obiad proponuj ę klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto. Tym razem w wersji warzywnej, ze szparagami, z dodatkiem marchwi. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr ry żu do risotto 400 gr szparagów 50 gr masła 2 cebulki 750 ml - 1 litr wywaru warzywnego parmezan oliwa z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Ze szparagów
La grande e la piccola cuocadłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie
Truskawkowa FiestaKolejna propozycja dla lubiących jeść lekko , ale dla tych , którzy borykają się z problemem WZJG. Risotto. Włoski klasyk na potrzebach diety. Pyszny ! Składniki podwójna pierś z kurczaka biała cebula mniej niż pół łyżeczki curry torebka ryżu do risotto oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin do smażenia sól i pieprz do smaku spora garść tartej marchewki pół garści tartego
Z Kuchni Do KuchniGorgonzola, gruszka i orzechy włoskie to sprawdzona kombinacja, która sprawdza się w wielu daniach np. sałatce lub grzankach. Dzisiaj jednak skusiłam się na przygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio cebula 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 50 g sera gorgonzola gruszka garść orzechów
wyzwania kuchennePomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Jest super kremowe, sycące i ma mniej kalorii niż typowe risotto, dzięki sprytnemu trikowi. Risotto – kremowy klasyk kuchni włoskiej Historia risotto sięga XV w., kiedy to prawdopodobnie pierwszy szef kuchni-celebryta Martino de Rossi opublikował w swojej przełomowej książce Libro de Arte Coquinaria (Sztuka gotowania) przepis(...)idealne do risotto – arborio i carnaroli. Pomidorowe risotto Jamiego Olivera W tradycyjnym przepisie na risotto pojawia się duuuużo masła. Smak masła w daniach uwielbiam, ale czasami trzeba ograniczyć nieco ilość spożywanych kalorii. W takich przypadkach zawsze pozostaje obawa, czy po ewentualnych modyfikacjach „odchudzających”, potrawa będzie smakowała tak samo dobrze. W przypadku tego pomidorowego risotto uczciwie stwierdzam
Na-talerzu.plDzisiaj klasyka kuchni włoskiej „Risotto alla Milanese” to w zasadzie risotto szafranowe. Różnica polega na tym, że przyrządzane jest na podsmażonym szpiku wołowym. Bardzo często podawane jest z ossobuco, ale może również stanowić samodzielne danie. „Risotto alla Milanese” jest jednym z najsmaczniejszych jakie jadłam, kremowe i ma piękny żółty kolor. Polecam Składniki: 1 średnia cebula300
Oryginalny smakprzygotowania paelli należy wykorzystać ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Specjalne hiszpańskie odmiany to bomba oraz senia, jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem nie bierzemy ryżu długoziarnistego, typu basmati. Przed dodaniem ryżu(...)rozprowadzając ryż po patelni. Eksperci robią to czyniąc znak krzyża, co podobno zapewnia, że dodamy właściwą ilość ryżu. Od momentu dodania ryżu, paelli nie wolno mieszać - inaczej niż we włoskim risotto, jednak w paelli nie chodzi nam o uzyskanie kremowej konsystencji, lecz o ryż "al dente". Pod koniec gotowania paelli na dnie patelni powinna wytworzyć się pożądana skorupka z karmelizującego
Chilli Czosnek i Oliwapiżmowa. Już jej angielska nazwa — butternut squash — kryje w sobie ten przepyszny maślany miąższ. Dlatego postanowiłem wykorzystać ją do dzisiejszego przepisu. Dynię piżmową nafaszerowałem tym razem pęczotto — rodzajem risotta z kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie(...)mniejsze cząstki. Smaż, aż się zarumienią, a woda odparuje. Wrzuć kaszę pęczak i lekko ją przyrumień. Zalej winem. Gdy wino odparuje, zacznij wlewać stopniowo bulion. Pęczotto gotuj analogicznie do włoskiego risotto — dolewaj powoli bulion, mieszaj i czekaj, aż płyn odparuje. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy laskowe. Upieczone dynie wypełnij pęczotto. Posyp pestkami granatu, natką pietruszki, orzechami laskowymi oraz połówkami
Food SquareKaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich
e-PrzepisyKulinarnesuszonych grzybów! Bardzo wyraziste, dość wytrawne i esencjonalne, a co najważniejsze niezwykle proste. Na białym winie, z odrobiną masła i pysznym parmezanem, czyli tak jak przystało na danie inspirowane włoskim risotto. A do tego głęboki smak suszonych grzybów i świeży ziołowy aromat, który spaja całość :) Wszystko w typowo jesiennych barwach i zapachach, aż słychać szelest liści ;) Kremowe kaszotto ziołowe
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKremowe kaszotto to sycące jednogarnkowe danie, które idealnie wydobywa smak każdej kaszy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego risotto, które przygotowuje się w ten sam sposób. Do mojego dzisiejszego kaszotto użyłam kaszy pęczak i krojonych pomidorów z puszki. Wersja wegetariańska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak
wyzwania kuchennePaella czytaj paeja to danie kuchni hiszpańskiej podobne do włoskiego risotto. Jest z paellą jeszcze mnie pracy niż z risottem. Dodajemy ulubione składniki i za 40 minut zajadamy, zachęcam do zrobienia. Paella z pomidorami i mieszanka morską. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepotrawa z książki "ABC gotowania 3". Jambalaya czyli takie sprzątanie lodówki, ponieważ możecie do niej dorzucić co chcecie lub musicie zużyć. Jambalaya to kreolska odpowiedź na hiszpańską paellę czy włoskie risotto. Danie bardzo smaczne, moje starsze dziecko pierwszy raz próbowało krewetki, najpierw się na marudził, ale jak już spróbował, to stwierdził, że takie ostatnie nie są, ale na razie
kruche babeczkigotowany na słodkiej śmietance; gęsty, kremowy i pyszny! Ten przepis na pudding to taka podrasowana przeze mnie wersja. Przygotowuję go najczęściej z ryżu arborio (tego, co wykorzystujemy do włoskiego risotto). Dzięki temu jest bardziej lepki i kremowy. Ryż przed gotowaniem moczę również w zimnej wodzie, co sprawia, że nie trzeba tak długo mieszać w garnku i bać się, że może
Food SquareWłoska kuchnia jest jedną z najlepszych i najbardziej inspirujących na świecie. Jak wiadomo do przygotowania włoskiego risotto potrzebna jest specjalna odmiana ryżu, ale ja bardzo lubię zastępować ryż quinoą. W ten sposób tworzę danie, które nazwałam quinotto. Najlepsze wychodzi zawsze z sezonowych składników, dlatego dziś przygotowałam dla Was quinotto z kurkami, młodym bobem, cebulką i rozmarynem. Składniki: 1 szklanka nasion
Quinoa Raz!