Kaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może
Kulinarne przygody GatityKaszotto to odpowiednik włoskiego risotto gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Technika wykonania jest bardzo podobna i w rezultacie dostajemy bardzo podobną konsystencję dania. Smakuje jednak inaczej i jest zdrowsze ;) Dziś, żeby było jeszcze zdrowiej, dodamy jarmuż, świeże pomidory i seler naciowy
Milion Smakówchwile wytchnienia, spokoju i zadumy po wielu miesiącach intensywności :) W takim razie ja na początek tego listopada podaję pyszne, aromatyczne i rozgrzewające kaszotto z dynią! To wspaniała wersja klasycznego włoskiego risotto przyrządzona na nasz rodzimy sposób. Wszystko w jednym garnku, co bardzo usprawnia i przyspiesza przygotowywanie dania zmniejszając tym samym ilość naczyń do pozmywania :) Pełne słodyczy podsmażonej cebuli i dyni
Kuchnia w Słońcu Skąpanatemu zrobiła się popularna w Polsce grupa dań o nazwie kaszotto. To prosta idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie
Milion Smakówpęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu
Poezja smakutego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego
Codzienne GotowanieDelikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą
Karo in the KitchenKaszotto - pęczotto...takie spolszczenie i przełożenie na nasze rodzime ziarna włoskiego risotto. Na bazie kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad. Porcja dla dwóch osób: - szklanka kaszy pęczak - ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego ) - por - białą część + ok. 2 cm zielonej - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 1 duży pojedynczy
kawawszklancepopularna włoska potrawa niedawno zagościła u nas w domu, ale polubiliśmy ją od razu. Zapraszam na pyszne włoskie risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina. Składniki na 2 porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś
Gotowanie...to proste !Bób jest pyszny, bób jest zdrowy i bób i bób i bób. Ja go uwielbiam i zajadam w różnych postaciach. Dziś proponuję z włoskim risotto, wyszło pysznie, aromatycznie i treściwie choć lekko. Bób jest tu znakomitym dodatkiem. Zapraszam serdecznie na obiad. Risotto z bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAzji. Następnie zawędrował do Europy, gdzie trafił na stoły greckie a później nawet na polskie, by dziś stać się daniem u nas niemal zapomnianym. Pilaw przypomina dość mocno włoskie risotto czy hiszpańską paelle. Podstawową różnicą jest tutaj to, że do w odróżnieniu od tych dań zamiast ryżu o okrągłych ziarnach (jak arborio) używamy ryżu o tradycyjnych długich ziarnach, który się
Milion SmakówPowstał śródziemnomorski misz masz daniowy ale pyszny i zachęcam do wypróbowania. Włoskie risotto z polskimi maślakami wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia. Spróbujcie koniecznie. Risotto z maślakami i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi
wyzwania kuchennegrillowanie. No może nie do końca grillowanie bo użyłam tu małży już grillowanych ale jeśli macie małże świeże to i ugrillować będzie je można i będą znakomitym dodatkiem do włoskiego risotto. Warto eksperymentować by zjeść cos naprawdę pysznego. Zapraszam serdecznie. Risotto z grillowanymi małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie