włoskie risotto - 500 przepisów (strona:13/34)

"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 201

coraz więcej książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce

Szefowa kuchni
Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią 151

Dzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo

Plate of Joy
Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj 190

Obiad przygotowywany specjalnie dla mojego K. <3 Przepyszne risotto zrobiłam z ryżu basmati, dodałam suszone włoskie pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati

SMYKWKUCHNI
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 281

Dziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z cukinią i marchewką 227

Tym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że

Z butelką mleczka w tle
Risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem 191

Dzisiaj zapraszam na kolejne danie kuchni włoskiej. Aż sam zdziwiłem się, że nie zaproponowałem jeszcze żadnego pomysłu na risotto na moim blogu w związku z czym dzisiaj naprawiam to zaniedbanie i zapraszam na pyszne risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego

Wyprawy kulinarne
Ryżowe kotleciki z orzechami 126

trochę się zagalopowałam, bo dziś nie o kaszy, a o ryżu. Z resztą, sprawdźcie sami. Potrzebujemy: 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz bułka tarta lub panko Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy pełną szklanką wody

MamaOskarka
Dyniowe risotto z pieczarkami 131

Dynia to super sprawa tym bardziej w styczniu gdy brakuje nam już witamin. Mam jeszcze zapas z jesieni a i w sklepach do kupienia. Risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich i robię je często bo można do niego dodać swoje ulubione dodatki, w tym wypadku pieczarki i dynię. Polecam danie bardzo serdecznie. Dyniowe risotto z pieczarkami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 153

średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia

La grande e la piccola cuoca
Risotto trochę inaczej z poskim akcentem 132

 Serdecznie zapraszam  na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie

Smaki Edyty
Risotto z kremem z marchewki i gorgonzoli (Risotto con crema di carote e gorgonzola) 138

SKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto  100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła

La grande e la piccola cuoca
Czwartek: Panissa risotto z mielonym mięsem i fasolką 123

Nietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia. Czas przygotowania : 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Risotto z pieczarkami i kurczakiem 1135

 Kochani dzisiaj risotto. Obiad jak najbardziej należący do dietetycznych I zdrowych. Rozpisywać się o pochodzeniu risotta dzisaj nie będę, bo gdzieś już po drodze było

Smaki Edyty
RISOTTO ALLA MILANESE 183

Klasyka włoskiej kuchni – przepis ten pochodzi ponoć z XV... Artykuł RISOTTO ALLA MILANESE pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem 185

szybko się kończy! Dziś podzielę się z Wami przepisem na risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem. Smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki

Moja pasja smaku