włoskie risotto - 500 przepisów (strona:7/34)

Dzika carbonara na sezonowo 212

Łatwiej nie myśleć o wrednych ludziach, okropnej pogodzie i goniących terminach. Przynajmniej u mnie tak jest :-) A jeśli jeszcze zostaną Wam grzyby, to polecam przepisy na wytrawny tort , risotto i włoski sos grzybowy . Tym przepisem, z pomocą Lubelli, świętuję Światowy Dzień makaronu i Was też do tego zapraszam

les mirabelles
RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ 228

Risotto to klasyk włoskiej kuchni. My proponujemy Wam kremowe RISOTTO... Artykuł RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Risotto z borowikami 123

Uwielbiam dania kuchni włoskiej, szczególnie risotto. Tym razem postanowiłam połączyć je z borowikami, które nadają mojemu daniu wytworności i charakteru. Myślę, że jest to idealna potrawa na jesienną kolację wśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki

Mango Papaja
Risotto szafranowe po mediolańsku 68

Kolejna klasyka kuchni włoskiej czyli risotto. Mediolańskie (alla milanese) to prostota okraszona odrobiną luksusu. Risotto bez zbędnych dodatków, gdyż esencję smaku tworzy tu połączenie odpowiedniego ryżu z szafranowym bulionem i parmezanem. Danie inspirowane przepisem Nigelli Lawson

Milion Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 163

dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW

Kraina Tysiąca Smaków
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 158

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na obiad przygotowałam risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek, czyli Risotto alla milanese con salsa di fegatini :) Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie. Przepis znalazłam w książce "The Big Book

My Culinary Art
risotto z krewetkami i chorizo 208

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę

zobacz ich smak
Risotto z grzybami 110

Podstawą sekretu udanego risotto jest ryż, który w tym daniu powinien być miękki, kleisty i wilgotny. Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę

To co kocham
Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami 162

Risotto to popularna potrawa   północnej kuchni włoskiej i moja jak już wiecie też. Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania.  W wersji pomidorowej, dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego Pudliszki   jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu

Wanilia i Kardamon
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 137

Risotto to pyszne i dość syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowe risotto z borowikami 179

Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 121

proste danie. Do risotto powinniśmy sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta , ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy. Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej(...)wszystkim zadbaj o kilka składników w swojej kuchni, a przede wszystkim kup dobrej jakości oliwę z oliwek, to już połowa sukcesu, bo bez oliwy z kuchni włoskiej się nie da ;-) PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA SALSA z awokado dla 4 osób: - 1 bardzo duży lub 2 mniejsze żółte malinowe pomidory  - 1/2 bardzo

SMYKWKUCHNI
Risotto z dynią 159

Risotto to jedno z kilku klasycznych dań kuchni włoskiej… zresztą jego historię przeczytacie TUTAJ . Tym razem postanowiłem przygotować wariację tego dania i jako, że sezon na dynię jeszcze trwa przygotujemy pyszne risotto z dynią. Danie to możecie zabrać na obiad do pracy, ale pomimo wszystko smakuje najlepiej podane zaraz po przygotowaniu. Jest delikatne i zarazem słodkie w smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z jarmużem i krewetkami, obiad w 15 minut 136

Risotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być

SMYKWKUCHNI
RISOTTO Z WARZYWAMI 166

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam

potrawyregionalne