warzywa - 14856 przepisów (strona:233/991)

Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 358

wynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka(...)chilli)   Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej pokrojonego w długie paski kurczaka. Marynować minimum 15 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości.   Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej

Kulinarne Inspiracje
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

oliwie na złoto . Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól(...)czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego  koloru. Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut . Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania

Food Square
Kimchi 197

Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak

Moje Małe Czarowanie
Marchewka - wartości odżywcze 185

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy(...)Najlepszym sposobem na wzmocnienie naszego organizmy jest wypicie kilka razy w tygodniu szklanki świeżego soku z marchwi. Możemy wzbogacić jego smak dodając: jabłko, banan czy swoje ulubione owoce lub warzywa

Truskawkowa Fiesta
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 334

jest idealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie – zapiekanka jest bowiem świetna do odgrzania na drugi dzień. Cottage Pie wzbogacona o różnorodne warzywa, wino oraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa(...)ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez

Poezja smaku
Wegetariański placek po węgiersku. 176

jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :) Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :)   Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek(...)oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy

vegetanie
Stripsy w wędzonej papryce 186

posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej(...)jest niechęć do produktu, stwierdzenie: "to mi nie smakuje". Wówczas warto zachować ostrożność, a już na pewno nie zmuszać do jedzenia. Niemal dla wszystkiego można znaleźć akceptowalne zastępstwo. Wybór warzyw jest przecież duży

ClauditteMissCooking
Azjatycka zupa pak choi 193

szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone(...)makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente, bo to bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest to, że możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Jedna i druga

mojewypiekiinietylko
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 276

lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek z jajkiem i kiełbasą 227

twardo kilka plastrów białej kiełbasy Przygotowanie: Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia  i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości

Ala piecze i gotuje
Terrina z serków wiejskich 310

drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do serka wiejskiego. Całość przyprawić solą, pieprzem i koperkiem. W 1/3 szklance wrzątku

Ugotować
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 317

dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut. Wmieszaj(...)kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawać natychmiast. Smacznego! English version Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers (4-6 servings) Ingredients: 400-500 g package spaghetti 2 tablespoons olive oil 2 chicken breasts, thinly sliced 1/2 onion, thinly sliced 8 button mushrooms

karmelowy
Galareta drobiowa z batatami 132

wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki

ClauditteMissCooking
Pasztet wieprzowy z pistacjami 199

pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Zielona zupa krem 207

Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony(...)łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku czubrycą, solą i pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie