Jestem fanką risotto od momentu kiedy po raz pierwszy wylądowało w moich ustach. Bezbłędna kremowa konsystencja, pełen umami smak i lekkość oraz delikatność jaką charakteryzuje się
Mango PapajaRisotto jest daniem idealnym na jesienne, pochmurne dni. Wbrew pozorom jest dość proste, aczkolwiek pracochłonne w wykonaniu. Jest sycące i pożywne, a przygotować możne je z
PatiGotujePyszne, kremowe risotto, które w naszym domu jest ulubionym daniem. On nawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie
Mango PapajaPyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto
Mango PapajaBardzo polubiłam risotta, chociaż jeszcze niewiele ich robiłam, a w restauracjach jakoś nigdy
Kuchnia Prezydentowejcoraz więcej książek kucharskich a teraz w ręce wpadła mi kolejna, którą polubiłam od pierwszego wejrzenia. To "Ilustrowaną szkoła gotowania". :-) Z jej pomocą będą uczyła się kuchni włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce
Szefowa kuchniDzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo
Plate of JoyObiad przygotowywany specjalnie dla mojego K. <3 Przepyszne risotto zrobiłam z ryżu basmati, dodałam suszone włoskie pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati
SMYKWKUCHNIDziś na blogu risotto na winie, czyli z tym co się nawinie pod rękę. Myślę, że risotto to dobry pomysł na szybki obiad. U mnie akurat
Kulinarne przygody GatityTym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że
Z butelką mleczka w tleDzisiaj zapraszam na kolejne danie kuchni włoskiej. Aż sam zdziwiłem się, że nie zaproponowałem jeszcze żadnego pomysłu na risotto na moim blogu w związku z czym dzisiaj naprawiam to zaniedbanie i zapraszam na pyszne risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego
Wyprawy kulinarnetrochę się zagalopowałam, bo dziś nie o kaszy, a o ryżu. Z resztą, sprawdźcie sami. Potrzebujemy: 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz bułka tarta lub panko Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy pełną szklanką wody
MamaOskarkaDynia to super sprawa tym bardziej w styczniu gdy brakuje nam już witamin. Mam jeszcze zapas z jesieni a i w sklepach do kupienia. Risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskich i robię je często bo można do niego dodać swoje ulubione dodatki, w tym wypadku pieczarki i dynię. Polecam danie bardzo serdecznie. Dyniowe risotto z pieczarkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieśrednim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia
La grande e la piccola cuocaSerdecznie zapraszam na risotto troszkę inaczej. A dlaczego? Bo juz na początek złamalam pierwszą zasadę- Ryż powiennien byc Arborio- niestety okazało się że nie
Smaki EdytySKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto 100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła
La grande e la piccola cuocaNietypowe risotto, bo w składzie ma fasolkę i sporo mięsa. Niesamowicie sycące i łatwe do zrobienia. Czas przygotowania : 10 minut Czas gotowania : 20 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzKochani dzisiaj risotto. Obiad jak najbardziej należący do dietetycznych I zdrowych. Rozpisywać się o pochodzeniu risotta dzisaj nie będę, bo gdzieś już po drodze było
Smaki Edyty