warzywa - 14856 przepisów (strona:231/991)

Kurczak w czerwonej paście curry. Obiad na ostro 404

tego powodu nie narzeka. Tym razem jednak mam przyjemność opisać cóś bardziej konkretnego: oto kolejna na łamach tego bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego  słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś(...)kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy na rumiano mięso wraz z kiełkami oraz bambusem. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa z imbirem i sokiem z cytryny. Kiedy są miękkie przerzucamy do mięsa. Mieszamy z pastą curry. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy mieszając -  do zagotowania. Podajemy z ryżem. Taki obiadek otrzymałam po powrocie z pracy

Kuchnia po mojemu
Co z dyni? Zupa na ossstro! Esencja czy tam poezja smaku. 189

jakości papryczek i upodobań - zapewniam, że wystarczy jedna. Dwie papryczki polecam tylko dla amatorów baaardzo ostrych smaków. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Obraną marchew kroimy w duże plastry. Zeszklone warzywa zalewamy ok 1,5 litra bulionu warzywnego. Wrzucamy marchew i dynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy

Kuchnia po mojemu
Szybka sałatka z ziemniaków i rzodkiewki (136 kcal) 364

majonezu) łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Warzywa przekładamy do miski. Musztardę mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Sos dodajemy do warzyw, mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz Czerwony 182

wrzącą wodę (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez(...)sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy

Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 214

wrzącej wody (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem. Całość gotować co najmniej 2 godziny. Odcedzić wywar przelewając go przez(...)sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero

Mama Gotuje
Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem 211

angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka. Dusimy królika do miękkości

Mama Gotuje
Faszerowane Bakłażany 188

Uwielbiam bakłażany, to moje ulubione warzywo. Niestety ciężko znaleźć te warzywa świeże i ładne, takie, że aż proszą żeby je zjeść. Bakłażany świetnie nadają się do różnych zapiekanek, ale tym razem postanowiłam je nafaszerować i upiec. Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule

Mama Gotuje
Sałatka z Ogórków 209

ogórków. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Dodać do marchewki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę

Mama Gotuje
Zupa z pieczonej dyni 173

moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Pomidory umyć i przekroić na pół, cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki czosnku w łupinach. Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia, dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy czosnek jest

Mama Gotuje
Ozorki w szarym sosie 190

cytryny 200 ml wytrawnego czerwonego wina sól Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować

Mama Gotuje
Ozorki w sosie chrzanowym 176

łyżki chrzanu 2 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Ozorki dokładnie umyć i jeśli są wyciąć ślinianki, zalać wrzątkiem i gotować przez około 3,5 godziny w samej wodzie. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować

Mama Gotuje
Pstrąg pieczony z ziemniakami 185

pieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry. Do warzyw dodać oliwę, sól, pieprz, tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać. Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w  temperaturze 180 o C przez około 40 minut

Mama Gotuje
Walentynkowa zupa pomidorowa 114

kostki rosołowe... i muszę przyznać, że moje potrawy mają naprawdę smak... i nie potrzeba im " ulepszaczy " :) Umyte nóżki kurczaka gotujemy w wodzie ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa włoszczyzny, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczamy z piany wodę rosołu, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 10 min na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: mała łyżkę soli, pieprz, tymianek, bazylię, papryczkę chilli

MarciochaKucharzy
Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej 146

stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy(...)oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka kropel sosu piri piri. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ciemnym ryżem, posypujemy ciemnym sezamem. 享受你的饭

MarciochaKucharzy
Botwinka 129

szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z wywaru, posiekać w kosteczkę, ponownie umieścić

MarciochaKucharzy