Dzika carbonara na sezonowo 257Łatwiej nie myśleć o wrednych ludziach, okropnej pogodzie i goniących terminach. Przynajmniej u mnie tak jest :-) A jeśli jeszcze zostaną Wam grzyby, to polecam przepisy na wytrawny tort , risotto i włoski sos grzybowy . Tym przepisem, z pomocą Lubelli, świętuję Światowy Dzień makaronu i Was też do tego zapraszam
les mirabelles
RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ 296Risotto to klasyk włoskiej kuchni. My proponujemy Wam kremowe RISOTTO... Artykuł RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Risotto z borowikami 180Uwielbiam dania kuchni włoskiej, szczególnie risotto. Tym razem postanowiłam połączyć je z borowikami, które nadają mojemu daniu wytworności i charakteru. Myślę, że jest to idealna potrawa na jesienną kolację wśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki
Mango Papaja
Risotto szafranowe po mediolańsku 127Kolejna klasyka kuchni włoskiej czyli risotto. Mediolańskie (alla milanese) to prostota okraszona odrobiną luksusu. Risotto bez zbędnych dodatków, gdyż esencję smaku tworzy tu połączenie odpowiedniego ryżu z szafranowym bulionem i parmezanem. Danie inspirowane przepisem Nigelli Lawson
Milion Smaków
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 215Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na obiad przygotowałam risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek, czyli Risotto alla milanese con salsa di fegatini :) Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie. Przepis znalazłam w książce "The Big Book
My Culinary Art
risotto z krewetkami i chorizo 257Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę
zobacz ich smak
Risotto z grzybami 170Podstawą sekretu udanego risotto jest ryż, który w tym daniu powinien być miękki, kleisty i wilgotny. Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę
To co kocham
Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami 218Risotto to popularna potrawa północnej kuchni włoskiej i moja jak już wiecie też. Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania. W wersji pomidorowej, dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego Pudliszki jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu
Wanilia i Kardamon
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 206Risotto to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy
Z Kuchni Do Kuchni
Kremowe risotto z borowikami 236Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku
Moje Kuchenne Rewelacje
PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 178proste danie. Do risotto powinniśmy sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta , ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy. Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej(...)wszystkim zadbaj o kilka składników w swojej kuchni, a przede wszystkim kup dobrej jakości oliwę z oliwek, to już połowa sukcesu, bo bez oliwy z kuchni włoskiej się nie da ;-) PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA SALSA z awokado dla 4 osób: - 1 bardzo duży lub 2 mniejsze żółte malinowe pomidory - 1/2 bardzo
SMYKWKUCHNI
Risotto z dynią 213Risotto to jedno z kilku klasycznych dań kuchni włoskiej… zresztą jego historię przeczytacie TUTAJ . Tym razem postanowiłem przygotować wariację tego dania i jako, że sezon na dynię jeszcze trwa przygotujemy pyszne risotto z dynią. Danie to możecie zabrać na obiad do pracy, ale pomimo wszystko smakuje najlepiej podane zaraz po przygotowaniu. Jest delikatne i zarazem słodkie w smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z jarmużem i krewetkami, obiad w 15 minut 198Risotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być
SMYKWKUCHNI
RISOTTO Z WARZYWAMI 205Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam
potrawyregionalne
Bardzo kremowe risotto z owocami morza 195Odmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś
Mia Cucina Sofieta
Risotto na ostro z kurczakiem + wskazówki 239tylko makaron i pizza... Risotto to danie które pochodzi i do dziś gównie króluje w Lombardii i Piemoncie. To właśnie w tych włoskich regionach za sprawą potężnej rzeki Pad uprawia się ryż głównie na Risotto, które to jest jednym z najbardziej eksportowanych przepisów dzięki swojej wszechstronności, mimo że Włosi są bardzo konserwatywni i przez wiele lat gotowali(...)jeszcze więcej skrobi. J est to intensywny proces od którego ręka zaboli ale zostaniesz nagrodzony. Masło czy oliwa tutaj warto zachować włoski konserwatyzm i uznać jedyną słuszność masła! Oliwa przez włochów jest dopuszczalna jedynie do risotto z owocami morza. Wskazówki Nie wolno płukać ryżu przed gotowaniem, aby nie zmyć skrobi z zewnętrznej warstwy ziaren, która potrzebna jest
Wylizany Rondel