warzywa - 14856 przepisów (strona:226/991)

Kurczak duszony z warzywami , w ziołach Małgorzaty-z piekarnika. Danie dietetyczne. 426

obiad. Jestem na antybiotykach, smaku nie czuję..ale czuje go rodzina, za mnie. Takie danie jest dobre na wszystko. Kilka składników i gotowe!  Składniki ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw mrożonych dodatkowo kilka ziemniaków oliwa z oliwek Zioła Małgorzaty- przyprawa wspomagająca odchudzanie  Skworcu sól i pieprz do smaku Ćwiartki kurczaka umyj i oddziel mięso od kości. Kości odłóż, zrobić(...)Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki .Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek.  Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 177

ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy(...)warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki grillowe 361

żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy do dużego naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony(...)się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16. Koszt: wiem

Tanie przepisy studenckie
Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 283

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo. Rabarbar, inaczej rzewień to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory(...)smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem.         Składniki na ciasto półkruche: (tortownica o śr. 28 cm) - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka

mojewypiekiinietylko
Kofta z pitą i hummusem 150

danie można przenieść się gdzieś w stronę Libanu. Świeże smaki, nic ciężkiego. Wołowina z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki staje się lekka, świeża. Do tego pita z humusem i warzywami. Jedząc to danie na balkonie, w ciepły dzień, czując delikatny wiatr we włosach poczułam się jak poza granicami naszego pięknego kraju. W odległym zakątku świata. Polecam! Przepis pochodzi z magazynu(...)stopni), powinna odrobinę urosnąć. Robimy tzatziki: ogórka ścieramy na tarce, czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Pitę kroimy, do środka nakładamy hummus, warzywa, tzatziki. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z koftą. Gotowe

Mango Papaja
Lekka sałatka na grilla z botwinki i jajka. Proste dietetyczne przepisy kulinarne: niezbędne potrawy na grilla więc masz szybki 233

ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy w minimalnej ilości(...)dodatkiem oleju ryżowego lub kokosowego pod przykryciem, przez około 7-10 minut. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Wyszuszoną sałatę i liście botwinki rwiemy na kawałki. Mieszamy w dużej misce wszystkie warzywa, dodajemy jajo, szczypiorek, ziarna. Na koniec polewamy oliwa z oliwek. Druga wersja zakłada dodatek domowego majonezu (klik)  lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj

IzaGotuje
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami 742

ulubionych wersji pieczeni. Przygotowuję ją z przeznaczeniem na kanapki, zamiast wędliny. Przynajmniej połowa znika jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu a to najlepszy dowód na to, że jest pyszna. :-) Dodatek warzyw sprawia, że nie jest sucha jak to z pieczeniami bywa. Za tym by ją przygotować przemawiają także względy ekonomiczne. Kilogramowy kawałek takiej domowej pieczeni to koszt 11zł(...)przez praskę przyprawy: sól, pieprz, gyros, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Zieloną pietruszkę siekamy. 2. Starte warzywa łączymy z mięsem mielonym, czosnkiem i przyprawami. Mieszamy do połączenia składników

Szefowa kuchni
Białe szparagi z grilla 225

obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po upieczeniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , wkładamy szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą - niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane.  Możemy położyć

Stare Gary
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 374

lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam

Ugotować
Przepis na… – Fagiolini al pomodoro, apulijski przysmak 242

p.n.e. Do Europy sprowadzone zostały przez hiszpańskich żeglarzy, goszcząc najpierw na stołach Półwyspu Iberyjskiego i Francji. Jednakże, już w XVI wieku fasolka szparagowa stała się w całej Europie warzywem wyjątkowo popularnym, cenionym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości – źródła wielu składników odżywczych i witamin. We Włoszech fasolka szparagowa ( fagiolini ) jedzona jest chętnie pod wieloma postaciami. Podawana bywa zarówno jako(...)połówki, gotujemy i odcedzamy, pozostawiając jednocześnie połowę szklanki wywaru z gotowania. Do pozostawionej wody dodajemy dwa pomidory, obrane i pokrojone w drobną kostkę. Gotujemy je do momentu aż warzywa rozpadną się. Do pomidorowego wywaru dodajemy ugotowaną fasolkę, 1 łyżkę masła i odrobinę soli. Podgrzewamy na dużym ogniu, dopóki woda nie odparuje. Następnie dodajemy 3 łyżki startego parmezanu i jajka wcześniej

Bon Ton Italia
Zupa z botwinki 155

kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok. Do rosołu dodać warzywa + pokrojone łodyżki buraczane. Doprowadzić do wrzenia gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać sok z cytryny i liście botwinki gotować jeszcze ok 3 minut. Wsypać koperek, doprawić

Stare Gary
Tortilla 151

fioletowa pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez z czosnkiem WSP"Społem" sos cygański WSP "Społem" Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować majonezem , sosem cygańskim, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z cukinią, marchewką, twarogiem i makaronem 252

chudego   50g ugotowanego makaronu kokardki 1,5 łyżeczki musztardy Dijon 1 czubata łyżka ketchupu  2 cienkie plastry sera żółtego  pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie  Składniki: Warzywa dokładnie myjemy, obieramy (oprócz cukinii i pomidora) i osuszamy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach, a pomidora kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy twaróg z wodą(...)łyżek). Dodajemy ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Do miski z twarogiem dodajemy ugotowany makaron i warzywa. Ponownie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego naczynka. Na wierzch układamy ser żółty. Pieczemy przez ok 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Warzywna zapiekanka z beszamelem 211

Lubię takie zapiekane warzywa, jest to fajny dodatek do obiadu.  Również może być oddzielnym posiłkiem :) Ja serwuję z mięsem, naprawdę pychota :) Składniki: 60 dag cukinii 50 dag bakłażana 60 dag ugotowanych ziemniaków 2 pomidory bazylia zioła prowansalskie sól, pieprz, bazylia oliwę Beszamel: 1 łyżka mąki pszennej (z górką) 1 łyżka masła 1 szklanka mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Masło(...)plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut

Delicious Titbits
Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal) 414

Dzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe(...)cytryny sól, pieprz, cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy.   Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka

e-PrzepisyKulinarne