szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut
greenscarfniewiele składników... Fakt, że podanie obiadu też jest ważne, szczególnie przy szczególnych okazjach. Może przydałby mi się serwis obiadowy karolina , ale bez niego też sobie poradziłam :) Składniki : mrożone chińskie warzywa, połowa z 450 g mięso z kurczaka i indyka po 20 dag mąka ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków masło do smażenia papryka i pieprz mieliny, sól Przygotowanie(...)kroimy w cienkie paseczki lub w małą kostkę, obsypujemy mąką ziemniaczaną i vegetą, pozostawiamy na 15 min, a potem obsmażamy najlepiej na maśle klarowanym Na około litr wrzątku wrzucamy warzywa, dodajemy mięso i gotujemy do miękkości Doprawiamy do smaku sosem sojowym, mieloną papryką, solą, pieprzem czarnym i przyprawą pięciu smaków (kamis). Z tej porcji składników wyszło mi zupy
Proste PotrawyDzisiaj wołowina z warzywami, bardzo smaczne danie. Jak na wołowinę mięso kruche i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI: 500 g wołowej łopatki 2 marchewki pół pora , biała część 1 cukinia 1 cebula mały kawałek selera olej do smażenia sól , pieprz WYKONANIE: Wołowinę pokroic w plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody. Warzywa obrać. marchewkę, pietruszkę
W kuchennym oknie Ewykońcu skończy? Te pierogi są wyrazem mojej tęsknoty za wiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki(...)pomidorów - drobno pokrojonych, garść bazylii, skórka otarta z cytryny, papryczka chilli - drobno pokrojona, sól, pieprz Bób i groszek należy ugotować, następnie bób dodatkowo obrać ze skórki. Z grubsza ugniotłam warzywa widelcem, dodając ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Plate of Joydodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion
Plate of Joytargu robi się już pięknie kolorowo - świeży szpinak, szczaw, botwinka, rzodkiewki, duże pęczki natki pietruszki, koperku i szczypiorku! Tak pysznie! Dzisiejszy wpis sponsoruje moje uwielbienie do kanapek, świeżości warzyw i ich pięknych kolorów :) Składniki: mała bagietka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ricotta, oliwa cytrynowa, sól i pieprz, parmezan Bagietkę należy wcześniej(...)osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczy dosłownie 4-5 minut gotowania. Kiedy są ugotowane odcedzamy je na durszlaku. W między czasie małą cukinię kroję obieraczką do warzyw na cienkie, długie wstążki. Na małej patelni rozgrzewam oliwę cytrynową ze zmiażdżonym czosnkiem, wrzucam cukinię i smażę dosłownie z minutkę - doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcześniej podgrzaną bagietkę
Plate of Joymarchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą. Podgotowany bób obrać ze skórki. Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy, całość(...)wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość według uznania) i chwile podgotować. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na niewielkim ogniu. Smacznego
Plate of JoyTyle warzyw wszędzie, tyle smaków i możliwości! Tyle kolorów! A kiedy zostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka! Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki
Plate of JoyLubię zupy. Czasami mam ochotę na takie z ogromną ilością pływających warzyw, czasami do szczęścia potrzebna mi tylko miseczka kremowej zupy. Kiedy mamy już upieczoną całą masę pomidorów możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga(...)śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy ok. 7-10 minut. Kiedy warzywa są już miękkie wrzucamy upieczone pomidory i całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucamy świeży tymianek i bazylię. Rozdrabniamy zupę przy
Plate of Joytorbę na spożywkę. Duży plecak na kółeczkach z wyciąganą rączką - w razie gdyby noszenie z uwagi na wielkie obciążenie było niewykonalne! Plecak zapakowany do maksimum i zdecydowana większość to warzywa! W dzień wyjazdu zaliczyliśmy jeszcze zakupy w azjatyckim sklepie - Go Asia - wiele bym dała, żeby mieć taki w swojej okolicy! Na wyciągnięcie ręki dostaniecie wszystko co tylko chcecie(...)wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przyprawy - kolendrę, płatki chilli oraz imbir. Przesmażamy wszystko przez kilka minut i dodajemy oczyszczone i pokrojone na połowę warzywa - groszek i fasolkę oraz bakłażany pokrojone na ćwiartki. Przesmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion warzywny. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu i następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze
Plate of JoyTwarożek z warzywami to obowiązkowa wiosenna pozycja. Zaczyna się robić ciepło, słoneczko pięknie świeci, pojawiają się pierwsze nowalijki. Czy jest o tej porze coś lepszego niż świeżutka kromka pieczywa z twarożkiem ze szczypiorkiem? Z rzodkiewką, pomidorem czy ogórkiem? Dobrej jakości twaróg, śmietana, chrupiące i pełne niesamowitego aromatu warzywa! Pyszności! Składniki: twaróg, śmietana,* szczypiorek, rzodkiewki, pomidorki, sól, pieprz ew. ogórek
Plate of Joywodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty, odcedzić. Groszek przekroić na połówki, marchewkę w ukośne talarki - podsmażyć na oliwie z oliwek na mniejszym ogniu - warzywa mają pozostać chrupiące, na koniec dodać troszkę masła dla smaku. Pomidorki pokroić na połówki. Usmażyć jajka sadzone. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Jajka wyłożyć na talerzyki i udekorować warzywami
Plate of JoyNajpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość
Plate of JoyMamy dla Was dzisiaj mały smaczek! Premierowy przepis stworzony przez nas do projektu i książki Dieta dla serca! Łosoś jest wspaniały! Z dużą ilością warzyw, zawinięty w liście jarmużu, wszystko podane z jogurtowym sosem do maczania! Niebo w gębie! Wszystko zdrowe, smaczne i takie kolorowe! Składniki: (porcja dla 4 osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku(...)jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całą pieprzem do smaku. Łososia podzielić na porcje, następnie każdą z nich ułożyć na jarmużu, dołożyć paseczki warzyw i całość zwinąć dokładnie w rulonik. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego
Plate of Joyudziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek(...)smażenia mięsa, a następnie przelewamy do garnka. Dolewamy wino oraz bulion i doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie przesmażamy wszystkie warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
Plate of Joy