią biedaków (cucina povera), a niejednokrotnie stanowiły jej podstawę. Kobiety, dzieciarnia i co zdrowsi staruszkowie chodzili wzdłuż brzegów rzek, po łąkach i pastwiskach w poszukiwaniu małych, dziko rosnących roślinek. Wypady na erbette rozpoczynały się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami. Bo te pierwsze, wiosenne erbette są najlepsze, młode(...)Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione
Mia Cucina Sofietasię orkan Marcin. Akurat w swoje imieniny. Przypadek??:) Dla wyłamujących się z gęsiego trendu proponuję równie pyszny pomysł na odświętny obiad - ossobuco z warzywami. Ossobuco to danie kuchni włoskiej, które w dosłownych tłumaczeniu oznacza "kość z dziurą". Przygotowuje się go z pokrojonej w plastry giczy (pręgi) cielęcej lub wołowej z dodatkiem warzyw i białego wina. Od pewnego czasu wolno(...)godzin. Jeśli płyn się wygotuje, w trakcie duszenia można podlać mięso ok pół szklanki gorącego bulionu (z reguły jednak płynu wystarcza do końca gotowania). Ossobuco podawać z szafranowym risotto albo bardziej swojsko - z ugotowaną na sypko kaszą lub ziemniakami, z ulubioną surówką. Ossobuco można przygotować również tradycyjnym sposobem. Składniki po obsmażeniu umieszczamy w garnku żeliwnym, dusimy na małym ogniu
Obiad gotowydojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane(...)ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość. Polecane do pieczonego indyka, włoskich wędlin i twardych serów. Importer:VININOVA Sp z o.o Ironstone Reserve Old Vine Zinfandel 2012 Region: Lodi Lodi, region z klasycznym śródziemnomorskim klimatem i odpowiednią glebą jest idealnym miejscem
królestwo garówNiemądrzy są Ci, którzy uważają, że gotuje się dłońmi a je ustami. Niewątpliwie najpiękniej kiedy gotujesz sercem a jesz oczami. Moje dłonie w kuchni szaleją, serce
Mango PapajaNiecodzienne. Ekscytujące. Aromatyczne. Niezapomniane. Ekscentryczne. Rozpływają się w ustach, a winna redukcja z pomidorkami będzie jednym z Waszych ulubionych sosów. Składniki: – 800-1000 g ośmiorniczek
Pociąg Do KuchniKOZI SER Z MŁODYMI BURACZKAMI, OLIWĄ TRUFLOWĄ I OCTEM BALSAMICZNYM GYU TATAKI - CARPACCIO PO JAPOŃSKU (z wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą, z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ(...)posiadała się z radości, takie odpowiedzialne zadanie!"Ze względów ekonomicznych (bo nie piła Karmel-itka wina), jako że jest wydajny człowiek, bo zrobiła tyle potraw i pomagała w risotto... (...)" Poczuła się tak lekko! Pewnie niektórych by to nie ruszyło, nie wywołało takiej fali radości w sercach innych, leczdla niej to wielkie wyróżnienie i nagroda, że ktoś w ogóle
W kuchni Karmel-itkiZerknijcie choćby na wtorek - pyszny makaron z pesto i pieczonym brokułem robi się praktycznie sam ze składników, które zostały po poniedziałkowej zupie :) Poniedziałek - Wiosenno-letnie minestrone Minestrone to pyszna włoska zupa warzywna wykorzystująca składniki, które są w sezonie. Czas więc na wersję wiosenno - letnią z cukinią, botwinką i bobem lub groszkiem. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego(...)jest, bo sprawdzi się każda inna :) Składniki / na 2 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwa ev. 100 g ryżu do risotto (lub do paelli, jeśli macie) 300 ml bulionu warzywnego (u mnie na kostce ekologicznej) szczypta szafranu lub zamiennie pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki wędzonej papryki (lub zwykłej słodkiej) sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwa